Ergenekon davasında yeni duruşma (27.03.2010)

Birinci ergenekon davasında Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, tutuklu sanık Alparslan Arslan'ın Adli Tıp Kurumuna sevk edilerek, Cumhuriyet Gazetesine ilk bombanın atıldığı 5 Mayıs 2006'dan itibaren uyuşturucu, uyarıcı veya kimyasal madde kullanıp kullanmadığına ilişkin rapor hazırlanmasını istedi.

Ergenekon davasında yeni duruşma (27.03.2010)
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 27.03.2010 - 07:10

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada savcı Pekgüzel, sanık ve avukatların taleplerine ilişkin görüşünü açıkladı.

Alparslan Arslan'ın babası İdris Arslan'ın, oğluna kimyasal ilaç verilip verilmediğinin Adli Tıp Kurumunca tespit edilmesi yönündeki talebine ilişkin, baba Arslan'ın davada sıfatı olmaması nedeniyle karar verilmesine yer olmadığını belirten Pekgüzel, ancak dosyaya yansıyan ifadeler ve sanığın daha önce sevk edildiği sağlık kuruluşunda tahlil numunesi vermediğinin belirtilmesi hususları gözetilerek, sanığın yeniden Adli Tıp Kurumu'na gönderilmesini istedi.

Pekgüzel, Arslan'ın gerekli tahlillerinin yapılarak, halen ve 5 Mayıs 2006'dan itibaren uyuşturucu, uyutucu, uyarıcı veya kimyasal bir madde alıp almadığının, almışsa, TCK'nın 34. maddesi uyarınca, işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama veya bu fiille ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneği üzerindeki etkisinin ne olduğunun bildirilmesini talep etti.

Tutuklu sanık Mehmet Zekeriya Öztürk'ün talebi üzerine, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına yazı yazılması talebinde bulunan Pekgüzel, Danıştay saldırısına azmettirmekten bahisle herhangi bir kişi hakkında yapılmış bir ihbar bulunup bulunmadığının bildirilmesini istedi.

Pekgüzel, yine Öztürk'ün talebi üzerine, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığına yazı yazılarak, ''ülkede, Danıştay saldırısı olayında bahsi geçen 'Anadolu İslam Devleti' isimli ve Kürdü-Lazı birleştirme eksenli bir örgütlenme bulunup bulunmadığının'' bildirilmesini, varsa, Danıştay saldırısı olayı sanıklarının bu örgütlerle ilgileri konusunda açıklayıcı bilgi gönderilmesini talep etti.
Kemal Kerinçsiz'in avukatlarının talebi üzerine de Pekgüzel, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yazı yazılarak, basına da yansıyan dava dosyasının dijital ortamda mahkemeye gönderilmesini istedi.

Danıştay olayına ilişkin talep

Pekgüzel, 17 Mayıs 2006'da saat 00.37'de Sinan Berberoğlu adlı kişinin Osman Yıldırım'a gönderdiği ''Belki Gerede Green Park Otelde kalacağız, sabah görüşürüz'' şeklindeki mesaj içeriği dikkate alınarak, bu otelin 15-16-17-18 ve 19 Mayıs 2006 tarihlerine ilişkin konaklama kayıtlarının istenmesini talep etti.

Üsküdar Cumhuriyet Savcılığı'na yazı yazılarak, Alparslan Arslan hakkında ''mala zarar verme'' suçundan 21 Mart 2006 tarihli iddianameyle açılan davanın hangi mahkemede olduğunun tespitini ve bu dosyanın gönderilmesini isteyen Pekgüzel, Alparslan Arslan, Salih Kunter ve Teoman Ekşioğlu'ndan elde edilen Arapça yazıların ne anlama geldiğinin de Diyanet İşleri Başkanlığından sorulması talebinde bulundu.

Konuşma kayıtları istendi

Arslan'ın Danıştay baskınında kullandığı silahın temin edilmesi olayında adı geçen bir kişiye ait olabilecek telefona ilişkin belgelerin istenmesini talep eden Pekgüzel, diğer taleplerini de şöyle sıraladı:
''Makine Kimya Endüstrisi Kurumuna yazı yazılarak, Danıştay olayıyla ilgili olarak 9 milimetre çaplı Glock marka silahın ülkede satışının yapılıp yapılmadığının, yapılıyorsa hangi kurum ya da kurumların satışa yetkili bulunduğunun, 2006 Mayıs ayı itibarıyla satış, fatura miktarının ne olduğunun mahkemeye bildirilmesi, İstanbul Emniyet Müdürlüğüne yazı yazılarak, Danıştay saldırısı olayıyla ilgili olarak benzer olaylardaki ifadeler ve edinilen kolluk tecrübesine göre 9 milimetre çaplı Glock marka silahın 2006 Mayıs ayı itibarıyla kaçak piyasasındaki değerinin dayanak belgeleriyle birlikte mahkemeye bildirilmesi.''

Cumhuriyet gazetesine ikinci bombanın atıldığı 10 Mayıs 2006'da gazetenin sokağında bulunan Nokia marka cep telefonuna ait konuşma kayıtlarını Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'ndan isteyen Pekgüzel, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden de bu cep telefonunun satış belgelerinin gönderilmesini talep etti.
 

Ara kararlar

Verilen aranın ardından taleplere ilişkin alınan ara kararlar, Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün tarafından açıklandı.

Buna göre, tutuksuz sanık Salih Kunter'in sağlık durumunun zabıta aracılığıyla adresinden araştırılmasına, sağlığının elverişli olduğunun tespiti halinde mahkemede hazır edilmesine karar verildi.

Tutuksuz sanık Fuat Turgut'un mutlaka duruşmada hazır edilmesini kararlaştıran mahkeme heyeti, tutuklu sanık Tekin Irşi'nin avukatı İsmail Yanar'ın 25-26 Mart tarihlerindeki duruşmalara mazeretsiz katılmadığından, bu sanığa yeniden avukat tayin edilmesi için İstanbul Barosuna yazı yazılmasına ve bu yazıda, avukatın katılmaması nedeniyle sanığın savunmasının tespit edilemediği ve bu durumun davanın uzamasına sebebiyet verdiğinin belirtilmesine karar verdi.

Mahkeme heyeti, tutuksuz sanık İlhan Selçuk'un sağlık durumuyla ilgili yazı yazılmasını kararlaştırarak, savcılığın ve sanıklar ile avukatların taleplerinin celse arası karara bağlanmasına hükmetti.

Sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı 19 Nisan Pazartesi günü saat 09.00'a erteledi.

Bu arada, Başkan Köksal Şengün'ün, Nusret Senem ve Hikmet Çiçek'in de aralarında bulunduğu 13 tutuklu sanığın tahliye edilmesi yönünde oy kullandığı görüldü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler