Ergenekon Davası'nda yeni gelişme

Mahkeme Ergenekon Davası'nın gerekçeli kararını tamamladı. Karar 16 bin 600 sayfadan oluştu ve UYAP'a yüklendi. Ergenekon Davası'nın gerekçeli kararını taraflar, heyetin imzasından sonra yarın görebilecek.

Ergenekon Davası'nda yeni gelişme
Abone Ol google-news
DHA
Yayınlanma: 02.04.2014 - 19:33

Aralarında eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Gazeteci Tuncay Özkan ve Danıştay saldırısı faili Alparslan Arslan'ın da bulunduğu ve 5 Ağustos 2013'te karara bağlanan 275 sanıklı Ergenekon Davası'nın gerekçeli kararı 8 ay sonra tamamlandı. Gerekçeli karar Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi'ne (UYAP) de yüklendi. Ancak İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, bugün UYAP üzerinde dosyanın onayını yapamadı. Mesai bittiği için hakimlerin UYAP'taki onay işlemi yarına kaldı.

Ergenekon Davası'na bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Hüseyin Özese ile üye hakimler Sedat Sami Haşıloğlu ve Hüsnü Çalmuk yarın dosyanın onayını yapacak. Onayın ardından, davanın tarafları UYAP üzerinden gerekçeli karara ulaşabilecek.

 

'GEREKÇELİ KARAR MAKUL SÜREDE YAZILMIŞTIR'

Ergenekon Davası'na bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Hüseyin Özese ile üye hakimler Sedat Sami Haşıloğlu ve Hüsnü Çalmuk, gazetecileri Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampusü karşısında yapılan duruşma salonunda kabul etti. Saat 19.00'da duruşma salonundaki kürsüye çıkan heyet, Ergenekon Davası'nın gerekçeli kararıyla ilgili açıklama yaptı. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, Ergenekon Davası'nın 20 Ekim 2008'de başladığını, 5 Ağustos 2013'te hükmün açıklandığını belirterek, "21 Mart 2014 tarihinde de Ergenekon Davası'nın gerekçeli kararının yazımı tamamlandı. 21 Mart'tan sonraki süreçte de gerekçeli kararın redakte işlemi yapıldı. Gerekçeli karar hazır hale getirildi. Dosya kapsamlı olduğu için, gerekçeli kararın yazımı zaman alıyor. Ancak gerekçeli kararın yazımını makul sürede tamamladık" diye konuştu.

Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırıldığını hatırlatan Mahkeme Başkanı Özese, yeni yasaya göre kaldırılan mahkemelerin ellerinde bulunan gerekçeli kararı 15 gün içinde yazmasının öngörüldüğünü söyledi; "Dosya kapsamı, sanık sayısı, HTS raporları, savunmalar, raporların olması da gözönünde bulundurulursa, gerekçeli karar makul sürede tamamlanmış oldu" dedi.

 

'MAHKEMELER KİMSEDEN TALİMAT ALMAZ'

Mahkemelerin Türk milleti adına yargılama yaptığını vurgulayan Özese, “Mahkemeler bağımsızdır. Mahkemeler kimseden talimat almaz. Türk milleti adına karar verir. Verdiğimiz karar, millet adınadır" diye konuştu.

 

'GEREKÇELİ KARARIMIZ TÜRK HUKUK SİSTEMİNDE BENZERİ OLMAYACAK ŞEKİLDE KALEME ALINMIŞTIR'

Mahkeme Başkanı Özese'den sonra söz alan üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu ise, "Gerekçeli kararımız şu ana kadar Türk Hukuk Sistemi'nde benzeri olmayacak şekilde kaleme alınmıştır. Bu ürün, gece gündüz çalışılarak ortaya konuldu. Çok ciddi bir emek sarf ettik" dedi. Haşıloğlu, "Gerekçeli karar 3 kitap şeklindedir. Birinci kitapta iddialar, savunmalar ve olaylar anlatılmaktadır. İkinci kitap, Ergenekon Terör Örgütü'nün varlığı ve delilleriyle ortaya konulmasından oluşuyor. Üçüncü kitapta ise sanıkların hukuki durumları ortaya konularak değerlendirildi" dedi.

 

'DAVAYI ÖĞRENMEK İSTEYEN HERKES KARARIMIZDAN BİR ŞEY ÖĞRENECEKTİR'

Gerekçeli kararın ayrıntılı şekilde yazıldığını belirten Haşıloğlu, "Türk milleti adına karar yazdık ve böyle bir karar verdik. Ancak istediğimiz düzeyde olmadı. Bu 'Ha' deyince yazılacak bir şey değil. Daha fazla zaman gerekiyordu. Gerekçeli kararın önsözünde dosyanın haritasını ortaya koyduk. Gerekçeli kararın önsözünde halka davayı anlatmaya çalıştık. Vicdan sahibi herkes, davayı öğrenmek isteyen herkes kararımızdan bir şey öğrenecektir" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler