Ergenekon kumpasının hakim ve savcılarına 600 yıl hapis talebi, 'işkence'den suç duyurusu

Ergenekon davası" na bakan eski hakim ve savcılarının yargılama aşamasındaki ihmali ve kusurlarına ilişkin soruşturma tamamlandı, iddianame düzenlendi. 8 şüpheli hakkında 3 ila 600 yıl arasında değişen hapis cezaları talep edildi. Savcı, "Ergenekon davası" nın görevden alınan başkan hakimi Köksal Şengün hakkında kovuşturma kararı verilmemesini istedi. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Ergenekon Davası'na bakan eski hakim ve savcılar hakkında “işkence" suçundan da Hakimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) suç duyurusunda bulundu.

Ergenekon kumpasının hakim ve savcılarına 600 yıl hapis talebi, 'işkence'den suç duyurusu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 10.07.2017 - 16:07

<video:778199>

Engenekon Davası'na bakan hakim ve savcıların yargılama aşamasında ihmal ve kusurlarına ilişkin yürütülen soruşturma tamamlandı. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Ergenekon Davası'nın eski mahkeme başkanı Hasan Hüseyin Özese'nin de aralarında bulunduğu 8 eski hakim ve savcı hakkında “Görevi kötüye kullanma", “Görevi ihmal", "Hürriyeti tahdit", "Resmi belgede sahtecilik", "Suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme", "Bilişim Sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme" gibi suçlardan 3 yıl ile 600 yıl arasında değişen hapis cezaları talep etti.  

Davanın en eski hakimi Köksal Şengün hakkında ise kovuşturma yapılmaması istendi. 

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Ergenekon Davası'na bakan eski hakim ve savcılar hakkında “işkence" suçundan da Hakimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) suç duyurusunda bulundu. 

İDDİANAMEDE YER ALAN ŞİKAYETÇİLER

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ömer Faruk Aydıner tarafından hazırlanan 505 sayfalık  iddianamede Ergenekon Davası'nın sanıkları arasında yer alan CHP Milletvekili Dursun Çiçek'in de aralarında bulunduğu 13 kişi 'şikayetçi' sıfatıyla yer aldı.

ŞÜPHELİ ESKİ HAKİM VE SAVCILAR 

İddianamede şüpheli olarak yer alan isimler ise şöyle: Hasan Hüseyin Özese, Hüsnü Çalmuk,  Mehmet Ali Pekgüzel, Sedat Sami Haşıloğlu, Ercan Fırat, Mehmet Murat Dalkuş, Fatih Mehmet Uslu ve Nihat Topal 

İSTENEN CEZALAR

Kapatılan Özel Yetkili 13. Ağır Ceza Mahkemesi hakim ve savcıları hakkında istenen cezalar ise şöyle:  

Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese: 'Görevi Kötüye Kullanma", "Görevi İhmal", "Hürriyeti Tahdit", "Resmi Belgede Sahtecilik", "Suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme", "Suç Uydurma" suçlarından toplam 168 yıldan 600 yıla kadar hapis  

Üye hakim Hüsnü Çalmuk: "Görevi Kötüye Kullanma", "Görevi İhmal", "Hürriyeti Tahdit", "Suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme", "Bilişim Sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme" suçlarından toplam 30 yıla 123 yıla kadar hapis

Üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu:  "Görevi Kötüye Kullanma", "Görevi İhmal", "Hürriyeti Tahdit", "Suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme" suçlarından 84 yıldan 314 yıla kadar hapis, 

Üye hakim Fatih Mehmet Uslu: "Görevi Kötüye Kullanma", "Görevi İhmal", "Hürriyeti Tahdit, "Resmi Belgede Sahtecilik", "Suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme", "Suç Uydurma" suçlarından 84 yıldan 307 yıla kadar hapis üye hakim Ercan Fırat : , "Görevi Kötüye Kullanmaö,öGörevi İhmalö, "Hürriyeti Tahditö, "Resmi Belgede Sahtecilik" , "Suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme" ve "Suç Uydurma" suçlarından toplam 112 yıldan 406 yıla kadar hapis.

Üye hakim Nihat Topal: "Görevi Kötüye Kullanma, "Görevi İhmal", "Hürriyeti Tahdit, "Resmi Belgede Sahtecilik", "Suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme", "Suç Uydurma" suçlarından toplam 67 yıldan 239 yıla kadar hapis.

Duruşma savcıları  Mehmet Ali Pekgüzel ve Mehmet Murat Dalkuş: "Resmi belgede sahtecilik", "Suç uydurma", "Görevi kötüye kullanma" suçlarından 3 yıl 6'şar aydan 12'şer yıla kadar hapis. 

ESKİ HAKİM KÖKSAL ŞENGÜN'E İSE KOVUŞTURMA KARARI VERİLMEMESİ TALEP EDİLDİ

Öte yandan iddianamede Ergenekon Davası'nın eski hakimlerinden Köksal Şengün hakkında ise kovuşturma kararı verilmemesi talep edildi. Şengün hakkında iddianamede : “Dosya kapsamından şüpheli Köksal Şengün'ün FETÖ terör örgütü üyesi olduğuna ya da terör örgütü lehine kasten işlem yaptığına dair delil bulunmaması, Ergenekon Davası dosyasında FETÖ Terör Örgütü üyesi olduğu dosya içerisindeki bilgilerden tespit edilen diğer üye hakimlerin aksine birçok kararda karşı görüş bildirmesi, dava süreci içerisinde FETÖ terör örgütü lehine dosyada kararlar verilmemesi üzerine Bolu iline düz Hakim olarak tayin edilmesi hususları nazara alındığında suçu kasten işlediğine dair delil ve emare olmadığı, eylemin disiplin suçunu gerektirebileceği hususları nazara alınarak kovuşturma kararı verilmemesi kamu adına talep ve iddia olunur" ifadelerine yer verildi.  

TERÖR DOSYASI AYRILDI

Öte yandan şüpheliler Hasan Hüseyin Özese, Hüsnü Çalmuk, Mehmet Ali Pekgüzel, Sedat Sami Haşıloğlu, Ercan Fırat, Mehmet Murat Dalkuş,  Fatih Mehmet Uslu ve Nihat Topal hakkındaki “Silahlı Terör Örgütü Kurma veya Yönetme" ile “Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma" suçları ile ilgili soruşturma dosyasının ayrılarak,  yetkisizlik kararıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi. 

ESKİ HAKİM VE SAVCILARA İŞKENCE SUÇUNDAN SUÇ DUYURUSU

Ergenekon Davası'na bakan hakim ve savcıların yargılama aşamasında ihmal ve kusurlarına ilişkin hazırlanan iddianamede ilginç bir detayda ortaya çıktı. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Ergenekon Davası'na bakan eski hakim ve savcılar hakkında da “işkence" suçundan Hakimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) suç duyurusunda bulundu. 

HAYATINI KAYBEDENLERİN İSİMLERİ BELİRTİLDİ 

Söz konusu suç duyurusunda Cumhuriyet Gazetesi başyazarı İlhan Selçuk,  Bağımsız Cumhuriyet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Engin Aydın,  İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Uçkun Geray , ÇYDD Başkanı ve bilim insanı Prof.Dr. Türkan Saylan , Araştırmacı Erhan Gökse , Kuddusi Okkır, Yarbay Ali Tatar,  Yüzbaşı Olgun Ural, Kaşif Kozinoğlu ve  Albay Tanju Ünal'ın yargılandıkları ya da gözaltına alınmak istendikleri sırada farklı sebeplerle hayatını kaybettikleri hatırlatıldı. 

“BİR KISMININ İNTİHAR ETTİĞİ…."

Suç duyurusunda, “Devlet içerisine sızmış FETÖ Terör Örgütüne mensup şüphelilerin hiyerarşik bir şekilde oluşturdukları; kurgu, iftira, yalan, aşağılayıcı, toplum nezdinde itibar kaybedici, mesnetsiz deliller ile maktullerin itibar, şeref ve haysiyetlerini toplum nezdinde yok ederek iradelerini fesada uğrattıkları, maktuller için hayatı yaşanılmak ve çekilmez bir hale soktukları,  iradesi ortadan kalkan maktullerin maruz kaldıkları maddi-manevi işkence sonrası bir kısmının intihar ettiği, bir kısmının ise farklı gerekçelerle haksız eylemlerin sonucu vefat ettikleri anlaşılmıştır" denildi.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU

İddianameyi hazırlayan Bakırköy Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ömer Faruk Aydıner, şüpheliler Hasan Hüseyin Özese, Hüsnü Çalmuk, Sedat Sami Haşıloğlu, Ercan Fırat, Fatih Mehmet Uslu, Nihat Topal ve savcılar Mehmet Ali Pekgüzel ile Mehmet Murat Dalkuş hakkında HSK'ye "İşkence" suçundan suç duyurusunda bulundu. Türk Ceza Kanunu'nda yer alan “işkence" suçundan 8 şüpheli hakkında soruşturma yapılması istenen suç duyurusunda, şüphelilerin “Anayasayı İhlal" ve “Hükümete karşı Türkiye Cumhuriyetini ortadan kaldırmak kastı" ile hareket ettiklerinin anlaşıldığından iddiaya konu suçtan soruşturma  yapılması talep edildi. 

OLAYIN GEÇMİŞİ

Ergenekon soruşturması, 12 Temmuz 2007'de Ümraniye'de bir gecekonduda bulunduğu söylenen

27 el bombasıyla başladı.

27 Temmuz 2007'de, daha sonra gelen gözaltı ve tutuklama dalgaları nedeniyle birinci dalga olarak adlandırılan bir operasyonla Oktay Yıldırım'ın yanı sıra Türk Ortodoks Kilisesi sözcüsü Sevgi Erenerol, Avukat Kemal Kerinçsiz, gazeteci yazar Güler Kömürcü, Sedat Peker, Taner Ünal, Fuat Turgut, Sami Hoştan ve daha pek çok kişi gözaltına alındı.

Daha sonra kısa aralıklarla soruşturma kapsamında operasyonlar devam etti. Pek çok farklı kesimi kapsayacak şekilde genişledi. İlk iddianame 14 Temmuz 2008'de, soruşturmanın başlamasından yaklaşık bir yıl sonra 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunuldu. İlk iddianamede Ergenekon, "terör örgütü" olarak tarif edildi ve "üyeleri ve yöneticileri" darbe teşebbüsüyle suçlandı. İddianame 25 Temmuz 2008'de mahkeme tarafından kabul edildi ve ilk duruşma 20 Ekim 2008'de yapıldı. İkinci iddianame 25 Mart 2009'da kabul edildi ve Ergenekon ana davasıyla birleştirildi. Ağustos ayında ise birleştirme talepli üçüncü iddianame ana davaya eklendi.

2013'TE KARAR VERİLDİ

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 5 Ağustos 2013'te kararını açıkladı. Emekli Tuğgeneral Veli Küçük 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 99 yıl hapis, Tuncay Özkan "darbeye teşebbüs suçundan" ağırlaştırılmış müebbet ve diğer suçlardan 22 yıl 6 ay hapis, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ müebbet, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarına çarptırıldı. Emekli Orgeneral Hurşit Tolon müebbet, Danıştay saldırısının faili Alpaslan Arslan 2 kez ağırlaştırılmış müebbet, avukat Kemal Kerinçsiz ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı. Mahkeme, Mehmet

Haberal'ı 12 yıl 6 ay, Mustafa Balbay'ı 34 yıl 8 ay, Sinan Aygün'ü 13 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum ederken, diğer sanıklara da çeşitli cezalar verdi.

ANAYASA MAHKEMESİ HAK İHLALİ KARARI VERDİ

Bazı sanıklar, davaya bakan ve kapatılan özel yetkili mahkemenin gerekçeli kararı yazmasının 7 ay sürmesi nedeniyle Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu. AYM, sanıkların haklarının ihlal edildiğine hükmetti. İhlal kararı üzerine, kaldırılan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi yerine başvuruları inceleyen nöbetçi mahkemeler sanıkları tahliye etti. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin 16 bin 600 sayfadan oluşan gerekçeli kararının taraflara tebliğ edilmesinin ardından dosya, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi.

DAVA 21 NİSAN'DA BOZULDU

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 21 Nisan 2016'da 275 sanıklı Ergenekon Davası'na ilişkin kapatılan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararını bozmuştu. Yargıtay, Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un Yüce Divan'da yargılanması gerektiğini belirtmiş, Ergenekon terör örgütünün varlığına ilişkin somut delil ortaya konulamamasını da esastan bozma gerekçesi yapmıştı. Davanın da İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesi kararlaştırılmıştı.

FETÖ İDDİANAMELERİNDE KUMPAS DAVASI OLARAK GEÇİYOR

Fetullahçı Terör Örgütü FETÖ PDY'ye ilişkin hazırlanan hemen hemen tüm iddianamelerde, Ergenekon soruşturması; FETÖ'nün amacına yönelik kurgulanan "kumpas" soruşturması olarak gösteriliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler