Ergenekon sanıklarının 102. madde başvurusu yok
Tutukluluk sürelerini kısaltan 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 102. maddesinin dün yürürlüğe girmesiyle gözler uzun süredir tutuklu bulunan Ergenekon davası sanıklarına çevrildi.
Tutuklu sanıklardan Ergün Poyraz'ın avukatı Hüseyin Buzoğlu, konuya ilişkin mahkemeye herhangi bir başvurularının olmayacağını, 102'inci maddenin yürürlüğe girmesiyle mahkemenin resen bir değerlendirmede bulunması gerektiğin ifade etti. Doğu Perinçek'in avukatı Hasan Basri Özbey ile Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın avukatı Serdar Özersin de şimdilik başvuruda bulunmayacaklarını açıkladılar.
AB'ye uyum çerçevesinde yenilenen CMK, tutukluluk sürelerini sınırlayarak düzenleyen 102. maddesi dün yürürlüğe girdi. Geçerli olacak düzenlemeye göre, ağır ceza mahkemelerinin görevine giren suçlarda tutukluluk süresi iki yılla, diğer suçlarda ise bir yılla sınırlanacak. Bu süreler bir kereye mahsus olmak üzere yarı oranında artırılabilecek. Bu durumda ağır ceza mahkemelerinde görülen davalarda tutukluluk süresi üç yılı, diğer suçlarda ise 1.5 yılı geçemeyecek.
Gözler, Ergenekon ve Danıştay davası gibi uzun tutukluluk uygulamaları ile bilinen davalarda verilecek kararlara çevrildi. Sürenin nasıl hesaplanacağı konusundaki kararı sanıkların yargılandıkları mahkemeler verecek.
Resen incelenmesi gerekiyor
Öte yandan, tutuklu sanıklardan Ergün Poyraz'ın avukatı Hüseyin Buzoğlu yaptığı açıklamada, "Bizim herhangi bir başvurumuz olmayacak çünkü mahkeme 30 günde bir tutukluluk sürelerini resen değerlendiriyor. Mahkemenin, CMK'da yürürlüğe giren maddeyle de başvuru olmaksızın resen değerlendirme mecburiyeti var. Fakat biz özellikle mahkemenin tarafsızlığını yitirdiğini gördükten beri mahkemeden herhangi bir tahliye talebinde bulunmuyoruz. Çünkü mahkemenin bir tahliye yetkisinin olmadığı kanaatindeyiz. Mahkeme yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bunu değerlendirmesi gerekiyor. Cumartesi Pazar'da olsa bir insanın özgürlüğünün kısıtlanması söz konusu olamaz" dedi.
Prof. Dr. Haberal'ın avukatı Serdar Özersin de henüz özel bir başvurularının olmadığını mahkemenin biran önce konuyu değerlendireceği umduğunu ifade etti.
Doğu Perinçek'in avukatı Hasan Basri Özbey de tutuklu sanıkların biran önce tahliye edilmesi gerektiğini savunurken, "Hukuksuz bir tutuklama kararı var ortada. Bunun biran önce düzeltilmesi gerekiyor. Mahkemeler, resen değerlendirmede bulunmalıdır" diye konuştu.
CMK'nin 102. maddesi
Tutukluluk sürelerini düzenleyen ve bugün yürürlüğe giren 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 102. maddesi şöyle:
"Ağır ceza mahkemesinin görevine girmeyen işlerde tutukluluk süresi en çok bir yıldır. Ancak bu süre, zorunlu hallerde gerekçeleri gösterilerek 6 ay daha uzatılabilir. Ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde, tutukluluk süresi en çok 2 yıldır. Bu süre, zorunlu hallerde, gerekçesi gösterilerek uzatılabilir; uzatma süresi toplam 3 yılı geçemez. Bu maddede öngörülen uzatma kararları, cumhuriyet savcısının, şüpheli veya sanık ile müdafinin görüşleri alındıktan sonra verilir."
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Colani’nin arabası
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- 'Bıyık altından gülüyorsunuz'