Ergenekon'da mola
İkinci Ergenekon davasının, 9. duruşması bugün görüldü. Duruşmada, Pekgüzel ile birlikte savcı Nihat Taşkın tarafından sırasıyla emekli orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon ile tutuklu sanıklar Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay ve Sinan Aygün'ün de aralarında bulunduğu 13 kişiyle ilgili bölümler okundu.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, Fahri Kepek, Yarbay Mustafa Dönmez ve emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün dışındaki 48 tutuklu sanık katıldı.
Duruşmada, aralarında gazeteci yazar Yalçın Küçük, Merdan Yanardağ, Emin Şirin ve Sinan Aygün'ün de aralarında bulunduğu tutuksuz yargılanan 12 sanık da hazır bulundu. Mahkeme heyeti önce sanık ve avukatların, usule ilişkin beyanlarını aldı.
Başkan Şengün, ''mahkemenin olağanüstü bir mahkeme olduğu, yasal olarak kurulmadığı, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun kararı doğrultusunda oluşturulmadığı şeklindeki iddialar nedeniyle mahkemenin yetkisiz olduğuna yönelik talepleri değerlendirmek üzere'' duruşmaya ara verdi.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmanın öğleden sonraki bölümünde, Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, iddianamelerin okunması için Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel'e söz verdi.
Pekgüzel de ikinci ve üçüncü Ergenekon iddianamesinin genel bölümlerinin okunmasının bittiğini, sanıklara ilişkin bölümlere sıra geldiğini belirterek, ifadelerin okunmasından vazgeçildiğini, sadece sanıklara ait delillerin ve hukuki değerlendirmelerin yapıldığı bölümlerin okunacağını söyledi.
Duruşmada, Pekgüzel ile birlikte savcı Nihat Taşkın tarafından sırasıyla emekli orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon ile tutuklu sanıklar Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay ve Sinan Aygün'ün de aralarında bulunduğu 13 kişiyle ilgili bölümler okundu. Başkan Şengün, saatin geç olması nedeniyle, iddianamenin okunmasına ara vererek, duruşmayı yarın saat 09.30'a erteledi.
Mahkemenin yetkisiz olduğu yönündeki taleplerin reddedilmesini istendi
İkinci Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, ''mahkemenin yetkisiz olduğu'' yönündeki talepleri reddetti.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, mahkeme heyeti başkanı Köksal Şengün, sabahki oturumda tapılan taleplere ilişkin heyet tarafından alınan kararı açıkladı.
Kararda, mahkeme heyetinde, 5235 sayılı yasanın 9/3'üncü maddesine uygun olarak İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesinden bir başkan ve 7 üyenin görevli olduğu belirtilerek, bu maddenin mahkemede yeteri kadar üye bulunur diyerek, üye sayısını sınırlamadığı ve herhangi bir tahdit getirmediği kaydedildi.
Başkan Köksal Şengün ile üyeler Kemal Can, Hasan Hüseyin Özese, Sedat Sami Haşıloğlu'nun görevli olduğu mahkemede, Ergenekon iddianamesinin kabulünden sonra Gökmen Demircan ve Ömer Diken'in ardından da Hüsnü Çalmuk ve Faik Saban'ın yetkilendirildiği ifade edilen kararda, atamaların, yetkilendirmelerin anayasaya uygun olarak Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca (HSYK) yapıldığı belirtildi.
''Tüm bu uygulamaların aleni olarak ve dolayısıyla HSYK'nın bilgisi dahilinde yapıldığı izahtan varestedir'' denilen kararda, HSYK'nin 29 Temmuz 2008 tarihinde yapılan atamalarla ilgili olarak, ''İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesinin iş yoğunluğu nedeniyle 2 heyet halinde çalışmasına, ikinci heyete mahkeme başkanının iş yoğunluğu ve mazereti nedeniyle başkanlık edememesi durumunda, heyetin mahkemenin en kıdemli üyesinin başkanlığında toplanmasına'' şeklindeki 270 sayılı kararına da işaret edildi.
Mahkeme heyeti, HSYK'nın bu kararından sonra mahkemenin çalışmaya başladığı, uygulamanın da bu yönde devam ettiği dikkate alınarak, yasal olmayan bir durumun bulunmadığını ifade etti.
''Bilindiği üzere, HSYK, anayasa ve kanunlardan aldığı yetkiyle çalışan anayasal bir kurumdur ve kararlarına karşı yargı yolu kapalıdır'' denilen kararda, HSYK'nın süregelen uygulamalarında gerek adli, gerekse idari yargıdaki toplu mahkemelere lüzum görülmesi halinde birden çok ve yeteri üye ataması yaptığı ve yetkilendirdiği, bunun fiili bir gerçek olduğu kaydedildi.
Sanık ve avukatlarının mahkemeyi çekilmeye davet ettikleri belirtilen kararda, usulde davet etmenin bulunmadığı, bu konunun mahkemenin takdir ve yetkisinde olduğu, dolayısıyla mahkemenin çekilmeyi düşünmediği bildirildi.
Mahkemenin, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü bitişiğinde bulunan duruşma salonunda yargılamayı sürdürdüğü ifade edilen kararda, mahkemenin yetkisiz ve görevsiz olduğu yönündeki talebin reddedildiği kaydedildi.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- 21 kişinin daha hastanelik olduğu ortaya çıktı