Ergin: 4. yargı paketi rahatlama sağlayacak

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 4. Yargı Paketi hakkında merak edilecek bir şey kalmadığını, paketin tamamına yakınının kamuoyuna mal olduğunu belirtti.

Yayınlanma: 13.02.2013 - 11:14
Abone Ol google-news

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısına gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cilvegözü Sınır Kapısı'ndaki patlamayla ilgili soruşturmada yeni bilgi olup olmadığı sorusu üzerine Ergin, ilgili birimlerin çalışmaları yapmaya devam ettiğini, yeni gelişmeler olduğunda kamuoyunun doğru bilgilenmesi için bunların paylaşılacağını söyledi.

Soruşturmanın kendine özgü hassas evreleri bulunduğunu vurgulayan Ergin, bu açıdan paylaşılabilecek olan şeylerin şu ana kadar paylaşıldığı, istihbarat birimlerinin çalışmalarından somut neticeler beklediklerini belirtti.

Ergin, saldırının hedefinde Suriye Ulusal Konseyi Başkanı'nın olup olmadığı yönündeki soru üzerine de ''Bütün bunları cevaplamak için henüz erken. Soruşturma biraz mesafe katettikten sonra bu sorularınıza daha isabetli cevaplar almanız mümkün olacak'' dedi.

''Paketle ilgili aslında merak edilecek bir şey kalmadı''

Adalet Bakanı Ergin, 4. Yargı Paketi'nin hangi noktada bulunduğuna ilişkin soruya da ''Paketle ilgili aslında merak edilecek bir şey kalmadı. Sizlerin maşallahı var her şeyi bir tarafından şöyle kurcaladığınızda neticeyi hemen hemen ortaya koyuyorsunuz. Şu ana kadar yazılan çizilenlerle beraber paketin tamamına yakını zaten kamuoyuna mal olmuş durumda'' yanıtını verdi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) verilerine bakıldığında Türkiye'nin olumsuz bir tabloya sahip olduğunu vurgulayan Adalet Bakanı Ergin, şöyle devam etti:
''Bu ülkeyi bu sıkıntıdan kurtarmak, Türkiye'de ifade özgürlüğünün, Türkiye'de düşünce özgürlüğünün önünü açmak, yargılamalarda silahların eşitliği ilkesini tesis etmek ve Türkiye'nin hukuk devleti olması yolunda bize önemli kazanımlar sağlayacak düzenlemeler hazırlandı. Cezaevinde olan falanca için, filanca için özel bir düzenleme saikiyle yola çıkılmadı, genel itibarıyla Türkiye'nin öteden beri sıkıntısını çektiği hadiselerdir bunlar. Bu anlamda hepimizin, hepinizin yaşadığı sıkıntılardır. Medya mensuplarının, yazarların, çizerlerin şikayet ettiği hususlarda bunun içinde kısmen söz konusu. Redaksiyonlardan sonra imzaya açacağımız ve Parlamento'ya sevk edeceğimiz bu tasarı Türkiye'nin ihtiyacını duyduğu konularda bir rahatlama sağlayacaktır.''

Bakan Ergin, 4. Yargı Paketi'nin terörü çözüm sürecinde belirlenen yol haritasına katkısı olup olmayacağı sorusu üzerine de şunları kaydetti:

''Ne ilgisi var? Sıkıntı dediğimiz konu şu; Terörle Mücadele Yasası'nın 6 ve 7. maddelerinin 2. fıkraları, Türk Ceza Kanunu'nun 220. maddesinin 8. fıkrasındaki suçun oluşması için AİHM'nin aradığı kriter var. Propaganda suçunun oluşabilmesi için 'şiddeti içermesi, barındırması, teşvik etmesi, meşru gösterme çabasının olması gerekir' diyor AİHM. Bu kriter yanlış bir kriter mi? Bir insan, bir düşüncesini paylaştığında, yazıya döktüğünde içerisinde şiddeti barındırmıyorsa telkin etmiyorsa teşvik etmiyorsa ve bunu meşru gösterme çabası içerisinde değilse yazdığından veya konuştuğundan dolayı mahkum olabilir mi? Bugün artık bunu savunabilmek mümkün değil. O açıdan getirilmeye çalışılan kriter, üyesi olduğumuz Avrupa Konseyi'ne üye ülkelerin ve yargı yetkisini kabul ettiğimiz AİHM'nin savunduğu temel değerdir. Aslında bizim de düşünce yapımız, bizim de geçmişten gelen kimliğimize baktığımızda düşüncelerini ifade etmekten dolayı bunları kaleme alıp, yazıya dökmelerinden dolayı insanların herhangi bir yaptırımda karşılaşmaması temel savunduğumuz değerdir, bu değeri yasa metinlerine monte etmeye çalışıyoruz hepsi bu.''

Bir gazetecinin, ''İmralı süreciyle bu hafta somut bir gelişme olabilir' demiştiniz, Selahattin Demirtaş da 'BDP'den bir isim olmayabilir' dedi'' sözleri üzerine Bakan Ergin, ''Doğru o sözü söyledim, bu haftanın 3. günündeyiz henüz'' ifadesini kullandı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler