"Erken seçim mümkün değil"

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, yetkililerin "sokaktan gelen baskıya" boyun eğmeyeceklerini ve "erken seçimin kesinlikle mümkün olmadığını" söyledi.

Yayınlanma: 05.06.2009 - 09:12
Abone Ol google-news

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, anayasa reformunu için oluşturulan komisyonun başkan adayı Avtandil Demetraşvili ile dün geç saatlerde yaptığı görüşmede, Gürcistan'ın "ülke gerçeklerine ve demokratik, Avrupa ruhuna uygun bir anayasası olması gerektiğini" belirtti.

"Ülkenin, elbette güçlü bir parlamento, etkili bir yönetim ve bağımsız bir yargıya ihtiyacı var ve elbette bu kurumlar üzerinde halkın denetiminin olması gerekiyor" diyen Saakaşvili, halkın kontrolünün periyodik seçimler aracılığıyla olduğunu ve "periyodik seçimlerin, bazılarının istediği gibi yılda bir ya da iki kez seçim yapılması anlamına gelmediğini" belirtti.

Saakaşvili, "Ekonomik koşulları ve geçen yıl seçimler yapılmış olmasını dikkate alırsak, mevcut koşullarda, erken genel seçim kesinlikle kabul edilemez" diye konuştu.

"Hükümetin, sokaktan gelen baskıya göre karar almadığını herkesin gördüğünü" belirten Saakaşvili, ancak diğer yandan "diyalog ve toplumun çıkarlarını dikkate almak, barış ve birliğe ulaşmak için çok önemlidir" dedi.

Saakaşvili, ayrıca Anayasa Komisyonu üzerinde "politik baskı kurulmaması ve çalışmalara müdahale edilmemesini kisişel olarak garanti altına alacağını" söyledi.

Öte yandan Gürcistan'da yayımlanan "Rezonansi" gazetesinde çıkan bir haberde Saakaşvili'nin, eski BM temsilcisi ve Gürcistan Birliği lideri Irakli Alasania'ya koolisyon hükümetinde "başbakanlık" teklif ettiği öne sürüldü.

Haberde, "Saakaşvili'nin Alasania'yı görevlendirerek, muhalefetin erken seçim talebini gündemden düşürmeye çalıştığı" iddia edildi.

Gazete, konuyla ilgili görüşmelerin sürdüğünü ve Alasania'nın henüz kesin yanıt vermediğini kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler