Eroğlu'ndan yatırım çağrısı

KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu, ekonomik krizin dünyadaki tüm ülkeler gibi KKTC'yi de etkilediğini belirterek, ''Anavatandaki iş adamı kardeşlerimizden KKTC'ye yatırım yapmalarını bekliyoruz'' dedi.

Yayınlanma: 12.10.2009 - 07:48
Abone Ol google-news

KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu, ''Çukurova Otoshow 2009 Fuarı''nı ziyaret etmek üzere geldiği Adana'da, yaptığı açıklamada, 19 Nisan seçimlerinden sonra hükümeti çok kötü bir ekonomiyle devraldıklarını, Türkiye'nin göndermiş olduğu yardım kalemlerinin de tüketilmiş olduğunu kaydetti.

Yaptıkları ilk işin fiyatları düşürmek olduğunu belirten Eroğlu, ''Güneye kaçan parayı kaçırmamaya çalışıp, bütçe giderlerini azaltacak tasarruf tedbirleri almaya çalıştık ve kısmen faydasını gördük. Ancak, her ülke gibi biz de global krizden zarar gördük'' dedi.

Türkiye'nin kriz nedeniyle aldığı tedbirlerin meyvelerini vermeye başladığının görüldüğünü belirten Eroğlu, şunları söyledi:
''Tabii ki her tedbir tepki uyandırır. Bizde de alınan tedbirlerin ardından sendikalarda eylemler başladı. Ancak, ekonomik istikrar için önemli kararlar almalı ve doğru olduğunu inandığınız kararlardan dönmemeniz lazım. Aksi halde istikrarsızlık olur ve istikrarsızlık durumunda ekonomik büyümeden söz edilemez.
Türkiye'nin de istikrara kavuşmakta olduğunu görüyorum ve inanıyorum ki Türkiye kısa süre içinde krizden kurtulacak. Önceki gün Antakya, İskenderun ve Osmaniye'de bir çok sanayi kuruluşunu ziyaret ettik. Dev yatırımlar yapıldığını gördük. Global krize rağmen müteşebbislerin bu yatırımları yapması, geleceği iyi gördüklerini ifade ediyor. Türkiye kalkınan ve gelişen bir ülke ve bu krizden az sıkıntı ve zararla, işsizliği fazla artırmadan çıkmaya çalışıyor. Umarım başarılı olacaktır.''

KKTC olarak anavatandan ve yurttaşlardan beklentileri olduğunu kaydeden Eroğlu, ''Anavatandaki iş adamı kardeşlerimizden KKTC'ye yatırım yapmalarını bekliyoruz. Türkiye Cumhuriyeti ile her bütçe dönemi öncesi eylül ekim ayların protokoller imzalanır ve KKTC'ye verilecek yardım konusunda tartışmalar yapılır. Şimdi o noktadayız. Türkiye'nin bu yıl da talebimizi karşılamasını bekliyoruz'' diye konuştu.

 

Üniversitelerin durumu

Eroğlu, krizle birlikte KKTC'ye gelen turist ve öğrenci sayısında azalma olduğunu belirterek, ''Öğrenci sayısının azalmasında, ekonomik sıkıntıların yanı sıra Türkiye'de 30'a yakın yeni üniversite açılmasının da rolü var'' dedi.

''Türkiye'den gelen gençlere iyi bir eğitimi İngilizce olarak verdiklerini'' iade eden Eroğlu, şöyle devam etti:
''KKTC'de gençlerin huzur ve güven içinde yaşayacakları bir ortam var. Anne ve babalar evlatlarını üniversite öğrenimi için içleri rahat şekilde ülkemize gönderebilir. Bu çok önemli bir olgu. Bu etkeni göz önüne alınca, KKTC'deki üniversitelerin vazgeçilmez olduğu ortadadır.
Üniversitelerimizin esas öğrenci kaynağı Türkiye ancak, Orta Doğu, Afrika, Afganistan ve Pakistan'dan da öğrenci kabul ediyoruz. Bu bölgelerde de bu sene iyi bir program dahilinde açılacak tanıtım bürolarıyla, öğrencileri ülkemize çekmeye çalışacağız. Bu çok önemli. Türkiye ve diğer ülkelerdeki mevcut büroları da daha aktif hale getireceğiz.''

Eroğlu, KKTC'de yetişen gençleri Türkiye'de iş adamı olarak görmenin kendilerini mutlu ettiğini vurgulayarak, ''Bunların bir kısmının iş adamı derneği başkanlığı yaptığını görmek mutluluğumuzu daha da artırdı. Ziyaretler sırasında gelip elimizi öptüler. Bu, üniversitelerimizin iyi öğrenci yetiştirdiğini ve KKTC'de 4-5 yıl kalan gençlerin bizi unutmamaları, anne ve babaları gibi görmeleri bizi ayrıca gururlandırıyor. Onlara bu ortamı hissettirmiş olmak bizleri sevindirdi'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler