Eruygur avukatını kızı sandı

Ergenekon davasının tutuksuz sanıklarından emekli Orgeneral Şener Eruygur, hiçbir şey hatırlayamadığını belirterek, avukatı Filiz Esen'i kızı zannetti.

Yayınlanma: 28.06.2012 - 09:23
Abone Ol google-news

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmanın öğleden sonraki bölümünde Şener Eruygur'un savunmasının alınmasına geçildi.

Tutuksuz sanıklar için ayrılan bölümde oturan Eruygur'u, koluna giren mübaşir salondaki kürsüye kadar getirerekek, sandalyeye oturttu.

Mahkeme heyetine başkanlık yapan hakim Hüsnü Çalmuk, Eruygur'a kimlik tespitinde eksiklikler olduğunu belirterek, adını, soyadını, doğum tarihini sordu.

Bunları bilmediğini ve hatırlamadığını ifade eden Eruygur, ''Memleketiniz neresi?'' sorusuna, ''Bazen Isparta, bazen de Erzurum geliyor aklıma'' diye yanıt verdi.

Çalmuk'un, ''Emekli general olduğunuzu hatırlıyor musunuz?'' sorusuna ise Eruygur, omuzunda bazı işaretler olduğunu belirterek, ''Bunları en iyi kızım bilir'' dedi. Eruygur'un kızı olarak, avukatı Filiz Esen'den söz ettiği anlaşıldı.

Çalmuk'un ''İddianameyi okudunuz mu, içeriğini biliyor musunuz?'' sorusuna Eruygur, ''Hiç birisini bilemiyorum'' yanıtını verdi. Çalmuk, önce Eruygur'a yasal haklarını hatırlatıp, hakkındaki suçlamaları anlattı. ''İddianame tebliğ edildi mi?'' sorusuna Eruygur, ''Kızım bilir'' diyerek avukatı Filiz Esen'den bahsetti.

Çalmuk'un ''Savunma yapacak mısınız?'' sorusuna da Eruygur yine ''Kızım bilir'' diye yanıt verdi.

Avukat Filiz Esen de, Eruygur'un kızı olarak kendisinden söz ettiğini belirterek, müvekkilinin hiç bir şekilde ifade vermesinin mümkün olmadığını söyledi. Eruygur'daki organik beyin sendromunun kalıcı olduğunu, her iki beyinde de hasar olduğu için iyileşme sağlanmadığını, demansın ilerlediğini ifade eden Esen, ''Şu anda 7 yaşında bir çocuk gibi. Okuma yazma bilmiyor'' diye konuştu.

Hüsnü Çalmuk'un, ''Nerede yazıyor 7 yaşında çocuk gibi olduğu'' sorusu üzerine Esen, raporlar incelendiğinde bunun anlaşılacağını belirtti.

Esen, Adli Tıp Kurumu'nun evraklar üzerinden rapor verdiğini, muayene etmediğini belirterek, ''Adli Tıp'ın raporu yeterli ve ciddi değil. Bu rapordan çok sizin kanaatiniz önemli. Heyet görsün diye getirdim. Heyetin görüşü bizim için çok önemli. İfade vermesine muvafakat etmiyoruz'' dedi.

Bunun üzerine Çalmuk, Adli Tıp Kurumu'nca hazırlanan ''Duruşmalara girmesinde bir engel yoktur'' şeklindeki rapordan bazı bölümler okudu.

Çalmuk: ''Merdivenlerden nasıl düştünüz?''

Çalmuk'un raporda geçen ''17 Eylül 2008'de merdivenlerden düştü'' ifadesi üzerine, ''Nasıl düştüğünüzü hatırlıyor musunuz'' diye sordu.
Eruygur ''Hatırlamıyorum'' derken, Çalmuk ''Düşme tansiyon mu başka sebepten mi oldu'' diye sordu. Eruygur da, yine hatırlayamadığını, nasıl muayene edildiğini de anımsayamadığını söyleyerek, ''Belli şeyleri zaman zaman hatırlıyorum, ama giderek azalıyor'' diye konuştu.

Bunun üzerine Çalmuk, cezaevinde düşme olayını hatırlayıp hatırlayamadığını tekrar sordu.

''Hatırlayamıyorum. Bir arkadaşım beni kurtarmış, diye duydum, ama kimdi hatırlamıyorum'' diyen Eruygur, soru üzerine ''Başımdan ameliyat olmuşum. Eşim beni kurtarmak için hayatını vermiş. O her şeyi ayrıntıyla biliyor. Günlük yaşantımda bana bazı şeyleri hatırlatıyorlar. 1 dakikalık zaman sonra onlar da uçuyor, gidiyor'' şeklinde konuştu.

Çalmuk, Eruygur'a Adli Tıp Kurumu'nca düzenlenen psikiyatri raporu üzerine duruşmaya ifadesi alınması için çağrıldığını belirterek, bu rapordan da bazı bölümler okudu.
Çalmuk'un ''Eski olayları hatırlıyor musunuz'' sorusuna Eruygur, çocukluğundan bazı şeyler hatırladığını söyledi.

Duruşmada söz alan avukat Filiz Esen ise Çalmuk'un okuduğu rapordaki yazılanların 1 yıl öncesine ait olduğunu söyledi.

Çalmuk'un, ''Kızınız mı avukatınız mı? Kızınız gibi mi görüyorsunuz'' sorusuna Eruygur, ''Benim kızım. Bazen iki kıyafet giyiyor. Bir tek kişi değişik şekilde görünüyor'' dedi.

Yargılanma ehliyeti yoktur

Başkan Çalmuk ardından avukat Filiz Esen'in mahkemeye verdiği dilekçeyi okudu.
Esen dilekçesinde, Eruygur hakkında yeniden rapor alınmasını isteyerek, mahkeme aksi kanaatte olursa CMK'nın akıl sağlığıyla ilgili 74'üncü maddesini tatbik ederek, müvekkilinin duruşma yeteneğinin bulunup bulunmadığı, mahkemeye getirilmesi halinde bunun yol açabileceği sağlık sorunları hususlarında bir rapor düzenlenmesini talep etti.
Ardından söz alan Esen, müvekkilinin durumunun her geçen gün kötüleşeceğini ifade ederek, ''Yürüyebiliyor, her yerde görülüyor şeklinde yazılıyor. Yürümesinde bir problem yok. Ama yön tayini olmadığı için koluna giriyoruz. İfadesinin alınması mümkün değil. Okuma yazması hiç bir zaman geri gelmeyecek. 3 yabancı dil bilen, haftada 3-4 kitap okuyan entelektüel bir insandı. Şu anda algısının yüksel olması entelektüel düzeyinin yüksek olmasından kaynaklanıyor. Müvekkilimin yargılanma ehliyeti yoktur. Duruşmalardan vareste tutulmasını istiyoruz'' dedi.

Mahkeme heyeti de, avukatın CMK'nın 74. maddesi kapsamındaki talebini kabul etti. Eruygur'un Adli Tıp Kurumu İhtisas Kurulu'nda gözlem altında tutulmasına karar veren mahkeme, duruşmalardan vareste tutulması talebini ise kabul etmedi.

Bu arada, duruşma başlamadan önce tutuklu sanık emekli Orgeneral Hurşit Tolon, Eruygur'un bulunduğu bölüme doğru eğilerek, ''Ağabey hoş geldin'' dedi. Eruygur'un da başını salladığı görüldü.

Duruşma yarına ertelendi

''Ergenekon'' davasının bir sonraki duruşması yarın yapılacak.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, tutuksuz sanık emekli Orgeneral Şener Eruygur'un salondan ayrılmasının ardından mahkeme, Şile'de yapılan kazılara ilişkin dava dosyası sanıklarının çapraz sorgularını gerçekleştirdi.

Duruşmada, tutuklu sanıklar Hüseyin Yanç ve Ulaş Özel, sanıklar ve avukatlar tarafından kendilerine yöneltilen soruları yanıtladı.

Duruşma yarına ertelendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler