Esad yönetiminden geri adım

Suriye'nin Dera kentinde, hükümet karşıtı gösterilerde güvenlik güçleri tarafından öldürülen 9 kişinin cenazesine 20 bin kişinin katıldı. Esad yönetimi ise gösterilerin ardından geri adım atarak 48 yıldır süren olağanüstü halin en kısa sürede kaldırılacağı açıklandı. Açıklamada basın ve seçim yasalarında da düzenlemeler yapılacağı bildirildi.

Yayınlanma: 24.03.2011 - 10:23
Abone Ol google-news

Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad ile Baas Partisi yetkililerinin bugün yaptıkları toplantı sonucunda, ülkede sosyal ve siyasal yaşama ilişkin çeşitli adımların atılmasına karar verildi. Bu çerçevede, ülkede 48 yıldır uygulamada olan olağanüstü hal yasasının kaldırılması için çalışmalar yapılacak, yolsuzlukla mücadele için etkin mekanizmalar kullanılacak, siyasi partilere ilişkin yasada düzenleme yapılacak, gelişigüzel tutuklamalara engel olunacak.

''Reform adımları'' olarak değerlendirilen kararlar, Esad'ın danışmanı Buseyna Şaban tarafından düzenlenen bir basın toplantısında açıklandı.

Şaban, ülkedeki siyasal yaşama ilişkin alınan kararlar çerçevesinde, "ülkede uygulanmakta olan olağanüstü hal yasasının kaldırılması için çalışmalar yapılacağını, ülkenin ve vatandaşların güvenliğini teminat altına alacak yeni yasalar çıkarılacağını" söyledi.

"Yeni bir siyasi partiler yasası hazırlanması ve basın kanununun değiştirilerek daha şeffaf ve özgür bir basın ortamının oluşturulmasına" ilişkin kararlar da alındığını belirten Şaban, "Yolsuzlukla mücadele konusunda yeni ve etkin mekanizmaların kullanılacağını ve bunun için gerekli yasaların çıkarılarak kurumların oluşturulacağını" kaydetti.

Şaban, "Yargının otoritesinin güçlendirilmesi, gelişigüzel tutuklamaların engellenmesi ve mahkemelerdeki davaların en kısa sürede karara bağlanması için çalışmalar yapılacağını" söyledi.



Maaş zammı ve istihdam yaratılması

Suriye yönetiminin sosyal hayata ilişkin aldığı kararlar ise beş madde altında toplandı.

Bu kararlar çerçevesinde, Cuma gününden beri yapılan gösterilerde 34 kişinin hayatını kaybettiği ve çok sayıda kişinin yaralandığı Der'a kentine gönderilmek üzere bir yüksek komisyon oluşturulacak.

Komisyon, Der'a kentindeki vatandaşların taleplerini değerlendirerek, kentte yaşanan olayların nedenleri ve gösteriler sırasında görevini kötüye kullanan ya da tam olarak yapmayanlar hakkında yerinde inceleme yapacak.

Devlet memurlarının maaşlarına zamlar yapılarak, çalışanların sağlık sigortalarının günümüz ihtiyaç ve şartlarını karşılayacak hale getirilmesi için kaynak bulunacak.

Halkın önemli talepleri arasında yer alan işsizliğin azaltılması için istihdam yaratılması ve kadrosuz çalışanlara kadro verilmesine ilişkin kaynak oluşturulacak.

Ayrıca idari kurumlar ile yerel idarelerin performanslarına mercek tutularak, ihtiyaçları karşılayacak biçimde reforme edilmeleri yönünde kararlar alınacak.

 

Cenazeye 20 bin kişi katıldı

Suriye'nin Dera kentinde, hükümet karşıtı gösterilerde güvenlik güçleri tarafından öldürülen 9 kişinin cenazesine 20 bin kişinin katıldığı bildirildi. Görgü tanıkları, Reuters ajansına yaptıkları açıklamada, Dera'da düzenlenen cenaze törenine katılan yaklaşık 20 bin kişinin, kentin güneyindeki mezarlıkta, "Özgürlük" ve "Şehitlerin kanı yerde kalmayacak" sloganları attıklarını söylediler.

Öte yandan Dera kentinde dün 100 kişinin öldüğünü belirtti. AFP'ye açıklama yapan bölgedeki insan hakları savunucuları ve görgü tanıkları, polisin açtığı ateşte dün 100 kişinin öldüğünü belirttiler. Suriye'nin Dera kentindeki bir hastane yetkilisi bu sabah Reuters ajansına yaptığı açıklamada, hastaneye, güvenlik güçleriyle çıkan çatışmalarda ölen 25 protestocunun cesedinin getirildiği bildirmişti.

 

Hastane yetkilisi: 37 ceset getirildi

Suriye'nin Dera kentindeki hastaneye, güvenlik güçleriyle çıkan çatışmalarda ölen 37 protestocunun cesedinin getirildiği bildirildi.

El Cezire televizyonu, bir hastane yetkilisine dayanarak verdiği haberde, bir haftadan bu yana kentte güvenlik güçleriyle protestocular arasında çıkan çatışmalarda ölen 37 kişinin cesedinin hastaneye getirildiğini belirtti.

Suriye'nin güneyinde yer alan ve Ürdün sınırında olan Dera kenti günlerdir hükümet karşıtı gösterilere sahne oluyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler