'Eşit işe eşit ücret' eşitliği sağlamadı
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, 666 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin (KHK) ek ödeme yönüyle oluşturduğu mağduriyetlerin giderilmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'i ziyaret etti.
Gündoğdu, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, toplu sözleşme masasının konusunu teşkil eden ek ödemenin KHK ile düzenlenmesinin doğru bir yaklaşım olmadığını, 2008 yılında uygulamaya konulan ek ödemenin toplu görüşme ürünü olduğunu, 666 Sayılı KHK ile iyi niyetli düzenlemeler hayata geçirilmekle birlikte ek ödemeye ilişkin bütün taleplerinin karşılandığı bir düzenleme oluşturulamadığını kaydetti.
Gündoğdu, "Eşit işe eşit ücret uygulaması, aynı unvanla farklı kurumlarda görev yapan kamu görevlilerinin ücretlerinin eşitlenmesi yanında ilave ödemesi bulunmayan kamu görevlilerinin ücretlerinde artış yapılması aracı olarak hayata geçirilmişti. 666 Sayılı KHK ile aynı unvanla çalışan farklı kurumlardaki personele yönelik ücret eşitsizliği büyük oranda giderildi. Ancak, ücretleri iyileştirilmesi gereken öğretmenler, akademik personel ve din görevlilerinin ek ödemelerinin artırılmaması söz konusu personelin görev yaptığı kurumların kendi içinde bir ücret dengesizliği oluşturdu. Biz, bugün bu dengesizliği ifade etmek ve çözümüne yönelik önerilerimizi paylaşmak amacıyla hazırladığımız raporu Sayın Bakan'a ilettik. Raporumuzun özü, öğretmen, akademik personel ve din görevlilerinin unutulduğu 666 Sayılı KHK'nın oluşturduğu boşluğu giderecek ve personel için ücret artışı sağlayacak düzenleme teklifleridir" şeklinde konuştu.
Toplu sözleşme yasasını bekliyoruz
4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Yasa Taslağı'nın yüzde 80 mutabakatla Başbakanlığa sevk edilmesine karşın, halen TBMM'ye gönderilmediğini de ifade eden Gündoğdu, "Bu sürecin hızlandırılmasını istiyoruz. Taslakta bize göre halen eksik noktalar mevcut. Bu eksiklikleri giderebilmemiz için TBMM sürecinin işlemesini bekliyoruz. Taslaktaki en büyük eksiklik ise toplu sözleşme sonrası, anlaşma sağlanamaması halinde, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na kimin başvuru yapacağıyla ilgilidir. Toplu sözleşmeyi imzalama yetkisini, çoğunluğa veren taslak, anlaşma sağlanamaması halinde başvuracak konfederasyon konusunda yetki gaspı yapmakta, azınlık konfederasyonlara başvuru hakkı vermektedir. Bu, kabul edilebilir bir durum değildir. Resmi Gazete'de yayınlanan yetkili konfederasyonun yetkisi, bu yasa ile alınmaya çalışılmaktadır. Bunun düzeltilmesi için elimizden geleni yapacağız" dedi.
ILO tarafından sürekli gündeme getirilen, örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik bir adım atılamadığını da belirten Gündoğdu, Emniyet, Genelkurmay, Milli Savunma Bakanlığında çalışan sivil memurların sendikalı olmasını istediklerini, ancak bu engeli henüz aşamadıklarını ifade etti.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza