Eski Almanya bakanından Erdoğan'a "savaş çığırtkanlığı" suçlaması
Eski Almanya Bakanı Kristina Schröder, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı "savaş çığırtkanlığı" ile suçladı.
Hicivci Jan Böhmermann alyhine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açtığı hakarat davasının yankıları sürerken, Die Welt gazetesinin ifadesiyle, "Alman ulusu bölünmüş" durumunu sürdürüyor.
Koalisyon hükümetinin Hristiyan Demokrat Birlik Partisi CDU'nun eski Aile Bakanı Kristina Schröder, haftalık Stern dergisinin kendisiyle yaptığı röportajda Erdoğan'ı ''sürekli savaş çığırtkanlığı'' yapmakla suçladı.
Eski bakan Kristina Schröder, Jan Böhmermann'ın Erdoğan'ı yeren şiirini her ne kadar ''nahoş ve belaltı'' bulsa da, Erdoğan'ın verdiği tepkiyi aşırı derecede abartılı bulduğunu söyleyerek şunları ifade etti: ''Angela Merkel'i düşünün bir kez. Kaç kez Nazi kılığında karaikatürleri çizildi. Buna karşın o hiçbir zaman mahkemeye gitmeyi aklına getirmedi.''
'ERDOĞAN ALMANYA'DA YAŞAYAN TÜRKLERİ VE TÜRKİYE KÖKENLİLERİ DE YÖNETMEK İSTİYOR'
Almanya'daki Türkiyelilerin uyum konusundaki bir soruya da, ''İnanıyorum ki, Erdoğan tam bir uyuma karşı sürekli savaş açmış durumda. Seçim döneminde onun mesajı hep şöyle olmuştur: Almanya'da yaşayan Türkler ve Türkiye kökenli Alman yurttaşlarının Cumhurbaşkanı benim. Erdoğan'ın anlayışına göre, burada politik faaliyet yürütenler ona bağlılıklarını bildirmekle yükümlüdürler. Bu tutum, sorunludur ve Anayasanın ruhuna aykırıdır'' şeklinde yanıt verdi.
Erdoğan'a hakarat davası açma olanağı veren maddenin işletilmesine karşı çıkan sosyal demokrat SPD, Yeşiller Partisi ve Sol Parti dışında, doğrudan Merkel'in kendi partisi içinden etkili bir milletvekili ve eski bakanın bu şekilde konuşması, Alman siyasetini yakından takip eden uzmanlar tarafından Die Welt'in ifade ettiği bölünmenin çapını göstermesi açısından anlamlı olarak nitelendi.
'CEZA KANUNUNDAKİ 103. MADDENİN KÖKENİ 'MAJESTELERİNİ KORUMA YASASI''
Şimdilerde hicivci Jan Böhmermann'ın başına bela olan, Alman Ceza Yasası'nın ''Yabancı ülke organ ve temsilcilerine hakaret...'' içeriğindeki 103. maddesi, Majesteyi Hakaretten Koruma yasası olarak uzun bir geçmişe sahiptir.
1878'de Bismarck'ın sosyalistleri baskılamaya dönük ''Sosyalistler Yasası'' ile dönemin koşulları içinde 'güncellenen' yasa, 1953'de ve 60'lı yıllarda yeniden güncellenmiştir.
Bu maddeden dolayı 1949'da Der Spiegel dergisi iki haftalığına kapatma cezası almıştı. Bu kez yasayı kullanan İngiliz işgal güçleriydi. Gerekçe ise, Hollanda'da taç giyme töreninini ''hakarat edici bir imâ''yla haberleştirip, yayımlamak...
60'lı yıllarda halk arasında ''Şah maddesi'' olarak da anılan 103. madde, dönemin İran şahının talebi üzerine gözden geçirilmişti.
Sözü geçen yasanın 2018 yılına kadar kaldırılacağı belirtiliyor.
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- 500 bin TL'nin aylık getirisi belli oldu
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Suriye'de herkesin konuştuğu ölüm listesi
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Erdoğan'dan işgale 'isimsiz' tepki
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama