Eski Guantanamo tutsakları da Libyalı muhalifler arasında

Libya'da Muammer Kaddafi güçleriyle çatışan muhalifler arasında eski Guanatanamo tutsaklarının bulunduğu kaydedildi.

Yayınlanma: 04.04.2011 - 14:25
Abone Ol google-news

İngiltere'de yayımlanan Telegraph gazetesinin haberine göre, Libya'nın doğusundaki Derne liman kentindeki muhalifler ABD'nin 2001'deki Afganistan operasyonu sırasında yakalanan ve 6 yıl Guantanamo'da tutulan Libyalı Sufyan Bin Kumu tarafından eğitiliyor.

Habere göre, Derne'deki muhaliflerin komutanlarından Abdul Hekim El Hasidi de Afganistan'da yakalanıp Guantanamo'ya götürüldü ve 2 ay sonra Libya'ya teslim edildi.
Her iki eski Guantanamo tutsağının, Libya'daki dincilerle uzlaşma süreci kapsamında 2008'de ülkelerinde serbest bırakıldıkları belirtildi.

Eski Libyalı asker Kumu'nun, ABD tarafından, El Kaide terör örgütü lideri Usame Bin Ladin'in sahibi olduğu bir şirket için kamyon şoförlüğü ve terör bağlantılı bir yardım kuruluşunun muhasebeciliğini yapmakla suçlandığını yazan gazete, Hasidi'nin de Afganistan'daki bir eğitim kampında yıllarca kaldığını yazdı.

Gazete WikiLeaks tarafından 2008'de ele geçirilen belgelerde de, Derne'nin aralarında Afganistan ve Irak'ın bulunduğu birçok dava için savaşan savaşçıların yuvası olarak tanımlandığını kaydetti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler