Eski İstanbul Barosu Başkanı Kazan'dan 'yargı reformu' tepkisi

Eski İstanbul Barosu Başkanı Avukat Turgut Kazan, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan Yargı Reformu Strateji Belgesi'ni değerlendirdi. Kazan, "Tahliye edilenin bile tahliye olamadığı bir ülkede tutuklama nasıl esas olmaktan çıkacak?" ifadelerini kullandı.

Yayınlanma: 30.05.2019 - 22:23
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan Yargı Reformu Strateji Belgesi'ni açıkladı. 9 madde, 63 hedef ve 256 faaliyeti kapsayan belgede hakim ve savcıların tayini, hukuk fakültelerinin 5 yıl olması, avukatlara yeşil pasaport, tutuklama tedbirine ölçü, savunma hakkının etkin kullanımı gibi düzenlemeler yer aldı.

<haber-dikey:1418771,1418540,1418103>

RS FM'de yayınlanan Yavuz Oğhan'dan Bidebunudinle programına katılan eski İstanbul Barosu Başkanı Avukat Turgut Kazan, Yargı Reformu Strateji Belgesi'ni değerlendirdi.

''AB'NİN BEKLENTİLERİNİ KARŞILIYORMUŞ İZLENİMİ VERMEK İÇİN HAZIRLANMIŞ BİR BELGE''

Yargı reformu Belgesi'nin güzel sözler demetinden ibaret olduğunu söyleyen Kazan, "Avrupa Birliği'nin beklentileriyle halkımızın adalet talebini karşılıyormuş izlenimi vermek için hazırlanmış bir belgedir. Hukuk devleti, demokrasi ve adalet arayışımıza cevap olacak, korkusuz yaşama hakkımızı sağlayacak bir yanı yoktur. Korkusuz yaşama hakkı öngörülebilir bir Türkiye yaratılmışsa sağlanır. Ben neyi yaparsam yanlıştır, kural dışıdır onu öngörebiliyorsam ancak o zaman sağlanır. Sarayda yapılan açıklamalarla sağlanmaz. Bağımsız, tarafsız, kaliteli yargı yaratılmadan ne demokrasimiz çağdaş demokrasi ne seçimlerimiz dürüst seçim olur." açıklamasını yaptı.

'DOĞRU YARGI REFORMU ÖNCE 146 VE 159 MADDELERİNİ DEĞİŞTİRMEKTEN GEÇER'

Doğru yargı reformunun yolunun muhalefetle uzlaşarak, barolar yargıçlar ve hukuk fakültelerinden oluşturulacak kurul eliyle önce 146 ve 159 maddelerini değiştirmekten geçtiğini ifade eden Turgut Kazan, "Anayasa Mahkemesi'nin nasıl oluşacağı, HSK'nın nasıl oluşacağı yeniden yazılmalıdır" dedi.

"GAZETECİLER HAPİSTE, ONLARA SALDIRANLAR SERBEST"

Yargı Reformu Strateji Belgesi'nde yer alan bazı maddelere de değinen Av. Kazan "İfade özgürlüğü genişletiliyor deniyor. Görüş açıklayanlar, eleştiri yapanlar, gazeteciler hapsediliyor, onlara saldıranlar serbest bırakılıyor. Cumhuriyetçiler Kandıra'da. Dün Kadri Gürsel'e kelepçe takıldı. Böyle bir geçeği yaşarken önümüzü görüyoruz diye düşünemeyiz" diye konuştu.

"SAVUNMANIN, ÇOĞU YERDE SÖZÜ KESİLİYOR"

Kazan, savunma hakkının etkin kullanımı ile ilgili madde içinse "Savunmaya geniş yetki tanınacak deniyor. Bakıyoruz her soruşturmada gizlilik kararı alınıyor. Dosya, bir kısım medyaya servis edilirken savunmaya yasaklanıyor. Savunmanın çoğu yerde sözü kesiliyor, söz hakkı tanınmıyor. Bu pratiği yaşarken savunma hakkının genişletileceği yaklaşımına nasıl müthiş bir şey diye bakabilirim" açıklamasını yaptı.

"BÖYLE BİR ŞEY AVRUPA BİRLİĞİ'NDE GÖRÜLMÜŞ MÜDÜR?"

Turgut Kazan, TBB Başkanı Metin Feyzioğlu'nun "AB standartlarının da üzerine çıkıyoruz." yorumuyla ilgili olarak, "Sayın Feyzioğlu, Avrupa Birliği'nde görülmemiş bir şey diyor. Avrupa Birliği'nde mahkemenin tahliye ettiği insana itiraz ettirmek ve dosyayı hiç bilmeyen bir hakim eliyle tekrar tutuklatmak görülmüş müdür? Selçuk Kozağaçlı, Eren Erdem, Alparslan Kuytul bu nedenle yatıyor. Tahliye edilenin bile tahliye olamadığı bir ülkede tutuklama nasıl esas olmaktan çıkacak?" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler