Esnaf sicil affı yarın meclis'te

Esnaf ve sanatkarı yakından ilgilendiren sicil affı yarın Meclis gündeminde ele alınacak. Plan Bütçe Komisyonu üyesi Abdülkadir Akgül, tasarının esnaf ve sanatkarın yararına iyi bir hamle olduğunu söyleyerek, "Bu tasarı Merkez Bankası'nın da görüşü alınarak hazırlanmıştır" dedi.

Yayınlanma: 19.01.2009 - 13:19
Abone Ol google-news

Esnaf ve sanatkarı yakından ilgilendiren sicil affı tasarısının yarın Meclise gönderileceği açıklandı.

Masanın her iki tarafında da bulunan bir isim, TESKOMB eski Başkanı, AKP Yozgat Milletvekili ve aynı zamanda Plan Bütçe Komisyonu üyesi de olan Abdülkadir Akgül, esnaf kefalet kooperatiflerinin her yıl 5 milyarın üzerinde kredi talebi ile karşılaştığını söyledi. Küçük esnaf ve sanatkarların düşük faizle kredi kullanmalarına imkan tanımak amacıyla Halk Bankası vasıtasıyla verilen kredilerin faizlerinin yüzde 13'ten yüzde 12'ye çekilmesinin olumlu bir hamle olduğunu anlatan Akgül, sicil affı ile de esnafın ciddi bir nefes alacağını kaydetti.

KOSGEB'in hizmet üreten esnafa yönelik kredi vermesi konusunun da gündemlerinde olduğunu söyleyen Akgül, sözkonusu iyileştirme çalışmalarının olumlu etkilerinin yakın bir gelecekte görüneceğini ifade etti.

"Af 2004'ten itibaren geçetli olacak"

TESKOMB'un esnaf ve sanatkarın ortak kurduğu bir kurum olduğunu belirten Abdülkadir Akgül, "Dolayısıyla kar eden bir kuruluş değil. Esnafın borcunu ödeyemediği anlarda devreye giren bir kurum. 15 milyar kredi kullanan bir şahsın borcu ödenmediği takdirde temerrüt faizi ile birlikte yükseliyor. 40 milyarlar seviyesine kadar çıkabiliyor. Bu sebepten ötürü TESKOMB'un yönetim kurulu ile bir araya gelerek bir çalışma gerçekleştirdik. Anaparayı tahsil etmek suretiyle faizi uzun vadeye yaydık" diye konuştu.

Akgül, bunlar yapılırken evi icraya verilen, arabası bağlanan esnafın bu sorunlarını aşmasını da hedeflediklerini belirterek, "Sicil affı konusunda 2003 yılında bir düzenlemeye gidildi. O tarihteki af kısa bir süreyi kapsıyordu. Esnaf 2002 krizinden yeni çıktığı için ödeme gücü azdı. O yüzden bu aftan yararlanamayanlar oldu. Şimdi bunların hepsini bertaraf edecek yeni bir düzenleme yapılıyor. 2004 yılından bu zamana kadar geniş bir zaman sürecini içine alan bir düzenleme yani. Tasarı bu şekli ile Meclis gündeminde olacaktır" dedi.



"Merkez bankasının görüşü alındı"

Sözkonusu tasarının Merkez Bankası'nın görüşü de alınarak hazırlandığının altını çizen Akgül, "Sicil affı ile Merkez Bankası'nda kaydı bulunan esnaf bu kaydı sildirebilecek. Ancak diğer bankaların kayıtlarına müdahale etme hakkı yok tabii. Burada iyi niyetli esnaf ve sanatkara, cüzi borcu olanlara yeni bir imkan tanınacak. Bankaların bu ayrımı gözönüne alacağını düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Vergi, Sosyal güvenlik ve Bağ-Kur primleri ile ilgili olarak da iyi niyetli çalışmaların devam ettiğini anlatan Akgül, "Geçmişte ister durumdayken, şimdi veren durumda bulunuyorum. Bütçenin yarısı zaten faize gidiyor. Bunlar kolay işler değil, ancak dediğim gibi iyi niyetli çalışmalar yapılıyor" dedi. İşsizlik sigortasından iş yeri kapanan esnaf ve sanatkarın yararlanması noktasında hem Sanayi Bakanlığı'nın hem de KOSGEB'in olumlu çalışmalar içinde olduğunu da belirten Akgül, 2009 yılının esnaf için daha iyi geçeceğine inandığını belirtti.

"ARGE çalışmaları büyük önem taşıyor"

Esnaf ve sanatkarın değişen koşullara göre kendisini yenilemesi gerektiğini de söyleyen Akgül, ARGE çalışmalarının bu anlamda büyük önem taşıdığını da vurguladı. Akgül, TESKOMB'un geçtiğimiz dönemde Almanya'ya 30 esnafı götürdüğünü, bunların 28'inin ihracatçı olduğunu da hatırlatarak, benzeri bir çalışmanın TESKOMB'un gündeminde yer aldığının müjdesini verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler