Esnaf ve sanatkar sorunlarıyla ilgili önerge reddedildi

TBMM Genel Kurulu'nda, MHP'nin, esnaf ve sanatkarın sorunlarıyla ilgili araştırma önergesinin görüşülmesine ilişkin grup önerisi reddedildi.

Esnaf ve sanatkar sorunlarıyla ilgili önerge reddedildi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 20.04.2010 - 14:45

Grup önerisi üzerine söz alan MHP Aydın Milletvekili Ertuğrul Kumcuoğlu, dünkü görüşmelerin ardından, milletvekillerinin 3-4 saatlik bir uykuyla bugün çalışmalarına devam ettiğini belirterek, Anayasa değişikliği teklifinin görüşmelerinin dar bir zamana sıkıştırılmasını eleştirdi.

Kumcuoğlu, AKP Milletvekillerine yönelik, ''Bunu size yapmak isteyen, sizi sağlıklı düşünmekten alıkoyuyor. Dikkatlerinizi, ekonominin içinde bulunduğu durumdan uzaklaştırıyor'' dedi.

Öneri hakkında BDP grubu adına söz alan Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, GAP kapsamında 1 milyon hektar arazinin sulanmasının planlandığını, bu planın gerçekleşmesi halinde 10 binlerce esnafın oluşacağını ifade etti. ''Bu sonuç 5 tane yeni Gaziantep ortaya çıkarır'' diyen Kaplan, ancak bunun planlanmasının, altyapısının hazırlanmadığını kaydetti. Hükümetin ekonomik politikalarını da eleştiren Kaplan, yalnızca sermaye savunularak emekçilerin korunamayacağını dile getirdi.

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam da Türkiye'nin gerçek gündeminin ekonomi ile esnaf ve sanatkarın durumu olduğunu vurguladı. AKP iktidarının gerçek gündemi değiştirmek istediğini ileri süren Susam, ''Ama bu, sizi seçimde kurtarmayacak'' dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ''Esnaf ve Sanatkar Değişim, Dönüşüm ve Destek (3D) Strateji Belgesi ve Eylem Planı''nı da eleştiren Susam, söz konusu planın içinde esnafın durumuna çare olacak bir çözümün bulunmadığını ileri sürdü.

AKP Yozgat Milletvekili Abdulkadir Akgül ise esnaf ve sanatkarın, ekonominin büyük kesimini, orta direği oluşturduğunu, bu nedenle göz ardı edilemeyeceğini söyledi. AKP hükümetlerinin esnaf ve sanatkara özel bir önem verdiğini ifade eden Akgül, özellikle bu kapsamda finansman konusunda ciddi çalışmalar yapıldığını dile getirdi. Ekonominin hızlı gelişiminin ülkelerin ekonomi yapılarında dönüşüm oluşturduğuna dikkati çeken Akgül, esnaf ve sanatkarın bu dönüşüm sürecine ayak uydurabilmesi için desteklendiğini kaydetti. Konuşmaların ardından yapılan oylamada, MHP'nin grup önerisi reddedildi.
 

Genel Kurul'da "Sarı Sendikacı" tartışması

Meclis Genel Kurulu'nda Anayasa değişikliği teklifinin görüşmeleri öncesinde BDP, MHP ve CHP'nin grup önerileri görüşüldü. CHP'nin 1 Mayıs 1977'deki olayların araştırılması için verdiği araştırma önergesinin görüşülmesine ilişkin grup önerisinin ele alınması sırasında tartışma yaşandı. CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, 1 Mayıs 1977 olaylarının karanlık yönlerinin aydınlatılması gerektiğini belirtirken, AKP Çorum Milletvekili Agah Kafkas'ın, 1 Mayıs'la ilgili bir demecini hatırlattı ve Kafkas'tan araştırma önergesine kabul oyu beklediğini söyledi.


"Sarı zihniyetin temsili"


Anadol'un ardından söz alan Kafkas'ın sözleri ise Genel Kurul'da tartışmaya yol açtı. Kafkas, Anayasa değişikliği teklifinde memura toplu sözleşme hakkı getiren düzenleme olduğunu hatırlatarak "Bu maddeye ne oy vereceksiniz. Demokrasiden söz edeceksiniz, milletvekillerinin sandığa gitmesine engel olacaksın. Demokratım diyeceksin, insanların özgürce sandığa gitmesine engel olacaksın ondan sonra gelip demokrasiden bahsedeceksin" diye konuştu. Kafkas'ın ardından CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu ve Kemal Anadol sataşma olduğu gerekçesiyle söz istedi. Yeniden kürsüye gelen Anadol "Anayasa oylaması ayrı, CHP'nin tutumu ayrı, buraya getireceksiniz sendikal hak ve özgürlüklerle ilgili ama grev hakkı olmayacak. Bu sarı zihniyetin temsilidir. 1979 yılında, 23 Nisan 1920'den bu yana ilk kez 1 Mayıs'ın işçi bayramı olması için yasa önerisi hazırlayan benim" diye konuştu. Anadol, AKP'li Kafkas'a "Hava atmak için gazeteye demeç vereceksin, meclise gelecek kıvıracaksın. Benim sarı sendikacılardan alacak sol dersim yoktur. Yüreği olan bu önerge oy verir ve kanlı 1 Mayıs'ı ortaya çıkarırsınız" diye seslendi.


Şandır: Sizin yönettiğiniz toplantıları çalışamaz hale getiririz


Anadol'un ardından CHP'li Kılıçdaroğlu da söz isterken Meclis Başkanvekili Sadık Yakut'un söz vermemesi üzerine MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da söz verilmesi gerektiğini söyledi. Yakut "Muhatabım değilsin, meclisi nasıl yöneteceğimi sizden öğrenecek değilim" diye karşılık verdi. Vural ise Yakut'a "ne biçim konuşuyorsun" diye bağırırken "Ben sizin memurunuz değilim" dedi. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da Yakut'a "Sayın Vural'a karşı tavrınızdan dolayı sizi şiddetle kınıyorum. Sizin yönettiğiniz toplantıları çalışamaz hale getiririz" diye tepki gösterdi. Yakut da kimsenin Başkan'ı azarlama hakkı olmadığını belirtirken Vural "Kendini ne zannediyorsunuz?" diye bağırdı.

CHP Kocaeli Milletvekili Cevdet Selvi ve İstanbul Milletvekili Bayram Meral de, Kafkas'ın sözlerinde sataşma olduğu gerekçesiyle söz istedi. Meclis Başkanvekili Sadık Yakut, CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol'a söz verdiği gerekçesiyle söz vermek istemeyince tartışma bir süre devam etti. Yakut daha sonra CHP'li Selvi'ye söz verdi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler