Et ithalatı yıl sonuna kadar serbest

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, 31 Aralık 2010 tarihine kadar, Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın belirlediği sağlık şartlarına uygun olarak et ticareti yapılacağını açıkladı.

18 Eylül 2010 Cumartesi, 10:32
Abone Ol google-news

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye'de son yıllarda tüketim talebi eğrisinde yükseliş meydana geldiğine ve turizm sektörünün gelişmesine bağlı talep artışı olduğuna dikkat çekildi.

Bu gelişmeler sonucunda bazı spekülatif amaçlı artışların da ilavesiyle fiyatların zaman zaman kabul edilebilir düzeyi aştığının vurgulandığı açıklamada, yine son günlerde dünyada yaşanan afetler nedeniyle de, gerek bitkisel ve gerek hayvansal ürün fiyatlarında artışlar yaşandığı, bu artışlardan Türkiye'nin etkilenmemesi için tedbirler alındığı ve alınmaya devam edildiğine yer verildi. Canlı hayvan ve hayvansal ürün ticareti yapılacak ülkelerin belirlenmesinde Türkiye'nin de üye olduğu Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (OIE) Kuralları ve ülkelerin hayvan sağlığı açısında durumlarının dikkate alındığına dikkat çekilen açıklamada, bu çerçevede yakın geçmişte AB ülkelerindeki hayvan sağlığı durumunun OIE tarafından ithalat yapılabilir ülkeler kategorisinde değerlendirilmesi üzerine bu durum yeniden gözden geçirildiği hatırlatıldı. Söz konusu değerlendirmenin sonucunda da, AB ile hayvansal ürün ticaretini de düzenleyen ve 1998 yılında yürürlülüğe girmek üzere daha önce imzalanan 1/98 Sayılı Ortaklık Konseyi Kararı'ndaki taahhüdün yerine getirilmesinin uygulanabilir hale geldiği bildirildi.
 

Alınan ilave tedbirler

Tarım Bakanlığı, bu gelişmelerin ışığında 31 Aralık 2010 tarihine kadar uygulanacak ilave tedbirleri şöyle sıraladı: "Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın belirlediği sağlık şartlarına uygun olarak et ticareti yapılacak. Menşei ülkesinden, Türkiye'ye görevlendirilecek veteriner hekimlerin kontrol ve nezaretinde İslami usule uygun kesilen hayvanlardan elde edilen taze soğutulmuş ve dondurulmuş karkas şeklindeki ürünlere müsaade edilecek. Bu ticaretin; Et ve Balık Kurumu ile Bakanlık tarafından ruhsatlandırılan ve kontrol edilen 1. sınıf kombinalar, et ürünleri üretim tesisleri ve yemek üreten tesislerce yapılması ve kullanılmasına izin verilecek. Ticarete konu ürünlerin kalıntı içermemesi, teste tabi tutulması ve en fazla 30 Ay/Yaş hayvanlardan elde edilmesi hususları çerçevesinde işlem tesis edilecek. Daha önce kesilerek dondurulmuş ürünlerin ticaretine müsaade edilmeyecek."

Fiyatların regülasyonu amacıyla piyasalara ithalat yoluyla müdahale edildi

Türkiye'de et piyasasında arz ve talep dengesinin ve fiyatların regülasyonu amacıyla piyasalara ithalat yoluyla müdahale edildiğini bildiren Tarım Bakanlığı, diğer taraftan Türkiye'deki üretim alt yapısının güçlendirilmesi, üretimin sürdürülebilirliği ve üreticilerin teşvik edilmesi amacıyla bir dizi tedbirin de uygulamaya konulduğunun belirtti.

Açıklamada, "Bu çerçevede; sıfır faizli 7 yıl vadeli yatırım ve işletme kredisi verilmeye başlanmıştır. Bu desteğin başlatıldığı 1 Ağustos 2010'dan bu güne kadar 6 bin 600 çiftçiye, 516 milyon TL kredi kullandırılmıştır. Yine hayvancılık potansiyelinin yüksek olduğu Doğu ve Güneydoğu Bölgelerinde de yüzde 40 hibeli hayvancılık destekleri uygulamaya konulmuştur. Hayvancılığa verilen destekleme miktarı arttırılmış olup 2010 yılında çiftçilerimize 1 milyar 251 Milyon TL destek verilmiştir. Ayrıca, Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü ile hayvancılık konusunda faaliyet gösteren kişi ve kuruluşlara kasaplık ve besilik canlı sığır ithalat izni verilmiştir" denildi.