Et ve süt ürünlerindeki sorunlar

İthal etle rekabet edemeyeceği gerekçesiyle yerli besi hayvanı alımını durdurduğunu açıklayan Banvit A.Ş'nin veteriner hekimi Ramazan Çakır, şu anda işletmelerinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığından 30 elemanın denetim yaptığını söyledi.

Et ve süt ürünlerindeki sorunlar
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 18.01.2011 - 14:17

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinde düzenlenen ''Süt ve Kırmızı Et Üretimi. Tamam mı? Devam mı?'' konulu panelin öğleden sonraki bölümünde konuşan Çakır, Türkiye'de hayvancılık sektöründe oldukça önemli düzeyde kayıtsızlık sorunu bulunduğunu belirtti.
Bakanlık bünyesinde Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) ve TÜRKVET gibi kayıt sistemleri kurulmasına rağmen, Bakanlığın bile bu kayıtlara güvenmediğini öne süren Çakır,

''Hafta sonu tarım il müdürlüklerine telefonla emir verildi. İşletmelerdeki hayvanların sayılması istendi. Madem ÇKS, TÜRKVET var. Niye kayıtları oradan çıkarmıyorsunuz? 'Et fiyatlarında spekülasyon yapıyorsunuz' diyorlar. Madem devletsin, gönderir veterinerini kontrol edersin. Benim işletmemde kaç hayvan var, kaçı kesimlik, kaçı buzağı... Şu anda benim işletmemde bakanlığın 30 elemanı denetim yapıyor. Bir eksiğimiz yok. Maliyetim doğru. Bunun aksi görünemez. Korkumuz yok'' dedi.
 

''Hangi et 'ithal' diye satıldı"

Gazetelerde, ''üretici yüzde 20 kara razı olmadı. İthalatçı yüzde 10 karla et satıyor'' yönünde haberler olduğuna işaret eden Çakır, şöyle devam etti:

''Ben üretici olarak 1 yıl bakıp, besleyip, risk alıp, yüzde 10 kar etsem şapkamı havaya atarım. İthalatçı hangi riski alıyor? Kilosu 8-10 liraya eti getirip, 18 liraya satıyor. Kilosu 8-10 liraya getirilen hangi et 'ithal' diye satıldı. Yüzde 80 kar var. Ben yüzde 10-20 kara razıyım. Sen spekülatörsün, tuzun kuru diyemezsin. Kimin canı yanarsa onun sesi çıkar. Tuzu kurunun sesi çıkmaz. Bize kulak versinler, onun için bağırıyoruz, canımız yanıyor.''

Ramazan Çakır, Türkiye'de yeterli düzeyde et ve süt üretimi gerçekleşmesi için 6-7 kişi başına 1 hayvan düşecek şekilde hayvan sayısının artırılması gerektiğini, mera fonunun da besicilerin desteklenmesi için etkin şekilde kullanılmasını önerdi. Türkiye'de hayvan satışlarında celeplerin büyük payı olduğunu, bunların büyük bölümünün de kayıtsız ve vergisiz çalıştığını öne süren Çakır, besicilerin doğrudan hayvan satışında vergi avantajı sağlanması halinde kayıt dışılığın önemli ölçüde önleneceğini belirtti.

Panelde konuşan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı TÜGEM Hayvancılık Daire Başkanı Muhittin Eyimaya da süt fiyatlarının dengede tutulması amacıyla 2011 yılında da süt tozu teşvikinin uygulanacağını bildirirken, bakanlığın sıfır faizli açılan kredilerin yerinde kullanılıp kullanılmadığını belirlemek amacıyla hafta sonunda işletmelerde denetim yaptığını kaydetti.

Eyimaya, ''kamuoyunda (bu paralar nereye gidiyor?) endişesini gidermek için zaman zaman işletmelerde bu tür denetimler yapıyoruz. Ben de Amasya'da bu denetimi gerçekleştirdim. 43 bin baş besiye alınan hayvan var'' dedi. Eyimaya, sütte kilogram başına verilen destek tutarının da 4-6 kuruşa yükseltildiğini bildirdi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler