Eti hemen yemeyin

Beslenme ve diyet uzmanları kurban bayramında sofralara gelen etin yanlış pişirilmesi ve yağlı-ölçüsüz et tüketiminin özellikle yaşlılar, diyabet, kalp ve damar hastalığı, obezite, yüksek tansiyon, mide ve bağırsak hastalıklar yaratabileceğine dikkat çektiler.

Yayınlanma: 26.11.2009 - 07:44
Abone Ol google-news

Universal Hospital Kadıköy Beslenme ve Diyet Bölümü’nden diyetisyen M. İpek Konuralp, taze etin pişmesinin ve sindiriminin zor olduğunu, bu nedenle kesildikten birkaç gün sonra tüketilmesi gerektiğini vurgulayarak “Özellikle mide, bağırsak hastalığı olanlar bu hususa çok dikkat etmelidir” dedi.

Yağsız veya az yağlı etlerin tercih edilmesi gerektiğini belirten Konuralp, “Bir öğünde kişiye göre değişmek kaydıyla tüketilebilecek et miktarı 2 ya da 3 yumurta büyüklüğünde veya 80 ila 120 gram olmalıdır. Sakatatlar tüketilmemelidir. Aksi durumda tansiyon yükselebilir, kabızlık oluşabilir, kişinin kalp damar sağlığı bozulabilir” diye konuştu.

Konuralp, şu önerilerde bulundu: “Etler haşlama, ızgara, fırınlama yöntemiyle pişirilmelidir. Kanserojen maddelerin oluşumuna, vitamin ve mineral kaybına sebep olduğu için kavurma, kızartma veya mangal yöntemi tercih edilmemelidir. Aşırı ısıyla birlikte işlem gördüğü için etin içinde enzim, vitamin ve minareler kayba uğramakta, kanserojen maddelerin oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Etli yemekler kendi yağı ile pişirilmelidir, yağ ilave edilmemelidir.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler