'Etin kilosu 30 liraya çıkacak'
Ağırlığı 400 kilogramı geçen erkek danalar ile 1 yaşında veya daha küçük kuzuların ithalatında gümrük vergisi oranı yüzde 30'dan yüzde 40'a çıkarıldı.
Kasaplık et ithalatında da gümrük vergisi oranı yüzde 70'den yüzde 100'e yükseltildi.
Bakanlar Kurulu'nun İthalat Rejimi Kararına Ek Kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, ağırlığı 400 kilogramı geçen erkek danalar, 1 yaşında veya daha küçük kuzuların ithalatında gümrük vergisi oranı AB, EFTA ülkeleri, Bosna Hersek ve diğer ülkeler için yüzde 40 olarak belirlendi.
Karkas ve yarım karkas, kuzu eti ithalatında ise gümrük vergisi oranı yüzde 100 olacak.
Et fiyatı artacak
Ulusal Kırmızı Et Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücesan, ithal ette alınan verginin artırılmasının çeşitli kesimlere farklı etkilerinin olacağını söyledi. Buna göre yerli üretici süreçten olumlu etkilenecek. Ahmet Yücesan bu durumu "Yüzümüzü Anadolu’ya çevireceğiz. Üretici, malı para ettiği için, daha fazla üretmeye yönelecek.” sözleri ile ifade etti. İthalat yapan kesimin yüksek vergiler nedeni ile dış piyasaya yönelmek istemeyeceğini söyleyen Yücesan iç piyasanın daha cazip hale geleceğini söyledi.
Artan vergilerin tüketiciyi de etkileyeceğini söyleyen Yücesan “İç piyasada tedarik edileceği kadar tedarik edilmeye çalışılacak. Ancak yetmediği taktirde ithalata yönelinecek. Bu durumda daha pahalı et iç piyasaya girecek. Dolayısı ile tüketici de daha pahalı et yiyecek” dedi.
Yücesan, kurban bayramı nedeni ete olan talebin bir ay kadar artamayacağını da sözlerine ekledi.
30 liraya çıkacak
Etçi Et Yönetim Kurulu Başkanı Emin Arslan da, et ithalatında verginin artırılması ile birlikte iç tüketimde fiyatların artacağı beklentisi içinde. Arslan'ın hesaplamalarına göre ortalama 24 liraya satılan kıyma 30 liraya, kuşbaşı et ise 27 liradan 34 liraya çıkacak. Arslan yeni fiyatların 15 içinde oluşmasını beklediğini söyledi.
Türkiye'de et piyasasını oluşturan temel unsurun ithalatta vergi oranları olduğunu söyleyen Arslan şunları söyledi:
"Bu son karar, ellerinde 600 bin büyükbaş hayvanı bulunan 15-20 firmayı sevindirecektir. Ellerindeki ürün asgari yüzde 12 değerlendi. Firma olarak bizde de bin 200 büyükbaş hayvan var fakat biz fiyatların artmasını istemiyoruz. İnsanların alım gücünün giderek düştüğü bir ortamda fonların artması ile ete olan talep daha da azalacaktır. Et piyasasının yaşadığı istikrarsızlığın en açık göstergelerinden biri 22 aylık süreçte fonlarla (ithalatta alınan vergi) sürekli oynanmasıdır."
Eker'den açıklama
Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, et ithalatında gümrük vergileri ile ilgili düzenlemelerin, dünyadaki gelişmelere, fiyat hareketlerine göre yapıldığını anımsattı.
Türkiye'nin, serbest ticaret yapılan bir ülke olduğunu belirten Eker,''Bu nedenle 'Ben bütünüyle yasaklıyorum, almıyorum' diyemezsiniz. Öyle bir imkanınız yok. Bunun yanında, zaman zaman Türkiye'de bir takım spekülatif hareketler olabiliyor. Bunlara karşı tedbir alınması gerekiyor. Üç yılık et fiyatlarını izliyorum. 2010 tarihine göre kıymadaki düşüş, enflasyonsuz yüzde 10,26. Enflasyonu da eklerseniz, düşüş, yüzde 20'nin üzerinde'' diye konuştu.
Bakan Eker, et ithalatında gümrük vergisindeki artışın tüketiciye olumsuz yansımayacağını vurgulayarak, 'Musluk elimizde'' dedi.
Eker, Türkiye'deki et miktarının tüketici talebini karşılayıp karşılamayacağına ilişkin soru üzerine, ülkede hayvan sayısında ciddi bir artış olduğunu, bu konuda sıkıntı yaşanmayacağını ifade eti.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama