Ev tipi hayvancılık bitti, hayvanlar strese girdi
Son yıllarda büyük işletmelerin kurulmasının ardından daha önce yapılan ev tipi hayvancılığın yerini endüstri kuruluşlarının aldığı ve bu nedenle toprak alanlardan uzaklaşarak, beton yapılarda yaşamak zorunda kalan hayvanların strese girdiği bildirildi.
Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyesi ve fakülteye bağlı hayvan hastanesinin başhekimi Prof. Dr. Sezgin Şentürk,son yıllarda sığır işletmeciğinde gerçekleşen atılım sonrasında ev tipi hayvancılığın neredeyse bitme noktasına geldiğini kaydetti.
Daha önce köylerde hemen her evde en az bir hayvan bakılırken, son yıllarda kurulan 5-10 bin başlık işletmelerle birlikte hayvancılığın endüstri haline geldiğini bildiren Prof. Dr. Şentürk, bu durumun Türkiye'de bazı olumsuzlukları da beraberinde getirdiğini belirtti.
Türkiye'de yeteri kadar olmaması nedeniyle yem bitkileri açığı ortaya çıkarken, mera ıslahının yeterli sevilere getirilemediğini ve böylece hayvanların beslenmesiyle ilgili sorunlar yaşanmaya başladığını dile getiren Prof. Dr. Şentürk, ''Yeni alanları demir ve beton alanları olması nedeniyle hayvanların toprak ve yeşil alanlarla olan bağlantısı kesildi. Böylece de hayvanlarda strese bağlı hastalıklar ortaya çıkmaya başladı'' ifadelerini kullandı.
İşletme sahiplerinin işletmede hayvanların kalacağı yeri belirlerken, çok acele bir şekilde profesyonel destek almadan hareket ettiklerini, işletmeler belirlenirken rüzgarın yönü, toprağın, yeşillik alanların hesaplanması gerektiğini belirten Şentürk, ''Sığırlar çok hassas hayvanlardır. İşletmeler beton ve demir yığını haline geldi'' dedi.
''Strese ilişkin birçok hastalıklar oluşmaya başladı''
Dışarıdan insanlar için güzel gözüken ancak, hayvanlar için stresli ortamlar yapıldığını bildiren Prof. Dr. Şentürk, ''Bizim gözümüze hoş gelen şeyin hayvanların da gözüne hoş geldiğini düşündük. Hata yaptık. Gezinti alanlarını, beton yaptık, demirlerle çevirdik. Hayvanlar strese girmeye başladı, rahat yatamadı, kalkamadı, strese ilişkin birçok hastalıklar oluşmaya başladı'' diye konuştu.
Şentürk, hayvanların yeni yapılarda toprakla temasının tamamen kesildiğini anlatarak, ''Nasıl insan strese girdiği zaman içgüdüsel olarak toprağa basmak istiyorsa, hayvanların da mekanizması böyledir. Hayvanların refahını ön plana tutan beslenme ve bakım şartlarını sağlamalıyız. Streslerini en aza indirmek için hayvan refahını arttırmamız, gezinti alanlarını, ortala 15 metrekarenin üstüne çıkarmamız lazım'' açıklamasını yaptı.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi