Eylem bitti, tartışması bitmedi

Günlük hayatı felç eden kamu emekçilerinin "uyarı grevi" bitti, ancak tartışmalar bitmedi. 25 Kasım uyarı grevine dışarıdan destek vereceğini açıkladığı için, eyleme katılma çağrısı yapan konfederasyonların eleştiri oklarına hedef olan Memur-Sen Başkanı Gündoğdu, yapılan tüm eleştirilere sert çıktı.

Eylem bitti, tartışması bitmedi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 26.11.2009 - 10:17

Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Başkanı Resul Akay'ın "hükümetin yanaşması" eleştirisine, "Yanaşmanın ne demek olduğunu emirle gelip, emirle gidenler çok iyi bilir" diyen Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu, Memur-Sen için "hükümetin büyütüp beslediği sendika" yorumunu getiren Kam-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız'a da şu yanıtı verdi: "Kamu-Sen tam bir vaka. Üyesinin parası olmadığını hatırlamayıp, hükümetin hoşuna gidecek projelere balıklamasına atlayan, MHP'nin de emrinden hiç çıkamayan bir konfederasyon" şeklinde konuştu. Gündoğdu, KESK Başkanı Sami Evren'in, Memur-Senli'lerin meydanda bizimle halay çekiyor sözlerine ise, "Evren kimlerle halay çektiğini bilmiyor" dedi.

 

"Yanaşmanın ne olduğunu en iyi Akay bilir"

25 Kasım uyarı grevinin ardından "eyleme katılma" çağrısı yapan konfederasyonların eleştiri oklarına hedef olan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, içini döktü. Eleştirileri "ölçüsüz" bulan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, sert çıktı.

Memur-Sen'e ithafen yapılan eleştirilere önce yavru sendikadan başlayalım diyerek cevaplayan Gündoğdu, "Yanaşmanın ne demek olduğunu BASK Başkanı Resul Akay, çok iyi bilir. Devlet Bahçeli'nin emriyle geldiği Kamu-Sen Genel Başkanlığı'ndan Devlet Bahçeli'nin tokadıyla ağlaya ağlaya gitmiştir. Bu kaseti de Cumhurbaşkanına taşıyarak, gözyaşını dünyaya yaymıştır. Yaşadığı gerçek de emir aldıklarının emrinden çıkamayacağı gerçeğini ortaya koymuştur. Ondan sonra da bağımsız olarak kurduğu sendikada da geldiği toplam sayı 5 bini bulamamıştır. Demek ki sendikayı kurarken emir alırsan emir verenler tokadı da atarlar. Ömür boyu sürünürsün" dedi.

 

"Evren, kimlerle halay çektiğini bilmiyor demekki"

Gündoğdu, KESK Genel Başkanı Sami Evren'in, Memur-Sen üyelerinin de eyleme destek verdiği, beraber halay çektikleri iddia üzerine şu açıklamalarda bulundu:
"KESK Genel Başkanı kimlerle halay çektiğini bilmiyor demek ki. Onların halay çektikleri arasında DTP'nin üyeleri vardır. Halkevleri vardır. Ya da benzer kurumlar kuruluşlar vardır. Memur-Senliler, KESK'le halay çekmemiştir. Sami Bey kimlik yoklaması mı yapmış. Eyleme üüyelerimiz katılacaksa, kendini gizlemez. Pankartıyla katılmamışsa bu başkanlar kimlik yoklaması mı yapıyorlar. Eyleme katılım çok olmuşsa kimlerden oluştuğunu tek tek isim soyisim kimliğine mi bakıyorlar. Burda genel başkanlar eylemlerinin başarısızlığını deklare ettiklerinin farkında değil galiba" dedi.

 

"Kesk ile DTP'nin açıklamaları örtüştüğünde, 'DTP sendikasını açıklamıştır' mı diyeceğiz?"

Gündoğdu, KESK Başkanı Evren'in bir hükümet temsilcisinin sabah saatlerinde yaptığı "Haklı olsalar üçü bir arada olurdu" açıklamasının ardından yaptığı "Hükümet kendi yandaş sendikasını açıklamış bulunuyor" sözlerine de yanıt verdi.

"Böyle bir varsayımla yola çıkarsak, DTP'nin açıklamasıyla KESK'inki örtüştüğü durumlarda, o zaman da DTP sendikasını açıklamış dememiz lazım. Burada da Sami Evren'in açıklamaları maksadını aşmış. Sami Bey, DTP, EMEK, ÖDP gibi partilerle birlikte kongre yapmayı söylüyor. Ve onların belirledikleri bir yönetim oluşturuyor. Ama Memur-Sen'in hiçbir kongresinde siyası partiler söz sahibi olamaz. Bunu da en iyi Sami Evren bilir."

 

Kamu-Sen toplu görüşme masasında 'üyelerimiz geçinemiyor' diye ağladı

Gündoğdu, Kamu Sen'in tam bir vak'a, olduğunu öne sürerek, 3-4 ay önce hükümetin çok hoşuna giden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığında başlatılan "Kriz varsa çare var" para harcayın kampanyasına katıldı. TOBB Başkanından Memur-Sen'de davet almasına rağmen katılmadı. Hak-İş'in ve birçok örgütün yer aldığı bu kampanyaya koşarak giden Kamu-Sen, 'Kriz Varsa Çare Var' para harcayın diye üyelerine çağrıda bulunmuştur" dedi. Gündoğdu, Kamu-Sen'in kampanyadan bir ay sonra Toplu Görüşme masasında "üyelerimiz geçinemiyor" diye ağladığını ileri sürerek, "Üyesinin parası olmadığını hatırlamayıp, hükümetin hoşuna gidecek projelere balıklamasına atlayan, MHP'nin de emrinden hiç çıkamayan, ayrıca bu da belgesiyle sabit" şeklinde konuştu.

 

"Bir siyasi parti lideri, 'Bircan'la devam edecekseniz, ayağınızı kırarım' dedi"

Gündoğdu, Akyıldız'ın Kamu-Sen'in başına nasıl getirildiğine yönelik bir iddia da ortaya attı:
"Türk Eğitim-Sen'in eski Genel Başkanı Şuayip Özcan'ın bir internet sitesinde verdiği röportajda 'Siz en büyük sendikanın genel başkanıydınız. Kamu-Sen Genel Başkanlığı'na aday oldunuz. Yüzde 98 seçileceğiniz bekleniyordu, neden böyle oldu' sorusuna, Şuayip Özcan'ın cevabı şuydu: 'Bir siyasi partinin genel başkanı bizim genel başkanları çağırdı. Bircan'la devam edeceksiniz ayağınızı kırarım dedi.' İş bitti"

ündoğdu, iki yıl önce Memur-Sen'in KESK'le sosyal güvenlikle ilgili diyaloğa girdiği için Kamu-Sen'in kitapçık basıp dağıttığını anımsatarak, "Kitapçıkta Memur-Sen'in iç yüzü adı altında bir bölüm konuldu. Orada KESK'i, PKK'lı ilan ederek bizi PKK'lılarla işbirliği yapmakla suçlamıştır. Şimdi PKK'lı ilan ettikleriyle kol kola girerek bir çelişkiyi daha yaşamıştır" dedi.

 

"Kamusen masaya yapışmayı marifet saydı"

"Dünü bugünü örtüşmeyenlerin bize söz söylemeye hakkı yoktur"
diyen Gündoğdu, Memur-Sen'in tavrının her zaman net olduğunu belirtti. Bunun için çok geriye gitmeye gerek olmadığını ifade eden Gündoğdu, 2009 toplu görüşme sürecinden örnek verdi.

amu-Sen ve KESK Genel Başkanlarını toplu sözleşme ve grev hakkını birlikte dile getirmek üzere toplantıya çağırdıklarını kaydeden Gündoğdu, bu görüşme sonrasında Memur-Sen'in, Hükümet bu yasaya Grevli Toplu sözleşmeli hak getirmezse 2010'da masaya oturmayacaklarını deklare ettiğini anımsattı. KESK'in masaya oturmadığını dile getiren Gündoğdu, Kamu-Sen'e bu karara katılması yönünde çağrı yaptıklarını ancak Kamu-Sen'in masaya yapışmayı marifet saydığını ileri sürdü. Gündoğdu, "Biz bu iktidarın sendikası olsak, bu yasayı düzeltmezseniz masaya oturmayız nasıl deriz. İlkelerimiz altında ezilenler, alanlar boş kalınca hayatı durduramayınca, birkaç treni durdurmayı eylem zannedince, sağa sola çamur atıyorlar" dedi.

 

"Memurun ne istediğini biliyoruz"

Gündoğdu, dünkü Uyarı Grevi'nin son bulmasından sonra birçok ilde Memur-Sen üyelerinin eyleme katılmayan yönetime tepki göstediği bazı teşkilatlarda toplu istifalar olabileceği yönünde duyumlara ilişkin olarak Gündoğdu, "Hayır ben bu kurumun başındayım" dedi. Bir tek tepki telefonu gelmediğini ifade eden Gündoğdu, teşkilatlarını bildiğini teşkilatın da kendilerini bildiğini söyledi. Eylem yönelik kararlarını istişareyle aldıklarını belirten Gündoğdu, memurun ne istediğini bildiklerini ifade etti. Gündoğdu, memurun beklentisi üzerinden demokratik açılımın bahane edildiğini savunarak, "Başka alanlara girmek gibi ilkesizlikleri bu teşkilat çok iyi görüyor. Şu ana kadar hiçbir tepki almadık." diye konuştu.

 

Eylem öncesi 3 konfederasyon akşam yemeğinde buluştu

Gündoğdu, Kam-Sen Başkanı Akyıldız'ın "Biz bu eylemi Memur-Sen, KESK ve Kamu-Sen olarak bir yemekte oturup kararlaştırdık. Sayın Gündoğdu, kararını daha sonra açıklayacağını söyleyerek, ayrıldı. Ancak 4 gün sonra bu kararın daha önce alındığını ileri sürerek, inandırıcı olmayan bir gerekçeyle katılmama kararını açıkladı" sözlerine de cevap verdi. Gündoğdu, kamu sendikalarını 25 Kasım uyarı grevine götüren sürecin perde arkasını şöyle aktardı:
"28 ya da 29 Eylül günüydü. Beni akşam yemeğine davet ettiler. Sami Evren de oradaydı. Bircan Bey, bir teklifte bulundu. Ben de Bircan Bey'e 'Ben sizi davet ettiğimde hiçbir karar deklare etmemiştim. Toplu görüşme talebini birlikte dillendirmiştik. Ama sizin Yönetim Kurulu üyeniz Fahrettin Yokuş, geçen hafta basın açıklaması yaparak, iş bırakma eylemi yapacağınızı duyurdu. Bu etik mi' diye sordum. Bunun üzerine Bircan Akyıldız, 'Fahrettin Yokuş'un yaptığı bizi bağlamaz' dedi. Sami Bey'le birlikte, 'Yönetim Kurulu üyeniz nasıl bağlamıyor' sorusunu yönelttik. Çarşamba günü kararımızı bildireceğimizi söyledim. Ancak, biz Erzurum'da Başkanlar Kurulu toplantısı yaparken, Kamu-Sen başkanlarının Kızılcahamam'da bir araya geldiğini ve Pazartesi günü web sitelerinde iş bırakma eylemini duyurduklarını gördük. Bu nedenle Çarşamba günü Kamu-Sen Başkanına eylemi önceden internet sitelerinde duyurduklarını, bu süreçte onlarla olmayacaklarını ifade ettim."

Tespitlerinin doğru çıktığını savunan Gündoğdu, kararlılıklarını sürdürmekle yerinde bir tutum izlediklerini belirtti. Gündoğdu, "Ergenekon terör örgütünden tutuklularına ev sahipliği yapanların bizi anlamasını beklemiyoruz" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler