Fatih'siz fetih

On binlerce insan toplu taşıma araçlarıyla miting alanına gelirken, pankart ve dövizlerde Fatih Sultan Mehmet’in adı yoktu ama başkanlık vurgusu vardı.

Yayınlanma: 29.05.2016 - 17:52
Abone Ol google-news

İstanbul’un fethinin 563. yılı nedeniyle, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın katılımıyla Yenikapı miting alanında “Yeniden diriliş. Yeniden Yükseliş” sloganıyla fetih şöleni yapıldı. Fatih Sultan Mehmet’ten ziyade Erdoğan’ın gövde gösterisine dönüştürülen kutlamalar kapsamında on binlerce kişi toplu taşıma araçları ile miting alınına taşındı. Fetih şölenindeki pankart ve dövizlerde de Fatih Sultan Mehmet ile ilgili ibareler yer almadı. Dövizlerde ‘başkanlık’ vurgusu yapılırken dev “Gençlik başkanlık istiyor” pankartı dikkat çekti. Üst düzey güvenlik önlemlerinin alındığı etkinlikte hava sahası kapatılarak uçakların yönü dahi değiştirildi.

Erdoğan’ın şovu!

23 Nisan ve 19 Mayıs kutlamalarını terör ve şehitleri gerekçe göstererek iptal eden AKP hükümetinin, fetih programına ilişkin günler öncesinden başlayan hazırlıklarında devletin tüm olanakları kullanılarak adeta Erdoğan’ın şovuna dönüştürüldü.

Dün 21 ilçeden 146 vapur, 38 ilçeden de 5 bin otobüsle miting alanına onbinlerce kişi taşındı. İstanbul’un çok sayıda noktasına asılan bilboardlar ve afişlerde Fatih Sultan Mehmet’in resminin yerine Erdoğan’ın fotoğraflarının yer alması ise “İstanbul’u Erdoğan mı fethetti? Fatihsiz fetih” yorumlarına neden oldu. Miting alanında ise sadece “Yeniden diriliş, yeniden yükseliş” mesajıyla birlikte Fatih Sultan Mehmet’in atlı portresine yer verilmesi dikkat çekti.

İstanbullu ‘fetih’ şovunu tam anlayamadı

Binali Yıldırım: Fetih demek köprü yapmaktır

Sosyal medya topa tuttu: Fatih bu kadar para harcamamıştır

Denizaltılı güvenlik

Devlet protokolünün alana gelmesinden saatler önce Yenikapı’ya çıkan yollar trafiğe kapatıldı. 5 helikopter, 1 denizaltı, 1 fırkateyn, 3 sahil güvenlik teknesi ve 27 polis dedektör köpeğinin kullanıldığı güvenlik önlemleri kapsamında helikopterden ikisi sürekli olarak miting alanının üzerinde devriye uçuşu yaparken, biri skorsky olmak üzere 3 yedek helikopter de hazır bekletildi. Şölen boyunca alanın üzerinde sivil uçak uçurulmazken, uçakların güzergâhları da değiştirildi. Yurttaşlar, girişte 3 ayrı arama noktasından oluşturulan güvenlik aramasından içeri alındı. Program Okçular Tekkesi’nin sembolik ok atışı ile başladı. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı bandosu ile devam eden etkinlikte, 563 kişilik mehteran birliği de konser verdi. Türk Hava Kuvvetleri Türk Yıldızları nefes kesen gösteri uçuşu yaptı. Bu sırada Atatürk Havalimanı uçuş trafiği 20 dakika durduruldu.

‘Fatih’in torunu’

Alana helikopter ile gelen Erdoğan mehter marşı eşliğinde selamlandı “Fatih’in torunu” diye anons edildi. Etkinlikte konuşan Başbakan Binali Yıldırım, fetihin çağ kapatıp çağ açmak anlamına geldiğini söyleyerek “Fetih yeniden tarih sahnesine çıkmaktır. Milleti kandırarak terörü Gezi ile, 6-8 Ekim olayları ile milletin çocuklarını kandırarak sokağa döktüler. Ancak millet bunları yemedi. Birliğimize kast edenlere karşı dimdik durmanın zamanıdır” diye konuştu.

Yenikapı Meydanı’na kurulan dünyanın en büyük 4 bin 500 metrekarelik 3D mapping sahnesinde hazırlanan özel gösteriyle fetih 3 boyutlu olarak yeniden canlandırıldı. Gerçek boyutlarda bir Osmanlı kadırgası 3D mapping gösteriye entegre olarak Leventler tarafından sahnede çekildi.

‘Saf Kürtler oyuna geliyor’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İstanbul’un fethi şöleni”nde Güneydoğu’daki çatışmalara ilişkin olarak, “ Bölücü terör örgütünü koç başı gibi kullanıp ülkemize saldıranların derdi ne Kürt kardeşlerimizdir, ne de o bölgedir. Onların derdi fethin intikamını almaktır. Kullandıkları kuklalar, açtıkları çukurlara gömüldüler... Bunların başındakiler, evet Zerdüşt inancına mensuptur. Ama benim saf Kürt kardeşlerim bu oyuna geliyorlar” dedi.

Erdoğan’ın konuşması sırasında “Meclis’te PKK istemiyoruz” sloganları atıldı. Üzerinde “Dağları delelim, terörü bitirelim” yazılı dev bir pankart da açıldı. Bunun üzerine Erdoğan, “Fezlekeleri parlamento oyladı ve yargıya gönderiyor. Bundan sonra yargıda karar. Sizin bu isteğiniz yargı kararıyla yerine gelecek. Sivil anayasayı gördüm” dedi. Gezi Parkı direnişine de gönderme yapan Erdoğan, “Gezi Olayları sırasında ne yazmışlardı duvarlara? Zulüm, 1453’te başladı diye yazmışlardı. Ankara’da ODTÜ önünde Malazgirt Bulvarı’nın açılışını engellemek için Bizans askerlerinin miğferlerini giyerek güvenlik güçlerine saldırmıştı. HDP’nin eşbaşkanı İTÜ’ye gittiğinde kendisini kontra soykırımla karşılamışlardı” diye konuştu.

563 yıllık hesaplaşma

Erdoğan, şöyle devam etti: “Sadece Akdeniz’e değil Avrupa’ya da bir kısrak başı gibi uzanan bu memleketi bizden koparmaya kimsenin gücü yetmeyecektir. Bölücü terör örgütünü koçbaşı gibi kullanıp ülkemize saldıranların derdi ne Kürt kardeşlerimizdir ne de o bölgedir. Onların derdi fethin intikamını almaktır. İşte gördünüz, kullandıkları kuklalar açtıkları çukurlara gömüldüler. İstanbul 563 yıl önce fethedildi ama şundan emin olun bu fethin hesaplaşması 563 yıldır bitmedi. İstanbul’da ezanlar okunduğu sürece bu hesaplaşma bitmeyecek.” Konuşmasında başkanlık sistemine de değinen Erdoğan, “Sabırla, çok çalışarak, ülkemizi 2023 hedeflerimize ulaştırdığımızda, inanın bana, bambaşka bir Türkiye’nin doğuşuna şahit olacağız. Bunun için ne diyoruz. ‘Yeni Türkiye’ diyoruz. ‘yeni anayasa’ diyoruz. ‘yeni yönetim sistemi’ diyoruz” dedi. Gülen cemaatine yönelik eleştirilerini sürdüren Erdoğan “Son MGK’da Fethullahçı Terör Örgütü dedik. Bakanlar Kurulu kararıyla bundan sonraki yargı süreci daha farklı işleyecek. Hesabını verecekler” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler