Fatura yine sana bana çıktı
Daha düne kadar “Piyasayı canlandıracağım” diye dayanıklı tüketim mallarının vergisinden vazgeçen hükümet, kriz nedeniyle azalan gelirlerini karşılamak için elini yine yurttaşın cebine atıyor.
Artan bütçe açıklarına çözüm için gelir arttırıcı bir dizi tedbiri yürürlüğe koyan hükümet, harcama azaltıcı tedbirler için de hazırlıklarını sürdürüyor. Basına sızan haberlere göre, bir kısmı uygulamaya konun, diğerleri üzerinde de çalışılan taslak liste ve sağlayacağı tasarruf tutarları şöyle:
* Eşdeğer ilaçta yüzde 80 bandının 64’e çekilmesi. 150 milyon liraya yakın katkı bekleniyor.
* İlaçta katılım payının emeklilerde yüzde 10’dan 15’e, çalışanlarda yüzde 20’den 30’a çıkarılması. Bu artışın 2009’da 700 milyon liraya yakın harcama azalışı sağlayacağı hesaplanıyor. Gelecek yıldaki düşüşün 2 milyar 255 milyon lira olacağı tahmin ediliyor.
* Sağlık personeline döner sermayeden yapılan katkı payı ödemesinden yüzde 15 kesilmesi ile 2.5 yılda 1 milyar 700 milyon lira harcama kısılması planlanıyor.
* Aile hekimliği uygulamasının yaygınlaştırılmasının ertelenmesi ile 277 milyon lira harcama düşüşü sağlanması hedefleniyor.
* Mal ve hizmet alımlarına sınırlama ve kamuya taşıt alımının durdurulması kararlarıyla 500 milyon lira tasarruf öngörülüyor.
Sokaktaki ampule para
* Köy Altyapısını Destekleme (KÖYDES) Projesi ödeneklerinin yüzde 20 kısılması, kırsal kalkınma kurumları ve kalkınma ajanslarına ödeneklerin durdurulması veya azaltılması, Sosyal Destek Programı (SODES) ve cazibe merkezleri ödeneklerinden azaltmaya gidilmesi ile 2009 yılında 290 milyon lira harcama kesintisi yapılacağı hesaplanıyor.
* Sokak aydınlatma bedellerinin tüketiciye yansıtılması. Uygulama hazirandan itibaren başlasaydı bu yıla katkısı 250 milyon lira olacaktı.
* Belediyelere vergi gelirlerinden aktarılan paydan kesinti yapılarak bu yıl 500, 2010’da 815 ve 2011’de 890 milyon lira tasarruf hedefleniyor.
* Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu’na ayrılan payın yüzde 20 azaltılması sonucunda bu yıl 186 milyon liraya kadar tasarruf sağlanacağı hesaplanıyor.
* Öğretmenlerin haftalık ders saati süresinin 20 saate çıkarılması yoluyla ek ders ücretinden kısıntı yapılarak 450 milyon lira bütçeye katkı sağlanması hedefleniyor.
* Ticaret odalarının sicil harç payının yüzde 25’ten 10’a çekilmesi ile 20 milyon lira, barolara verilen yargı harç payının yüzde 2’ye çekilmesi ile de 15 milyon lira katkı sağlanması bekleniyor.
Bedelli askerlik, savunma sanayisinin modernizasyonu projelerinde kısıntı ve benzeri önerilerinin ise uygulaması zor görünüyor.
Maliye yarım ağız yalanladı
Son günlerde turizmde KDV’yi, akaryakıtta ÖTV’yi, sigarada maktu vergiyi, değerli kâğıt bedellerini arttıran, sağlık ve ilaçta katkı paylarını yükselten Maliye, sıradaki önlemlerin basına sızması üzerine dün bir “açıklama” yaparak “her dönemde bu tür çalışmaların olageldiğini” ancak “önemli olan(ın) uygulamaya konulacak ekonomik programda karara bağlanmış olan politikalar” olduğunu bildirdi.
Orta vadeli program yayımlanmadan yapılacak her değerlendirme ve yorumun bir geçerlilik taşımayacağını ileri süren Maliye Bakanlığı açıklamasında, “Bu nedenle, orta vadeli program karara bağlanmadığı ve çalışmalar da henüz tamamlanmadığı halde herhangi bir çalışmayı karara bağlanmış bir çalışma gibi değerlendirmek doğru değildir. Bu çerçevede, orta vadeli program yayımlanmadan yapılacak her değerlendirme ve yorum geçerlilik taşımamaktadır” denildi.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- 35 milyon TL değerinde altın sikke ele geçirildi
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi