Fazıl Say'a mahkemeden iyi haber
Gezi savcısının kararına yapılan itirazı Balyoz hakimi reddetti.
Bakırköy 15. Ağır Ceza Mahkemesi, ünlü piyanist Fazıl Say hakkında "yargı görevini yapanı etkileme ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" suçlarından verilen takipsizlik kararına yapılan itirazı reddetti. Mahkeme, savcılığın takipsizlik kararına itiraz eden ve daha önce Fazıl Say'ın dini değerleri aşağılama suçundan mahkum olduğu davada ihbarcılar arasında yer alan Ali Emre Bukağılı'nın mağdur sıfatının olmadığı ve bu yüzden de karara itiraz hakkının olmadığına karar verdi.
Olay böyle başladı
Fazıl Say’ın Ömer Hayyam'a ait şiirleri twitter hesabından paylaştığı için “halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağıladığı” gerekçesiyle mahkum olduğu davanın da şikayetçisi olan Ali Emre Bukağılı, Say'ın bu davada yargılanırken yaptığı açıklamalarla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Bukağılı, Say'ın "yargı organlarını, askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılama, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve yargı görevini yapanı etkileme" suçlarından yargılanmasını istedi.
GEZİ SAVCISINDAN TAKİPSİZLİK
Vatan'ın haberine göre; Gezi eylemlerinin ilk gününde yapılan gösteriler ve Hayata Dönüş operasyonunu protesto gösterilerine ilişkin verdiği "takipsizlik" kararıyla gündeme gelen İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Aslan, bu suç duyurusuna da takipsizlik verdi. Kararda, Say'ın herhangi bir kamu otoritesi gücünü kullanmadığı, yargı görevi yapan makamlara emir verme hak ve yetkisine sahip olmadığını belirterek beyanları ve twitter gönderilerinin kendini ifade etmek, serzenişlerini dile getirmek, sözlerinin Ömer Hayyam'dan alıntı olduğunu söylemekten ibaret olduğu belirtildi. Kararda "Bu söz ve beyanlar tek başına adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçu için elverişli değildir. Nitekim etkilemeye teşebbüs ettiği iddia edilen suçtan mahkum olmuştur" denildi. Aslan, "yargı organlarını aşağılama" suçundan soruşturma yapılabilmesi için Adalet Bakanlığı'nın soruşturma izni vermesi gerektiğini de belirterek bu suç açısından dosyayı ayırdı ve Bakanlığa gönderdi.
"HALK KAHRAMANI OLDU"
Bukağılı, bu karara itiraz ederek Say'ın yargılanmasını istedi. İtiraz dilekçesinde Say'ın, dünyaca tanınmış bir piyanist olmasının verdiği olanakları kullanarak TV programlarına katıldığı, iç ve dış basına röportajlar verdiği, sosyal medya üzerinden ‘haksız yere yargılandığı’ duyuruları yaptığı iddia edilerek "İlk duruşmaya içlerinde onlarca sanatçının, aşırı sol eğilimli grupların da bulunduğu yüzlerce kişi katılmış, yaklaşık 10 avukatla temsil edilmiş, pankartlar açılmış, sloganlar atılmış ve şüpheli tamamen haksız yere güya bir halk kahramanı haline getirilmeye çalışılmıştır” denildi.
BALYOZ HAKİMİNDEN RET
Balyoz davasını karara bağlayan özel yetkili İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin eski Başkanı Ömer Diken'in başkanlık yaptığı Bakırköy 15. Ağır Ceza Mahkemesi ise Bukağılı'nın iddia edilen suçlardan ötürü "mağdur" sıfatının olmadığı bu yüzden de itiraz hakkının olmadığını belirterek itirazın reddine karar verdi.
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama
- ‘Hepinize test yapalım, bakalım kim ne kadar geçiyor!’
- Erdoğan'ı protesto eden gençlere işkence iddiasına yanıt