"Felaketin nedeni çarpık kentleşme"

Giresun'da yaşanan sel felaketinin ardından açıklamalar gelmeye devam ediyor. Çevre Mühendisleri Odası, Karadeniz Bölgesi'ndeki yağışları felakete çeviren unsurun plansız ve çarpık kentleşme olduğunu belirtirken, TMMOB Şehir Plancıları Odası, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın övünerek anlattığı 'Karadeniz Otoyolu'nu felaketin sorumlusu olarak belirledi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 31.07.2009 - 13:37

Çevre Mühendisleri Odası'ndan yazılı açıklamada, yağışlar nedeniyle Karadeniz sahil yolunun ulaşıma kapandığı, şehrin alt yapısının ağır hasar gördüğü, bazı mahallelere elektrik ve su verilemediği, kent merkezinde bir çok ev ve iş yerinin zemin katlarının sular altında kaldığı, derelerin taştığı ve köprülerin yıkıldığı anımsatıldı.

Türkiye'de en önemli sorunlardan birisinin alt yapı eksikliği olduğuna işaret edilen açıklamada, bu eksikliğin ilgililerce bugüne kadar giderilemediği savunuldu.

Açıklamada, ''Plansız ve çarpık kentleşme, yok edilen orman alanları, bilinçsizce müdahale edilen dere yatakları ve kıyılar ile gelinen noktada yağışlar, can, mal ve toprak kayıplarına neden olan sel felaketlerine dönüşmektedir'' denildi.

Yağışların sel felaketlerine dönüşmemesi için önerilerde bulunulan açıklamada, şunlar kaydedildi:
''Belediyelerde yağmur suyu projeleri bir an önce hayata geçirilmelidir. Doğal drenaj yerleri olan dere, kum dere yataklarına yapılan bilinçsiz müdahaleler önlenmeli ve dere ıslahı sağlanmalıdır. Aktif ve aktif olmayan dere yatakları, taşkın saha sınırları DSİ tarafından haritalara işlenmeli, bu bilgiler imar planlarında da göz önünde bulundurulmalıdır.
Belirlenen taşkın saha sınırları içinde kalan alanlarda yapılaşma kesinlikle yasaklanmalıdır. Taşkın saha sınırları içinde kalan konutlar bir an önce kamulaştırılmalı ve bu alanlar yeşil kuşak olarak yeniden planlanmalıdır. Ayrıca, ağaçlandırma ve erozyon önleme çalışmalarına öncelik verilmelidir.
Kentler için afet master planları geliştirilmeli ve kentlerimiz afete güveni bölgeler haline getirilmelidir. Kanalizasyon sistemlerinde birleşik sistem yerine ayrık kanalizasyon sistemleri tercih edilmelidir.''

Açıklamada, can ve mal kaybının en aza indirilmesi, çevresel koşulların neden olabileceği tüm hastalıklar için tedbir alınması, kurtarma, tahliye ve tedavi uygulamalarının etkinleştirilmesi gerektiği vurgulanarak, daha sonraki tekrarlarında zararları minimize edecek önlemlerin belirlenmesini sağlayacak afet sonu analizlerin yapılması istendi.

 

"Karadeniz sahil otoyolu"

TMMOB Şehir Plancıları Odası, bir süre önce Giresun başta olmak üzere çevre illerde meydana gelen sel felaketinin ve bunun yaptığı tahribatın sorumlusunun, dolgularla set haline gelen ve deniz ile şehrin bağlantısını koparan Karadeniz Sahil otoyolu olduğunu iddia etti.

TMMOB Şehir Plancıları Odası tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, dün yaptığı "ulusa sesleniş" konuşmasında, en önemli hizmetlerinden birinin "Karadeniz Sahil Yolu" olduğunu hatırlattığı ifade edilerek, "Türkiye'de, bilimin ve uzmanların sesini dinlemek yerine rantın sesine kulak veren yönetim zihniyeti bulunmaktadır." denildi.

Ülkede geçmişten buyana sel ve heyelanlar yaşandığının, yoğun kentleşme ve gelişigüzel altyapı çalışmalarıyla da bu sel ve heyelanların etkisini arttırdığına dikkat çekilen açıklamada, sözkonusu selden zarar gören kent merkezlerinde bundan sonra yapıların bilimin ve uzmanların görüşlerinin alınması gerektiği üzerinde duruldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler