Felçli hastaya botoks mucizesi

Avustralya'da 23 yıl önce felç geçiren bir adam, botoks tedavisiyle yeniden yürümeye başladı.

Felçli hastaya botoks mucizesi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 06.06.2009 - 08:59

İngiliz Times gazetesinin haberine göre, Victoria eyaletine bağlı Gippsland'de yaşayan ve kasaplık yapan Russell McPhee, 26 yaşındayken iş yerinde aniden bilincini yitirdi, hastanede uyandığında kendisine inme indiğini ve bir daha asla yürüyemeyeceği söylendi.

Frankston'daki St John of God Nepean Rehabilitasyon Hastanesi'nde yapılan botoks tedavisi sayesinde 20 metreye kadar neredeyse yardımsız yürüyebilen McPhee, yürüteçle 100 metre ilerleyebiliyor.

Felç geçirdiğinde hayatının sona erdiğini hissettiğini, işini kaybettiğini ve karısının kendisini terk ettiğini söyleyen McPhee'nin, "Tekerlekli sandalyemde öleceğimi düşünüyordum" dedi.

McPhee, hastanede kaslarına yapılan ilk botoks enjeksiyonundan yalnızca bir ay sonra her iki yanında yardımla ayağa kalkıp birkaç adım yürümeye başlarken, hastanın doktoru Nathan Johns, McPhee'nin olağanüstü irade gücü olmasa botoksun tek başına işe yaramayacağını söyledi.

Johns, genellikle bir hastaya botoks uygulandığında, bunun kası gevşeterek tutukluğu hafiflettiği, ancak aynı zamanda hastanın bu denli hareket kabiliyetini geri kazanamayacağı anlamına gelen, kasın zayıflamasına yol açtığını belirterek, McPhee'nin çok uzun zamandır tekerlekli sandalyede olmasına rağmen olağan dışı biçimde iyi kas gücüne sahip olduğunu kaydetti.

Habere göre, McPhee, felç geçirdikten sonraki yıllarda tekrar tekrar tek başına ayağa kalkmaya çalıştı, en fazla birkaç saniye ayakta kaldıktan sonra yere yığıldı. Bu girişimler, doktorların üzerinde çalışabilmesini sağlayan özde kas gücünü inşa etti. McPhee, bu girişimlerinden bahsederken, "Sıklıkla saatlerce yerde, birinin uğrayıp beni kaldırmasını umarak bekliyordum" diye konuştu.

Doktor Nathan Johns, McPhee'nin kaslarına 18 ay önce doğrudan botoks enjekte ettiklerini, bundan 10 gün sonra kasların gevşemeye başladığını ve 12 hafta içinde hastanın yoğun fizik tedaviye başladığını söyledi.

McPhee'nin hareket kabiliyetini kazanma yolculuğuna ön ayak olan çocukluk aşkı Kerry Crossley hastayı doktor Johns ile tanıştırdı.

Yürüteçten de kurtulmayı planlayan Russell McPhee, "İlk kez yürüyebildiğim an muhteşemdi. Felç geçirdiğimde oğlum sadece birkaç aylıktı ve her zaman ona diğer babalar gibi yürüyebileceğimi göstermek istedim. Kerry ile dansa gitmek ve oğlumla basketbol oynamak istiyorum" dedi.

Avustralya'nın önde gelen felç uzmanlarından profesör John Olver, uzun süre tekerlekli sandalyeyle yaşayan McPhee'nin iyileşmesinin "çok sıra dışı, ancak mümkün" olduğunu ifade ederek, botoks tedavisini, rutin olarak felç, beyin hasarı veya kalp hastalığının yol açtığı sürekli kasılma tedavisi için kullandıklarını, McPhee'nin kaslarının yürüyebilmesini sağlayacak kadar güçlü olması nedeniyle çok şanslı olduğunu kaydetti.

Genellikle inmeyle bağlantılı felçler için kabul edilen bir tedavi biçimi olan botoks, kozmetik amaçlı kullanılmadan yıllar önce kas spazmının tedavi için kullanılıyordu.
Hastalarda, genellikle inmeden hemen sonra tedavi edildiklerinde en iyi sonuçlar alınırken, bu kadar uzun süreden sonra bu denli bir gelişme neredeyse hiç duyulmamıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler