Fethiye’de söndürme çalışmalarına paraşütçüler de katıldı

Muğla’nın Fethiye ilçesinde, yangın söndürme çalışmalarına paraşütçüler de katıldı.

Fethiye’de söndürme çalışmalarına paraşütçüler de katıldı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 09.08.2021 - 04:00

Muğla’nın Fethiye ilçesinde, yangın söndürme çalışmalarına paraşütçüler de katıldı. Havada konum bilgisi sağlayan, karadan insan gücü olan paraşütçülerden Burak Pehlivan, “Gündüz uçtuk, ardından söndürme çalışmalarına katıldık, geceleri nöbet tuttuk. Sabotaj ihtimaline karşı önlem aldık. Fethiye’de gün doğmadı dumandan dolayı. Her gün gördüğüm güneşi göremedim” dedi. Yamaç paraşütçüsü Ali Gök ise tüm bölge halkının yangına karşı birlik olduğunu vurgulayarak, “A’dan z’ye bir seferberlik oldu. Kebapçısı kebap yaptı gönderdi, marketler ayran ve su gönderdi” ifadelerini kullandı.

Türkiye’yi etkileyen orman yangınlarını söndürme çalışmalarında yerel halk da seferber oldu. Muğla’nın Fethiye ilçesinde, bu çalışmalara bölgede çalışan paraşütçüler de katıldı. Ölüdeniz Yamaç Paraşütü Kooperatifi organizasyonunda bir araya gelen çok sayıda paraşütçü, hem yangınlara müdahale etti, hem orman işçileri ve itfaiyeye malzeme taşıdı, hem de havadan kontrol sağladı.

Çalışmalara katılan paraşütçülerden Burak Pehlivan, bölgedeki paraşütçülerin bulunduğu bir kooperatif grubu olduğunu ve iletişimin oradan sağlandığını söyledi. “İlgili birimlere gerekli bilgiler verildi; öyle çalıştık. Kişi isimleri ve araç plakaları iletildi” diyen Pehlivan, “Fethiye ve çevresinde yanan bölgelere gittik, söndürme ve soğutma çalışmalarına katıldık. Kazma, kürek, yangın tüpü, su aldık ve yangın bölgelerinde temel ihtiyaçları karşılamaya çalıştık. Yani çalışmalara birkaç aşamada katıldık. Paraşütle uçan arkadaşlar, çalışmalar süresince aşağıya görüntü gönderdi veya telsizle konum bilgisi iletti” ifadelerini kullandı.

"SABOTAJA KARŞI ÖNLEM ALDIK"

Bölgedeki ilk yangının, 31 Temmuz’da Ovacık Mahallesi’nin karşısında gece yarısından sonra çıktığını söyleyen Pehlivan, siren sesleri ile uyandığını kaydetti. Pehlivan, “Uyandığım andan itibaren motora atladım; su, ayran ne bulabildiysem aldım, arkadaşları da arayıp tedarik sağladık. Ayrıca yangın söndürme çalışmalarına katıldık” dedi. Gündüzleri yangın söndürme çalışmalarına katıldıklarını, diğer yandan uçuş gerçekleştirdiklerini, geceleri de nöbet tuttuklarını aktaran Pehlivan, “Uçuyoruz, yangına gidiyoruz, nöbet tutuyoruz. Böyle bir döngü vardı, herkesin enerjisi bitmişti. Gündüz uçuşu olduğu için çalışmalara katılamayanlar, gece nöbete kalıyordu. Gündüz uçuşu olmayanlar yangın söndürme çalışmalarına katılıyordu. İnanılmaz sarp araziler var. 1.5-2 saatte çıkıp, yine 1.5-2 saatte indiğimiz araziler oldu” ifadelerini kullandı. Pehlivan, yangın durumunda ilk müdahale amacıyla gerçekleştirdikleri gece nöbetlerine ilişkin ise şunları kaydetti:

“Fethiye çevresinde yabancı plaka varsa ya da bir araba duruyorsa gidip uyarıyorduk. Ormanlık alanda durmalarının sakıncalı olduğunu söylüyorduk, kim olduklarını soruyordu. En yakın kamp alanına, otele yönlendiriyorduk. Sabotaj ihtimaline karşı önlem aldık. Sabotaj olması durumunda da tetikte olmuş olduk. Bir göz bir gözdür. Vatan toprağı, bizim toprağımız. Canhıraş çalıştık. Fethiye’de dumandan dolayı gün doğmadı. Her gün gördüğüm güneşi göremedim. Neredeyse günbatımı bütün gün sürdü.” 

"BİRLİKTEN KUVVET DOĞDU"

Çalışmalarda yer alan paraşütçülerden Ali Gök ise yangın sürecinse çalışmalara aktif olarak katıldıklarını, kendi vücudunda da yanıklar olduğunu söyledi. Uçuş yaptıkları bölgedeki bir yangını paraşütçüler olarak fark ettiklerini ve uçuşu tamamlayıp yangını söndürmeye gittiklerini belirten Gök, “Havadayken yangını gördük, indik ve araçlarımıza binerek bölgeye gittik. Cebimizden ödeyerek kazma, kürek, su pompaları, su, ayran, ne ihtiyaç varsa tedarik ettik ve yangına müdahalede bulunduk” dedi.

Fethiye’nin bazı bölgelerinin dağlık ve ormanlık olduğunu, bu nedenle hem olası yangına ilk müdahaleyi yapmak hem de olası kundaklamayı önlemek için geceleri nöbet tuttuklarına işaret eden Gök, “Belediyemizden de esnafımızdan da Allah razı olsun. Bir dediğimizi iki etmediler. Tek başımıza değildik. Yerel halk a’dan z’ye bir seferberlik içindeydi. Kebapçısı, yangına müdahale edenlere kebap yapmış göndermiştir; fırıncısı pide, lahmacun, su, ayran; unlu mamülcüsü simidinden poğaçasına her şeyi gönderdi. Birlikten kuvvet doğar derler, yangına müdahalede bunu gördüm. Herkes canla başla yangına müdahale etti” ifadelerini kullandı.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler