FETÖ sanığı: Himmet vermedim dekorasyon yaptırdım
Adana'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında haklarında 15 ile 25 yıl arasında değişen hapis cezaları istenen 100'ü tutuklu 145 polisin yargılanmasına başlandı.
15 Temmuz darbe girişiminin ardından Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmalar kapsamında, örgütün emniyet ayağı ile düzenlenen operasyonlarda 145 polis gözaltına alındı. 100 polis tutuklanırken 45 polis hakkında adli kontrol kararı verildi. İddianamesini hazırlayan Cumhuriyet Savcısı, sanık polislerin büyük bölümünün örgütün gizli haberleşme sistemi olan ByLock'u kullandığına dikkat çekerek bazı polislere yüklü miktarda taltif ödemesi yapıldığını belirtti. Taltif ödemelerden himmet adı altında kesintiler yapılarak örgüte aktarıldığını kaydeden savcı, bazı polislerin 200'den fazla taltif aldığını vurguladı.
GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI
Haklarında örgüt üyeliği ve terörizmin ve finansmanının önlenmesi kanununa muhalefet suçlarından 15 ile 25 yıl arasında değişen hapis cezaları istenen 145 polisin bugün Adana 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmalarına başlandı. Sanık sayısının fazla olması nedeniyle Bölge Adliye Mahkemesi içeresinde hazırlanan 375 kişilik özel salonda yapılan duruşma sırasında bina içi ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri dikkat çekti.
SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİLER
Yaklaşık 4 saat süren kimlik tespitinin ardından savunmalara geçildi. Tutuklu sanıklardan Savaş Durdu, darbe girişimi gecesi görevli olduğu Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde 20 den fazla devlet kurumunun korunması amacıyla aldığı emirler doğrultusunda ekipleri yönlendirdiğini belirterek, "Darbe girişimi başladıktan sonra yaklaşık 40 saat aralıksız görev yaptım. 18 yıllık meslek hayatım boyunca sadece 8 defa taltif aldım. Bu paradan herhangi bir yere himmet adı altında para ödemedim. ByLock programını telefonuma indirmedim, kullanmadım. Kim tarafından nasıl oluşturulduğu belli olmayan bir liste yüzünden aylardır tutukluyum. Suçlamayı kabul etmiyorum" diye savunma yaptı.
ByLock kullandığı iddia edilen tutuklu sanık Selami Sazil ise "Bu programı hiç kullanmadım. Varlığını soruşturma aşamasında öğrendim. FETÖ/PDY ya da başka herhangi bir örgütle bir bağım yoktur. Ne olduğu belirsiz bir liste yüzünden 225 gündür tutukluyum. Ben kimseye himmet adı altında para vermedim, kimse benden para istemedi. 22 yıllık polisim tek bir uyarım, cezam yok. Eğer bu suçlamaların biri doğru olsun, bırakın ceza almayı, asılmaya bile hazırım" dedi.
ETKİN PİŞMANLIKTAN YARARLANMAK İSTEDİ
Farklı bir dosyadan tutuklu bulunan ancak dosyası birleştirilen sanık Fatih Öztürk ise etkin pişmanlık yasasından yararlanmak istediğini belirterek savunmasında şunları söyledi:
"Örgüt ile bağım yoktur. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla çocuklarımı cemaate ait dershanelerden almıştım. Telefonuma Balcalı Hastanesi'nde çalışan, o dönemler adını Serhat olarak bildiğim ancak daha sonra adının Ferhat Aydemir olduğunu öğrendiğim abi tarafından ByLock yüklendi. Zaman zaman sanıklar Abdurrahman Özcan ve Hacı Ali Yaşarcan ile birlikte sohbetlere katılıyordum. Ferhat Aydemir abilik yapıyordu toplantılara. Toplantılarda para toplanmıyordu ancak sohbetin abisi Ferhat Aydemir, yurt dışındaki ihtiyaç sahibi öğrencilere yardım edilmesi gerektiğini söylüyordu."
HİMMET VERMEDİM DEKORASYON YAPTIRDIM
Adana 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 145 polisin yargılanmasına ikinci günde savunmalarla devam edildi. Tutuksuz sanıklardan Akın Gizlice, 3.5 yıldır polis olduğunu belirterek, "Şu ana kadar 30 adet taltif aldım. Bunların hiç birini himmet adı altında bağışlamadım. Bu paralarla evimin dekorasyonunu yaptırdım" dedi. Tutuklu polis memurlarından Mehmet İnce ise, hakkındaki suçlamalarda delil olmadığını öne sürerek, "Darbe girişimi sırasında görevimin başındaydım. Valilik binasını korudum. Eşim sağlık problemleri geçirdi, çocuklarımın psikolojisi bozuldu. Tahliyemi istiyorum" diye savunma yaptı.
ByLock kullanıcısı olduğu öne sürülen tutuklu sanık İbrahim Şeker ise 10 yıllık kariyerinde 48 taltif aldığını anlatarak, savunmasında şunları söyledi:
"Kesinlikle ByLock kullanmadım. İnternet erişimimi iş ortamında arkadaşlarımla paylaşıyordum. FETÖ okullarında okumadım, dergilerine abone olmadım. Bank Asya hesabımda para yok, ancak eşim eve 50 metre yakında olduğu için gün paralarını bu bankada biriktiriyordu. Hesabı Eylül ya da Aralık 2015'te açmış. Öğrendiğimde kapattırdım. Lojmanda kalıyorduk. Tutuklandıktan 2 ay sonra da eşimi ve çocuklarımı çıkarttılar. Mağduruz. Ülser hastalığım var. Hapishanedeyken hemoroid tedavisi de mümkün olmayacak noktaya gelmesinden korkuyorum. Sağlık problemleri nedeniyle tahliyemi istiyorum."
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 35 milyon TL değerinde altın sikke ele geçirildi
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 21 kişinin daha hastanelik olduğu ortaya çıktı