Filistin'den İsrail'e mali korsanlık suçlaması

İsrail, Filistin Yönetimi için topladığı vergilerin yönetime devrini, yine geciktirmeyi planlıyor.

Yayınlanma: 01.05.2011 - 09:36
Abone Ol google-news

İsrail Maliye Bakanı Yuval Steinitz, El Fetih ile Hamas arasında hükümet kurulmasına ilişkin anlaşma üzerine "paranın Hamas militanlarının eline geçmeyeceğinin netleşmesi gerektiğini" söyledi.

Steinitz, İsrail ordu radyosuna yaptığı açıklamada, gümrük ve vergi gelirlerinden oluşan 300 milyon şekel (yaklaşık 89 milyon dolar) gelirin aslında bu hafta transfer edilmesinin öngörüldüğünü belirterek, paranın transferi halinde Hamas militanlarının eline geçeceği endişesini taşıdıklarını kaydetti. Steinitz, Filistin Yönetimi yetkilileri ile bugün yapılacak toplantıya katılacak bakanlık temsilcilerine, toplantıya gitmemeleri talimatını verdiğini de söyledi.

Steinitz, Filistinlilerin, Filistin Yönetimi ile Gazze'deki Hamas arasında ortak bir fon olmadığını kanıtlamalarını isteyerek, bu takdirde konuyu yeniden değerlendireceklerini de ifade etti.

İsrailli bakan, tüm dünyadan Hamas'a fon sağlamamalarını istediklerini de hatırlatarak, "Dolaylı da olsa, biz de böyle yapmayacağız" dedi.

İsrail, mal ithalat ve ihracatında gümrük ve diğer vergi gelirlerini Filistin Yönetimi adına toplayarak, daha sonra devrini gerçekleştiriyor.

İsrail Maliye Bakanı'nın açıklaması, Filistin Yönetimi yetkililerince kınandı. El Fetih Merkez Komite üyesi Saib Erekat, İsrail'i "mali korsanlık" yapmakla suçladı. İsrail'in daha yeni hükümet kurulmadan savaş açtığını söyleyen Erekat, İsrail'in Filistinlilerin iç meselelerine karışma hakkı bulunmadığını vurguladı.

İsrail, 2006 başındaki Filistin seçimlerinden sonra, Hamas başkanlığında kurulan yeni hükümetten sonra da aynı tutumu seçmiş ve Filistin Yönetimi'ne aylarca vergi gelirlerini ödememe yoluna gitmişti.

 

"El Fetih ile Hamas anlaşması herkesi endişelendirmeli"

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, El Fetih ile Hamas arasında geçen hafta bir ön anlaşma ile sağlanan birliğin, sadece İsraillileri değil, İsrail ve Filistinliler arasında barış arayan herkesi endişelendirmesi gerektiğini söyledi.

Netanyahu, haftalık olağan kabine toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, Hamas'ın İsrail'in yok edilmesi çağrılarına atıfta bulunarak, "Gelecekteki bir barış, ancak bizimle birlikte barış içinde yaşamak isteyenlerle mümkün olur. Yoksa bizi yok etmek isteyenlerle değil" diye konuştu.

İsrail'in bölgede kendisiyle barış içinde yaşamak isteyen tüm halklara, tüm komşularına elini uzattığını da belirten İsrail Başbakanı, ancak diğer taraftan kendilerine zarar vermek isteyenlere karşı da sıkı duracağını vurguladı.

Gelecek hafta Londra ve Paris'i ziyaret edecek olan Netanyahu, "Bu mesajımı, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere tüm dünya ülke başkentlerine ileteceğim" dedi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler