Filistinli bebeğin ilk ameliyatı yapıldı

Doğumsal kalp rahatsızlığı nedeniyle ''mavi bebek sendromu'' hastası olan Filistinli bebek Seraj Ala'a Abu Jarad'ın ilk ameliyatı yapıldı.

Filistinli bebeğin ilk ameliyatı yapıldı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 29.06.2010 - 14:20

Gazze'den, 12 Haziran'da Türkiye'ye getirilen ve halen Medical Park Bahçelievler Hastanesi Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde gözlem altında bulunan Seraj bebeğin sağlık durumu ile ilgili Hastane Başhekimi Dr. Oğuzhan Cücü, iki aşamalı planlanan ameliyatın ilk aşamasını dün akşam gerçekleştirdiklerini söyledi. Oğuzhan Cücü, 17.30'da başlayan ve yaklaşık 2 saat süren ameliyatın sonunda bebeğin yoğun bakıma alındığını belirterek, bebeğin hayati tehlikesinin ameliyatın ardından 48 saat kadar devam ettiğini ifade etti.

Kalp ve damar cerrahisi uzmanı Doç. Dr. H. Barbaros Kınoğlu da düşük kilosu nedeniyle özellikli anestezi yapılan bebeğe cerrahi girişimin dün 18.00'de başladığını söyledi. Bu ameliyatın amacının bebeğin doğuştan gelişmemiş olan akciğer atar damarı yerine suni damar takılarak, bu vasıtayla akciğerlerine yeterli kanın gönderilmesi olduğunu anlatan Doç. Dr. Kınoğlu, şöyle konuştu: ''Dün de bu girişimle aort ana atar damarı ile akciğer atar damarı arasına suni bir damar yerleştirerek ameliyat gerçekleştirilmiştir. Ameliyat sorunsuz gitmiştir. Bebek 3 saattir solunum cihazından ayrılmıştır. Kendi solunumu üzerinde, hayati parametrelerinin hepsi normal değerlerdedir. Ancak bu durum, daha tüm risklerin bertaraf edildiği anlamı taşımıyor. Ameliyat bu yaş grubunda yüzde 30'a yakın hayati tehlike taşıyan bir girişimdir. Şu ana kadar ters giden bir şey yok. Her şeyin yolunda olduğu gözüküyor. İnşallah bundan sonraki dönemde de böyle devam ederse bebek bir süre daha gözlenip memleketine yollanabilir.''

Doç. Dr. H. Barbaros Kınoğlu, ameliyatla yerleştirilen sentetik damarın çapının 3,5 milimetre olduğunu, sonuçta sentetik olan bu damarın tıkanma riski taşıdığını kaydetti. Beklenenden erken dönemde tıkandığı takdirde bebeğin yeniden ameliyat olması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Kınoğlu, suni damarın işlevini yürütmesi halinde bebeğin 1-1,5 yaşında tam düzeltme ameliyatı olabileceğini dile getirdi. Kınoğlu, ''İlk üzerinde durulması gereken nokta, ameliyatla yerleştirilen bu sentetik damarın fonksiyon etmesi. Hayati tehlike devam ediyor, ama ameliyattan beri ters giden bir şey yok. Böyle olması demek tüm risklerin bertaraf edildiği anlamını taşımıyor'' dedi.

Barbaros Kınoğlu, bebeğin rengiyle ilgili bir soru üzerine bebeğin ne pembe ne de mavi olduğunu bu ameliyatla renginin önemli derecede açıldığını kaydetti. Ameliyatın, planlanandan erken yapıldığını hatırlatan bir gazeteciye de Doç. Dr. H. Barbaros Kınoğlu, şunları söyledi: ''Bu tür doğumsal anomaliyle doğan bebekleri hayatta tutan, anne karnında açık olan bir damar vardır. O kanal vasıtasıyla akciğerlerine kan gitmektedir. Fakat bu kanal genellikle bebek dünyaya geldikten sonra belli bir süre içinde kapanabiliyor. Biz son 48 saat içinde bu kanalın giderek daraldığını ve kapanmak üzere olduğunu tetkik ettik. Hayati tehlike çıkabilir düşüncesiyle ameliyatı planladık.''
 

Anne babası sevinçten ağladı

Bebeğin babaannesi Eitedal Abu Jarad da gazetecilerin soruları üzerine, herkese teşekkür ederek, bebeği biraz önce gördüğünü şimdilik durumunun iyi olduğunu söyledi. Bebeğin anne ve babasıyla telefonla görüştüğünü, ikisinin de sevinçten ağladığını anlatan Jarad, ailesinin bu hafta içinde Türkiye'ye geleceğini bildirdi. Jarad bir soru üzerine, ailenin pasaportlarının yarın ya da sonraki gün çıkacağını düşündüklerini ifade etti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler