'Filistinliler arasında ayrılık tohumu ekiliyor'
Irak Meclisi Başkanvekili Shikh Khalid Al-Atya, İsrail'in Filistinli taraflar arasında ayrılık tohumları ekerek tahakküm yaratmayı amaçladığını söyledi.
İslam Konferansı Örgütü Parlamento Birliği (İKÖPAB) İcra Komitesi Olağanüstü Toplantısı kapsamında gerçekleştirilen çalışma oturumunda, konuk ülke meclislerinin temsilcileri İsrail'in Filistin'deki saldırılarına son vermesi için alınması gereken önlemlere ilişkin görüşlerini dile getirdi.
Oturumda söz alanlar, İsrail birliklerinin bir an önce Gazze'den çekilmesi, İslam ülkelerinin Filistin'e yardım konusunda birleşmesi, Gazze'ye tüm giriş çıkışların açılması, Filistinli gruplar arasında birliğin sağlanması ve bu saldırılarda işlenen savaş suçlarının uluslararası mahkemelerde yargılanması taleplerini vurguladılar. Irak Meclisi Başkanvekili Shikh Khalid Al-Atya, İslam dünyasının fikri ve siyasi yönden kendini yeniden organize etmesi gerektiğini belirterek, ''Siyonistlerle başa çıkmak için çabalarımızı birleştirmemiz, ayrılıklara son vermemiz gerek'' dedi.
Çatışma ortamında farklılıkların derinleştiğine işaret eden Al-Atya, aşırı fikirlerin bu durumdan yararlanarak, gençleri istedikleri şekilde yönlendirdiğini söyledi.
Al-Atya, ''İsrail, Filistinli taraflar arasında ayrılık tohumları ekmektedir. Bu şekilde de tahakküm yaratmayı amaçlamaktadır'' görüşünü dile getirdi.
TBMM Türkiye-İsrail Dostluk Grubunun tüm üyelerinin istifa etmesinin çok olumlu bir gelişme olduğunu ifade eden Al-Atya, İsrail ile her türlü ilişkinin kesilmesi gerektiğini vurguladı.
Mısır Meclisi Başkanvekili Zeynep Radwan da, İsrail'in Filistinlilere karşı toplu bir cezalandırma yürüttüğünü ve bunun, Filistin halkının bağımsızlığını engellemek için bir girişim olduğunu kaydetti.
Radwan, ''Uluslararası mahkemeler nerede? Gazze'de yapılanları neden görmüyor? Çok daha küçük olaylar için harekete geçen savcılar şimdi neden harekete geçmiyor?'' diye konuştu.
Mısır'ın Filistinli kesimler arasında arabuluculuk yapmak ve İsrail'le Filistin'i aynı masada buluşturmak için çaba harcadığını, ancak bazı eleştirilere maruz kaldığını anımsatan Radwan, İsrail'in saldırılarını, daha ilk gününde kınadıklarını hatırlattı. Afganistan Meclisi Başkanvekili Mirwais Yasiznz de, ''Şu anda yaşananlar dinimize, onurumuza ve kardeşliğimize yapılan ilk saldırı değildir'' diyerek, buna karşı yapılması gerekenin, birliğin gücünü göstermek olduğunu söyledi.
'İslam dünyası söz birliği ile gücünü kazanabilir'
Fas Meclisi Başkanvekili Lahcen Daoudi de, İslam dünyasının halihazırdaki birlikten uzak konumunu sürdürdüğü sürece, yaşanmakta olan durumun devam edeceğini bildirdi.
Lahcen Daoudi, ''İslam dünyası, bu durum karşısında silahla değil, söz birliğini gösterirse, kaybettiği gücünü kazanabilir, ancak maalesef burada değiliz'' dedi.
Birleşik Arap Emirlikleri Meclisi Başkanvekili Ahmed Shabib Al Dhaheri de, Nobel barış ödülü komitesine yönelik olarak, Şimon Perez'in sahip olduğu barış ödülünün geri alınması için girişimde bulunulması gerektiğini söyledi.
Al Dhaheri, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinde Türkiye'nin de aralarında bulunduğu ülkelerin etkin rol oynayarak bir karar çıkarılması için çalışabileceklerini ifade etti.
Libya Meclisi Başkanvekili Mugammar Gren de, ''Üçte ikimiz Yahudilerle işbirliği yapıyor. Nasıl savaşıyoruz? Hiçbir şey yapamıyoruz. İsrail, BM Güvenlik Konseyi kararlarına uymuyor. İsrail'le ilişkimizi keselim. İsrail'e petrol ve doğal gaz vermeyelim. Biz Araplar, elimizdeki bütün bu imkanlarımızla hiçbir şey yapamıyoruz'' diye konuştu.
Senegal Meclisi Başkanvekili Iba Der Tham da, insanlık tarihinde, Filistin halkı kadar haksızlık gören başka bir millet olmadığını belirterek, Gazze'de soğukkanlılıkla suç işlenmekte olduğunu vurguladı.
Toptan, konuk meclis başkanları ile ayrı ayrı görüştü
TBMM Başkanı Köksal Toptan, İKÖPAB İcra Komitesi Olağanüstü toplantısı çerçevesinde konuk meclis başkanları ile ayrı ayrı görüştü.
Alınan bilgiye göre, TBMM Başkanı Toptan, Hilton Oteli'nde Suudi Arabistan Şura Meclisi Başkanı Saleh Bin Abdullah Bin Hamid, İran Meclis Başkanı Ali Larajani, Cezayir Ulusal Halk Meclisi Başkanı Abdelaziz Ziari, Suriye Meclis Başkanı Mahmoud Al Abrash, Bahreyn Meclisi Başkanı Khalifeh Bin Ahmed Al Dhahrani, Ürdün Meclis Başkanı Abdülhadi El Mejali, Sudan Meclis Başkanı Ahmed İbrahim El Tahir, Yemen Meclisi Başkanı Yahia Ali Al-Raiy, Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berry, Endonezya Meclis Başkanı Agung Laksono, Irak Meclis Başkanvekili Shikh Khalid Al-Atya ile ayrı ayrı bir araya geldi.
Basına kapalı gerçekleşen görüşmelerde, İsrail'in Gazze'ye saldırıları ele alındı. Konukların Türkiye'nin sıcak gelişmelerin yaşandığı bu dönemde böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmasından ve inisiyatif almasından duydukları memnuniyeti dile getirerek, TBMM Başkanı Köksal Toptan'a teşekkür ettiği bildirildi.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması