Fitil Trump'tan katliam İsrail'den: En az 55 ölü

Filistinlilerin, İsrail-Gazze sınırında altı haftadır süren, İsrail ve ABD'yi protesto gösterilerinde en az 55 Filistinli yaşamını yitirdi.

Yayınlanma: 14.05.2018 - 12:55
Abone Ol google-news

<video:975052>

Kudüs’e taşınan ABD büyükelçiliğini protesto eden binlerce Filistinli öğle saatlerinde Ramallah’tan Kalandia’daki güvenlik bölgesine doğru yürümeye başladı ve İsrail Ordusu’nun müdahalesiyle karşılaştı. 

Filistin Sağlık Bakanlığı, Gazze- İsrail sınırında yaşanan çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısının 55’e çıktığını ve 2 bin 700’dan fazla kişinin de yaralandığını açıkladı.

ABD'nin Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması ve İsrail’in Filistin’i işgali olan Nekbe Günü’nün 70. Yılı sebebi Filistinliler Gazze- İsrail sınırında protestolar düzenliyor. 30 Mart'tan bu yana sınırda devam eden çatışmalarda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı ise bugün hayatını kaybeden 55 kişi ile birlikte 104'de yükselmiş oldu.

Filistin'de yas nedeniyle genel grev ilan edildi.

Filistinliler, Tel Aviv'den Kudüs'e taşıdığı büyükelçiliğinin bugün açılışını yapan ABD'yi ve yarın kuruluşunun 70. yıldönümü olan İsrail'i protesto ediyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Aralık ayında ülkesinin onlarca yıldır izlediği Ortadoğu politikasına ters düşen bir karar alarak Tel Aviv'deki ABD büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma sürecini başlatacağını açıklamıştı.

ABD'nin İsrail Büyükelçisi David Friedman, Washington'dan gelen ABD heyeti ve İsrail liderlerinin katılımıyla gerçekleşen törenin açılış konuşmasında, "Bugün ABD'nin Büyükelçiliği'ni, İsrail'de, Kudüs'te açıyoruz" dedi.

<haber-dikey:974737>

 Erdoğan'dan Kudüs tepkisi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’nin İsrail büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşımasına ilişkin, “Kudüs'ün statüsünü değiştirmeye yönelik adımlar uluslararası toplumun itirazlarına rağmen bugün hayata geçirildi” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Londra'daki düşünce kuruluşu Chatham House'da yaptığı konuşmada, ABD'nin Kudüs kararına tepki gösterdi. Erdoğan, “Kudüs'ün statüsünü değiştirmeye yönelik adımlar uluslararası toplumun itirazlarına rağmen bugün hayata geçirildi. Kendimizi 2. Dünya Savaşı'nın karanlık günlerinde hissetmekten alıkoyamıyoruz. İnsan insanın kurdudur sözünü haklı çıkaran bir tablo ile karşı karşıyayız” dedi.

<haber-yatay:975058>

 İSTANBUL'DA PROTESTO

ABD'nin Tel Aviv'de bulunan büyükelçiliğinin Kudüs'e taşıma hazırlığı , ABD'in İstanbul Başkonsolosluğu önünde protesto edildi.

 Emperyalizme ve Siyonizme Karşı Filistin Dostları Platformu, ABD Konsolosluğu'nun bulunduğu yolun girişinde toplandı. Aralarında Devrimci İşçi Partisi (DİB) üyelerinin de bulunduğu 20-25 kişilik grup, bir süre 'İsrail Yıkılsın, ABD Defolsun' yazılı pankart açarak slogan attı.

 "FİLİSTİN HALKI ASLA YALNIZ DEĞİLDİR"

 Grup adına basın açıklaması yapan Levent Dölek, " 70 yıl önce bugün Siyonistler emperyalizmin himayesinde İsrail'in kurulduğunu ilan ettiler. İsrail kurulduğu andan itibaren meşru değildi. Korsan bir oluşumdu çünkü siyonist korsanların devlet ilanının hemen ardından 15 Mayıs 1948'de Filistin halkı binlerce yıldır yaşadığı topraklardan kovuldu. Filistin halkının deyimiyle 'Nekbe' yani 'büyük felaket'te 750 bin Filistinli, siyonist çetelerin namluları önünde aç ve susuz bir şekilde kentlerini terk edip kaçmaya zorlandı. Şu an milyonlarca Filistinli, bölge ülkelerindeki çeşitli kamplarda yaşamını sürdürmeye çalışıyor" dedi.

 "70 yıl sonra bu uğursuz günde Amerikan Başkanı Trump, Amerikan elçiliğini Kudüs'e taşıyarak, Siyonist işgalin arkasında olduğunu dünya aleme duyuruyor diyen Dölek, " Biz de burada İstanbul'daki Amerikan Başkonsolosluğu önünde dünya aleme bir kez daha duyuruyoruz ki, Filistin halkı asla yalnız değildir. Asla yalnız olmayacaktır. Ne İsrail'i ne de İsrail'in sözde başkentini tanımıyoruz, tanımayacağız" şeklinde konuştu.

 Bugün kapalı olan ABD Konsolosluğu'nun bulunduğu yolun giriş ve çıkışları protesto esnasında polisler tarafından kapatıldı.

MİLLİ MARŞ OKUNDU

ABD’nin Kudüs Büyükelçiliği'nin resmi açılışında Amerikan milli marşı okundu. 

 Dünya İsral'in katliamını konuşurken Trump bu açıklamayı yaptı

ABD Başkanı Donald Trump, Kudüs'teki büyükelçiliğin açılışı sırasında video yoluyla konuşma yaptı. Kudüs'teki büyükelçilikteki kalabalığa seslenen Trump, 'ABD bölgede kalıcı bir barış anlaşmasını sağlamaya sadık olmayı sürdürüyor' dedi. Trump'ın dakikalar önce attığı tweet'te de 'İsrail için büyük gün. Tebrikler' ifadesini kullandı. Trump'ın Gazze'de onlarca kişinin öldüğü olaylardan bahsetmemesi büyük tepki çekti.

Bir yanda katliam Bir yanda tören...Bir yanda katliam Bir yanda tören...Bir yanda katliam Bir yanda tören...Bir yanda katliam Bir yanda tören...
Haberle ilgili daha fazla fotoğraf için galeriyi ziyaret edin.

ABD Başkanı Trump, Ortadoğu'nun kalbine ateş bırakan Kudüs kararının ardından, Kudüs'teki ABD Büyükelçiliği'nin açılışında bulunan kalabalığa video yoluyla seslendi.

Trump, Aralık ayında ülkesinin onlarca yıldır izlediği Ortadoğu politikasına ters düşen bir karar alarak Tel Aviv'deki ABD büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma sürecini başlatacağını açıklamıştı.

Washington'dan gelen ABD heyeti ve İsrail liderlerinin katılımıyla gerçekleşen törenin açılış konuşmasında ABD'nin İsrail Büyükelçisi David Friedman "Bugün ABD'nin Kudüs, İsrail'deki büyükelçiliğini açıyoruz" dedi.

 

Sağlık Bakanı açıklama yaptı

Filistin Sağlık Bakanı Dr. Cevat Avad, Gazze Şeridi ve Ramallah'a 7 tır ilaç ve tıbbi malzeme göndermek için harekete geçtiklerini açıkladı. Avad, gönderim ve dağıtım için İç İşleri Bakanlığıyla ortak çalıştıklarını belirtti.

İsrail jetlerinden Gazze'ye hava saldırısı

İsrail Hava Kuvvetleri, Hamas militanlarına ait 5 noktayı vurduklarını açıkladı. Hava saldırısının hedefinde Hamas kampları olduğunu açıklayan İsrailli yetkililer, 3 farklı noktada da Hamas militanlarıyla çatışmaya girildiğini belirtti. 

Guatemala Büyükelçiliği Kudüs'te açılacak

Guatemala Büyükelçiliği Çarşamba günü Kudüs'te açılacak. Edinilen bilgiye göre açılışa Guatemala'nın daveti üzerine Panama Cumhurbaşkanı Juan Carlos Varela da katılacak.
AFP'nin aktardığına göre, açılış tarihi belli olmamakla birlikte Paraguay da büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacak.

Güney Afrika büyükelçisini geri çekti

Yaşanan şiddetli olayların ardından Gazze'nin güvenli olmadığı gerekçesiyle Güney Afrika Tel Aviv Büyükelçisini geri çekme kararı aldı.Kulislerde başka ülkelerin de büyükelçilerini ve vatandaşlarını çağırma kararı alacağı konuşuluyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler