"Fiyakamızdan vazgeçelim, memleketi de düşünelim"
Bakan Yıldırım, TBD, TESİD, TÜTED, TÜBİDER, YASAD'ın da aralarında bulunduğu Bilişim Sektörü Sivil Toplum Kuruluşları temsilcilerini kabulünün ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, ''(RTÜK'ün karasal sayısal yayına geçmesi nedeniyle boşalan UHF790-862 megahertz bandının BTK'ya devri) Geç kalınmış bir iş, ama bu frekans bandının boşaltılmış olması önemli bir karar'' dedi.
Bakan Yıldırım, TBD, TESİD, TÜTED, TÜBİDER, YASAD'ın da aralarında bulunduğu Bilişim Sektörü Sivil Toplum Kuruluşları temsilcilerini kabulünün ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
RTÜK'ün karasal yayına geçmesi nedeniyle boşalan UHF 790-862 megahertz bandının BTK'ya devriyle ilgili soruya Yıldırım, sayısal-karasal yayına geçişle ilgili RTÜK'ün süreci başlatıldığını belirtti.
Bilgi iletişim teknolojilerinin çok hızlı geliştiğini, yapılan çalışmanın sektörle ilgili veya yayıncılıkla ilgili çok fazla bir anlam ifade etmediğini anlatan Yıldırım, ''Geç kalınmış bir iş, ama bu frekans bandının boşaltılmış olması önemli bir karar. O bant, ileri teknoloji iletişim için bilgi transferi için görüntü için oldukça değerli bant ve en uygun bant. Bu bant boşalınca kıt kaynak olması hasebiyle BTK'nın uhdesine geçecektir. Biz o bandı, hangi takvimde nasıl kullanacağımız konusunda henüz bir karar vermedik'' diye konuştu.
4G ihalesinin ne zaman yapılacağının sorulması üzerine Bakan Yıldırım, ''Biz 4G'de 3G'de uyguladığımız politikayı uygulayacağız'' ifadesini kullandı.
Teknoloji artık gelişim sürecini tamamladıktan sonra, ispatlamış teknoloji olduktan sonra, araştırma geliştirme maliyetlerine bedel ödemek istemediklerini dile getiren Yıldırım, teknoloji bir noktaya geldikten sonra 3G ile de işler tıkandığı noktada, bu teknolojiyi devreye sokacaklarını söyledi.
Bu frekanslardan ve bantlardan kamuya büyük kaynak temin etme hedeflerinin olmadığını kaydeden Yıldırım, ''Bunu yaptığınız zaman sektörün gelişmesinin önünü tıkarsınız. Burada dengeyi gözetmemiz lazım. Kamu bir kaynak kullandırıyor, buna bedel alması gerekir ama bu bedeli ne kadar yüksek tutarsınız o getirdiğiniz teknolojinin yayılması, alt yapısının oluşturulması, vatandaşa yaygın bir şekilde hizmetin verilmesini o kadar geciktiriyorsunuz. Biz ağırlıklı olarak bu frekanslardan büyük servetler elde etme yanlışlığına geçmişte de düşmedik bunda da düşmeyeceğiz. İstiyoruz ki karar verdiğimiz, başlattığımız anda 3G de olduğu gibi hızlı bir şekilde yayılsın. Bundan hem işletmeciler istifade etsin, ama ondan daha fazlası vatandaşımız çok kısa sürede bu teknolojik hizmete erişim makul fiyatlarla sağlanmış olsun. Hedefimiz bu'' şeklinde konuştu.
Yerli cihaz üretiminin her zaman gündemlerinde olduğunu ifade eden Yıldırım, ''Yerli şartını koymadaki kasıt bu yüzdendi. Ar-Ge teşvikimiz bu yüzdendi. İstiyoruz ki daha fazla cihaz ülkemizde üretilsin, daha fazla katma değer ülkemizde kalsın. Biz, kapalı ekonomisi olan ülke değiliz, gelen cihazları geri gönderecek değiliz ama bu şuurun, bilincin toplumda yaygınlaştırılması için elimizden geleni yapıyoruz. Aldığımız kararlarla bunu yapmaya çalışıyoruz. Bunu bugünden yarına olacak iş değil'' dedi.
Yeni yasal düzenlemelerle yerli ürünleri, yazılım ve donanımla ilgili tedbirlerin olacağını ifade eden Yıldırım, teşviklerde yerli ürünlere öncelik verileceğini söyledi.
Avrupa'da ortalama cep telefonu kullanım süresinin 2 yıl olmasına karşın Türkiye'de bu sürenin 8 aya düşmesiyle ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine Bakan Yıldırım, ''Buradan çağrım vatandaşlara; biraz fiyakamızdan vazgeçelim, memleketi de düşünelim'' ifadesini kullandı.
Yıldırım, bilişimin yaşamın her alanında bir paydaş olarak yer alacağı günlerde her gün daha da yakın olunduğunu kaydetti.
''İnternet aboneliğinde yıllık büyüme oranı yüzde 46''
2012 yılında yurt dışından gelen cihaz sayısının 14 milyon 338 bin olduğunu, imalat ile yapılan kaydın 368 bin olduğunu belirten Yıldırım, ''Daha gidecek ne kadar yolumuz olduğunu buradan anlayabiliriz. Toplam kayıt 14 milyon 700 bini aşmış'' dedi.
Yıldırım, BTK'nın 2012 3. çeyrek rakamlarına bakıldığında, 2002 yılında 20 binin altında olan genişbant erişim abone sayısının şu anda 19,5 milyonu geçtiğini, bunun 11 milyonun mobil internet abonesi olduğunu söyledi.
Türkiye'de 50 milyon internet kullanıcısı olduğunu belirten Yıldırım, internet aboneliğinde yıllık büyüme oranının yüzde 46 olarak gerçekleştiğini kaydetti.
Bilişim sektörünün büyüme oranının Türkiye'nin büyüme oranının 2,5-3 katı seviyesinde gerçekleştiğine dikkati çeken Yıldırım, ''Ulaşımda büyüme 1 kat fazla gerçekleşti. Ulaşım ve iletişim Türkiye'nin büyümesini yukarıya doğru çeken rol oynadı. Bu bakımdan da ülkemizin ihracat, ticaret hedeflerinin tutmasında, milli gelirinin büyümesinde ciddi katkı sağladı'' diye konuştu.
Türkiye'de, mobil bilgisayardan veya cep telefonundan internet kullananların sayısının çok hızlı arttığını vurgulayan Yıldırım, yaklaşık 40 milyonun üzerinde 3G abonesinin bulunduğunu, bunun arkasındaki nedenin 3G lisanslarında zamanlamayı doğru yapmalarının olduğunu söyledi.
2012 yılı üçüncü çeyreğinde toplam mobil trafik hacminin bir önceki döneme göre yüzde 1,36 artışla 44 milyar dakikayı geçtiğini dile getiren Yıldırım, kısa mesaj (SMS) sayısının da bir önceki döneme göre yüzde 10,5 artarak 46 milyar 166 milyona eriştiğini bildirdi.
2012 sonunda, toplam mobil görüşme süresinin yaklaşık 189 milyar dakikaya, toplam SMS adedinin de yaklaşık 171 milyar adede ulaşacağını öngördüklerini açıklayan Yıldırım, ''Dolayısıyla 2012 yılı itibariyle toplam görüşme süresi ve kısa mesajla haberleşmedeki artışta yüzde 22 artış gerçekleşiyor. Türkiye'de ortalama aylık mobil telefonla konuşma süresi 299 dakika ile Avrupa'da ilk sıradaki yerini korudu'' dedi.
Türkiye'de sabit ve cep telefonu görüşmelerinde, SMS'te ve internet kullanım sürelerinde sürekli artış eğiliminin bulunduğunu ifade eden Yıldırım, yaklaşık yüzde 80 olan ön ödemeli abone oranının son 3 yılda yüzde 62'ye gerilediğini, bunun sürdürülebilir internet kullanımı alışkanlığının toplumda yayıldığını gösterdiğini kaydetti.
2011 yılında mobil işletmecilerin veri gelirleri oranının toplam gelirler içinde yüzde 7,3 iken, 2012 yılı 9 ayında bu oranın yüzde 10,7 olarak gerçekleştiğini bildiren Yıldırım, ''2012 yılı üçüncü çeyrekte sabit ve mobil işletmecilerin toplam yatırım miktarı yaklaşık 1,354 milyar lira oldu. 2012 yılının 9 ayında toplam yatırım gerçekleşmesi 3,6 milyar lira oldu. Bunun üzerine 300 daha koyarsak demek ki 5 milyar lira civarında iletişim alt yapısına mobil ve sabit işletmeciler yatırım yapmış oluyor'' ifadesini kullandı.
2013'te daha güzel çalışmalarda beraber olunacağını anlatan Yıldırım, ezber bozan bir anlayışla çalıştıklarını söyledi.
BTK Başkanı Tayfun Acarer de bilişim STK'larının 2012 yılı değerlendirmesinde bulunmak ve 10 yıl öncesine göre gelinen nokta dikkate alarak bu sektöre yapılan katkı için Bakan Binali Yıldırım'a verilmek üzere şükran plaketi hazırladıklarını söyledi.
Sektör temsilcileri de Bakan Yıldırım'a sektöre ve STK'lara verdiği destekten dolayı teşekkür etti.
Konuşmaların ardından sektör temsilcileri, Bakan Yıldırım'a plaket verdi.
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- 500 bin TL'nin aylık getirisi belli oldu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Suriye'de herkesin konuştuğu ölüm listesi
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Erdoğan'dan işgale 'isimsiz' tepki
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama