Fotoğrafa adanan bir hayatın kitabı
Ergun Çağatay’ın karelerinin yer aldığı kitap Eczacıbaşı Fotoğraf Sanatçıları Serisi’nin dokuzuncusu oldu.
Fotoğraf sanatçısı Ergun Çağatay aramızdan ayrılalı bir yıl oldu. Çağatay, uzun yıllar önce gazetemiz için yaptığı foto röportajlarla, dünyanın büyük medya kuruluşularında yer alan çalışmalarıyla ve ardında bıraktığı binlerce fotoğrafla anılarda yaşamaya devam ediyor. Neler yok ki duayen ismin anları durdurduğu kareleri arasında; Âşık Veysel’in eşi ve torunuyla birlikte çekilen, büyük halk ozanının nadir renkli fotoğraflarından biri, 1972’de Boğaziçi Köprüsü’nün inşası, aynı yıl Münih Olimpiyatları Katliamı, 1974 yılı seçim kampanyalarında Bülent Ecevit, Süleyman Demirel, Necmettin Erbakan ve Alparslan Türkeş’in miting fotoğrafları, 1979 yılında İran rehine krizi, Norveç petrol kuleleri, İkinci Kuşak Almanya, New York Terasları gibi seriler, 2008’de Göbeklitepe’nin ilk fotoğraflarından bazıları ve ünlü Life dergisine kapak olan karaciğer nakli ameliyatı...
Ergun Çağatay’ın her biri sanat eseri fotoğrafları Eczacıbaşı Fotoğraf Sanatçıları Serisi’nin dokuzuncu kitabı oldu. Konsept ve tasarımın Bülent Erkmen’e ait olduğu kitabın editörlüğünü Merih Akoğul yaptı. Kapak fotoğrafı ise Bülent Özgeren’in. Türkçe-İngilizce olan kitabın çevirilerine de Aslı Mertan imza attı. Kitabın başında Ergun Çağatay’ın notlarından düzenlenen bazı yazıları da bulunuyor.
Önceki gün İstanbul Modern’de kitabın tanıtım toplantısıyla birlikte Çağatay için bir anma düzenlendi. Etkinlikte Merih Akoğul ve fotoğrafçı Coşkun Aral büyük fotoğrafçıyı anlattı. İstanbul Modern’in sinema salonunda yer alanlar arasında Çağatay’ın eşi Kari Çağatay, yakınları, dostları ve sevenleri vardı. Kari Çağatay, toplantının sonunda sanatçı için “Çok özel bir insandı” derken, söyleşiye katılanlara ve kitap için Dr. Nejat Eczacıbaşı Vakfı’na teşekkür etti.
Etkinlik, Akoğul’un Ergun Çağatay’ı kısaca anlatmasıyla başladı, usta ismin fotoğraflarından bazılarının beyazperdede gösterilmesiyle devam etti. Ardından Akoğul ve Coşkun Aral, Çağatay’la olan anılarından ve fotoğrafçının mükemmeliyetçi karakterinden söz ettiler. Aral, ilk tanıştıkları zamanı anlatarak başladığı konuşmasında Çağatay’ın meslek hayatında yaptığı işlerin tarihe geçtiğini dile getirdi. “Türkçe Konuşanlar” kitabının önemine vurgu yapan Aral, devletin bu projeye destek vermediğini, Çağatay’ın dünyadan çeşitli destekler bularak projeyi hayata geçirdiğini ifade etti.
Akoğul ise Ergun Çağatay’ın fotoğrafçılığının çok farklı ve detaylı olduğunu anlatırken, ilk defa bu kadar çok fotoğrafının bu kitapta bir araya geldiğini belirtti. Söyleşinin sonunda izleyiciler Akoğul ve Aral’a sorular yöneltti. Bazı dostları anılarından söz ederken, dünyadaki ilk karaciğer nakli ameliyatını yapan ve Çağatay’ın fotoğrafı çekmesinde yardımcı olan Prof. Dr. Münci Kalayoğlu, Life dergisi kapağının hikâyesini anlattı.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Colani’nin arabası
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması
- 'Bıyık altından gülüyorsunuz'