Fransa 'çarşaf yasağı'nı sordu

Fransa Başbakanı François Fillon, yüzü de örten çarşafın devlet dairelerinde yasaklanması konusunda Danıştay'ın görüşünü istedi.

Yayınlanma: 30.01.2010 - 12:04
Abone Ol google-news

Fransa Başbakanı François Fillon, Danıştaya gönderdiği mektupta, hükümetin konuyla ilgili sunacağı olası bir yasa tasarısının, anayasaya uygun olup olmadığı konusunda Danıştay'ın kendisine görüş bildirmesini talep etti.

Fransa'da hukukçuların büyük kısmı, olası bir yasağın Fransız Anayasasına ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olacağı düşüncesinde. Fransız seçmenin yüzde 57'sinin destek verdiği yasak önerisine, sol eğilimli sivil toplum örgütleri ve Müslüman dernekleri de karşı çıkıyor.

Fransa parlamentosunda kurulan araştırma komisyonu, salı günü yayımladığı raporda, devlet dairelerinde çarşafın yasaklanması için gerekli tedbirlerin alınmasını önermişti.

Sivil toplum örgütleri temsilcileri, dini dernekler ve uzmanlarla yapılan altı aylık görüşmelerin ardından yayımlanan 200 sayfalık raporda, ''Fransa'nın çarşafa karşı çıkması ve Cumhuriyet topraklarında çarşaf giyilmesinin yasaklanması'' talep edilmişti.

Parlamentonun önce konuyla ilgili bir karar kabul etmesini isteyen komisyon, ayrıca, çarşafın, toplu ulaşım araçları dahil olmak üzere kamuya açık yerlerde giyilmesinin önlenmesi için yasal düzenleme yapılması önerisinde bulunmuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler