Fransa'dan geri adım

Rusya, Suriye'ye askeri harekat gerçekleştireceklerini ilan eden ülkeler için 'bu bir meydan okuma' diyerek batılı ülkelere rest çekerken ABD ve İngiltere'nin ardından Fransa da operasyondan geri adım attı.

Fransa'dan geri adım
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 29.08.2013 - 07:47

Rusya Dışişleri Bakanlığı bazı ülkelerin Suriye’ye askeri harekat gerçekleştireceklerini ilan etmesinin uluslararası hukuk normlarına meydan okuma anlamına geldiğini açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennadiy Gatilov, dışişleri bakanlığının resmi internet sitesinden yapılan açıklamaya göre dün BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile bir araya geldi ve Suriye’nin son durumu ile ilgili bilgi alışverişinde bulundu.

Gatilov, bazı devletlerin Suriye’ye bir askeri harekat için planlarını ilan etmesinin BM ve diğer uluslararası hukuk kurallarına açık bir meydan okuma anlamına geldiğinin altını çizdi.

Gatilov, “Şuanda siyasi ve diplomatik araçların maksimum şekilde kullanılması gerekiyor. Suriye’de olası kimyasal silah kullanımını araştıran BM uzmanlarının çalışmalarını tamamlamaları ve BM Güvenlik Konseyi tarafından yapılan çalışmanın rapor edilmesi sağlanmalıdır” dedi.

 

Hollande da belirsiz konuştu

ABD Başkanı Barack Obama'nın Suriye'ye askeri operasyonla ilgili 'Henüz karar vermedim' açıklamasının ardından İngiltere'den de gönülsüz açıklamalar gelmişti. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da bir taraftan Akdeniz’e "Şövalye Paul" isimli son teknolojiyle donatılmış modern fırkateynini gönderirken bir tarafan da "poliltik çözüm"ü ön plana çıkaran açıklamalarda bulundu. Önceki gün ‘operasyona hazır olduklarını’ kesin dille açıklayan Hollande’ın, Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Ahmed Cerba ile görüşmesinin ardından "Politik çözüm için her şey yapılmalı" demesi dikkat çekti.

Elysee Sarayı’nda Suriyeli muhaliflerin en büyük örgütü ve Fransa’nın "Suriye halkını temsil eden mutahap" kabul ettiği Suriye Ulusal Konseyi SUK Başkanı Cerba ile görüşmenin ardından Hollande, "Suriye halkının ne yaşadığının ve acısının farkındayım. Suriye’de politik bir çözüm için her şey yapılmalı. Koalisyon, ordusuyla alternatif güç olmalı. Uluslararası toplum da, kimyasal katliama kadar tırmanan şiddetin durdurulması kapasitesini güçlü bir şekilde göstermeli" diye konuştu. SUK’a her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını söyleyen Hollande’ın, "politik, diplomatik, materyal ve insani yardımı" dile getirmesine rağmen, salı gününün aksine "askeri yardım" ifadesini tekrarlamaması da dikkat çekti.

Ortak basın toplantısı sırasındaki vücut dili de Hollande'ın gönülsüzlüğünü ele verir nitelikteydi.

Örneğin Reuters haber ajansı, Fransa Cumhurbaşkanı'nın Cerba'yı dinlediği sırada çekilmiş yandaki fotoğrafını abonelerine servis etti.


Avusturya: Hava sahasını ABD uçaklarına açmayız!

Avusturya Başbakanı Werner Faymann, Suriye'ye yapılacak olası bir müdahale konusunda "NATO, AGİT veya BM kararları olmadan düzenlenecek bir askeri operasyonun uygun olmayacağını düşünüyoruz ve bunu desteklemiyoruz" dedi.

Avusturya Dışişleri Bakanı Michael Spindellegger ise Almanya'daki Ramstein Amerikan üssünden kalkması olası F16 savaş uçaklarına hava sahasını açmayacaklarını açıkladı. Spindellegger "Uluslararası bir karar alınmadan hava sahamızı uçuşlara açmamız mümkün değildir" dedi.

Avusturya Yeşiller Partisi ise Suriye'ye olası bir ABD ve İngiltere askeri müdahalesinin kanun dışı olacağını açıkladı.

 

İlgili haber için tıklayınız

OBAMA: HENÜZ KARAR VERMEDİM


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler