Fransa'dan Türkiye'ye yeni engel çabası

Fransa, yasa dışı göç sorununun Türkiye'nin AB katılım sürecinde önemli bir unsur haline getirilmesi için kollarını sıvadı.

Yayınlanma: 27.10.2009 - 09:41
Abone Ol google-news

Fransa Göç ve Entegrasyon Bakanı Eric Besson ile AB İşlerinden Sorumlu Bakan Pierre Lellouche, Türkiye'den Yunanistan ile sınırını kontrol etmesini ve yasa dışı göçmenlerini geri kabul etmesini talep edilmesi gereğini vurgularken "Bu, bütünüyle Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne yankınlaşma sürecinin bir parçası olmalı" diye yazdı.

Eric Besson ve Pierre Lellouche, 29-30 Ekim tarihlerinde Brüksel'de düzenlenecek olan Avrupa Konseyi zirvesi öncesi Le Figaro gazetesince yayımlanan "Yasa dışı göç, Avrupa projesine engel" başlıklı makalede artan yasa dışı göçün giderek Avrupa projesine meydan okuduğunu savundu. "Sürdürülemez bu durum, Avrupa mimarinin en önemli başarılarından olan kişilerin serbest dolaşımı için bir tehdit oluşturduğu"nu vurgulayan iki bakan, sorunun çözümü için "Adil ve dengeli bir Avrupa göç ve iltica politikası"nın gerektiğinin altını çizdiler.

AB'nin dış sınırlarındaki denetimlerinin güçlendirilmesini, bu amaçla da AB tarafından bir sınır polisinin oluşturulmasını isteyen Besson ve Lellouche, makalede alınabilecek önlemlere ilişkin bir takım önerileri de sıraladı. Bu çerçevede, Türkiye ile ilgili olarak şöyle denildi:

"Türkiye'den, Schengen alanına giren yasa dışı göç akımlarının yarısının geçtiği, Yunanistan ile ortak sınırını kontrol etmesini ve topraklarında göçmenleri geri kabul etmesini talep etmeliyiz. Bu, bütünüyle Türkiye'nin Avrupa Birliği ile yakınlaşma sürecinin bir parçası olmalıdır."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler