Futbolda üçüncü parti ortaklık(FON) kavramı tarihe gömülüyor

Özellikle son dönemde sıklıkla gündeme gelen “Futbolda üçüncü parti ortaklık” kavramı tarihe gömülüyor. FIFA, belirli bir geçiş sürecinin ardından bu sistemin yasaklanacağını açıkladı.

Yayınlanma: 26.09.2014 - 17:25
Abone Ol google-news


Türkiye’de “Fon” olarak bilinen, “Üçüncü parti ortaklık” kavramı artık tarihe karışacak. FIFA’nın dün başlayan ve bugün de devam eden toplantısında alınan karara göre “Üçüncü parti ortaklık” sistemi yasaklanıyor. FIFA Başkanı Sepp Blatter bunun için belirli bir geçiş sürecine ihtiyaç duyulduğunu söylerken, genel sekreter Jerome Valcke 3-4 senelik bir sürecin yeterli olacağını düşünüyor.

Jorge Mendes'e kötü haber!
Geçtiğimiz günlerde Guardian gazetesinde David Conn imzalı çıkan araştırma yazısında menajer Jorge Mendes’in kurduğu şirketlerin bazı oyuncuların ekonomik haklarını satın aldığı ve Mendes’in bu isimlerin başka takımlara transfer olmasını sağlayarak haksız kazanç sağladığı iddia edilmişti. 2001-2010 yılları arası Portekiz’in dev ekipleri Sporting Lisbon, Porto, Benfica’nın transfer hareketlerinin %68’i Mendes tarafından gerçekleştirildi. FIFA'nın bu kararından en çok Jorge Mendes'in etkilenmesi bekleniyor.

Beşiktaş ve Jorge Mendes!
Özellikle Beşiktaş geçtiğimiz dönemde transfer ettiği isimlerde üçüncü parti ortaklara ciddi miktarlarda paralar ödemek zorunda kalmıştı. Jorge Mendes’in menajerliğini yaptığı Hugo Almeida, Ricardo Quaresma, Simao gibi isimlerde fonlara ödenen paralar büyük yankı uyandırmıştı. Son olarak geçtiğimiz sezonun devre arasında Botafogo’dan Nicolas Lodeiro’yu transfer etmek isteyen siyah beyazlı ekip fon engeliyle karşı karşıya kalmış ve transferden vazgeçmişti.

İngiltere'de de yaşanıyor!
Bu sezon da üçüncü parti ortaklıkla gerçekleşen transferler oldu. Manchester City, Eliaquim Mangala’nın transferi için Porto ile anlaşmış fakat üçüncü parti ortak sorununu çözmek için yaklaşık iki ay beklemişti. Yine Manchester United’ın Sporting Lisbon’dan transfer ettiği Marcos Rojo da ilk başlarda fon engeline takılmıştı. Bu iki isminde menajerliğini de Jorge Mendes üstleniyor. 

Platini’den destek!
UEFA Başkanı ve aynı zamanda da FIFA başkan yardımcısı olan Michel Platini getirilecek olan bu yasaktan dolayı duyduğu mutluluğu ifade ederken, “Bu futbolcular için de güzel bir haber. FIFA’nın çağrımızı duyup harekete geçmesi beni çok mutlu etti. Ben yıllardır bu sistemin sporumuz için büyük bir tehlike olduğunu söyledim. Oyuncuların özgürlüğü, oyunun bütünlüğü ve şeffaflığı için çok pozitif bir haber" ifadelerini kullandı.  


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler