G-20'ye adım adım

G-20 Ekonomi Zirvesi öncesinde, liderler önemli açıklamalar yaptı.

Yayınlanma: 23.09.2009 - 12:32
Abone Ol google-news

Almanya Maliye Bakanı Peer Steinbrück yarın başlayacak G-20 zirvesinden önce İngiltere'yi sıkı finans kurallarını engellemekle suçladı.

Steinbrueck, Almanya'da yayımlanan haftalık Stern dergisine verdiği demeçte, ''Londra'da, rekabetçi avantajını savunmak için dişini tırnağına takmış bir lobi var'' dedi. İngiltere'de finans sektörünün gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 15'ini, Almanya'da ise sadece yüzde 6'sını oluşturduğunu belirten Steinbrueck, İngiltere'nin hedge fonları düzenleme konusunda ''özellikle zorluklarla'' karşılaştığını ifade etti.

ABD'nin Pittsburgh kentinde 24-25 Eylül'de yapılacak zirvede bankacıların primleri konusunda yeni kuralların uygulanmasında anlaşabileceklerini umduğunu belirten Steinbrueck, ''ABD'de de finans sektörü, 'düzenlemeyle ilgili şeyleri çok ciddiye almayın' mesajıyla açıkça Kongre'ye çok baskı yapıyor'' diye konuştu.

Bankacılık sektörünün küresel finans krizinin maliyetini paylaşması gerektiğine işaret eden Steinbrueck, ''krizi başlatanlar ve finans sektörü onların arasında en başta geliyor. Maliyetin adilane paylaşımına katkıda bulunmalı'' ifadesini kullandı.

Eski ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Alan Greenspan'i de finans piyasalarının ''zincirlerinden kopması'' hareketine neden olmakla itham eden Steinbrueck, ''Onun, birçok kimsenin kopya ettiği felsefesi krizin sorumluluğuna ortak'' dedi.

G-20 zirvesinde ilerleme olacağından emin olduğunu belirten Steinbrueck, ''finans piyasalarında oyunun kuralarını derinlemesine değiştireceğiz. Yeniden geçen yılki deneyimleri yaşamak istemiyorum. O zaman, dinamit neredeyse suratımızda patlar'' diye konuştu.

Geçen yılki bankacılık krizinden sonra küresel ekonomide finansal hizmetler sektöründe reformun nasıl yapılacağı tartışılıyor. Almanya ve Fransa, bankalar üzerinde daha fazla kısıtlamalar ve primlerde kesintiler yapılması çağrısında bulunurken, ABD ve İngiltere bu çağrılara direniyor.

 

"Öneriyi destekliyoruz"

Çin, ABD'nin, küresel ekonomideki dengesizliği gidermek için G-20 ülkeleri arasında yakın işbirliği yapılması önerisini, uluslararası ekonomi politikasında işbirliğini desteklediğini bildirerek yanıtladı.

Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, uluslararası finans kurumlarının tavsiyede bulunmada rolleri bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, ''Bütün ülkeler kendi ulusal koşullarına göre uygun makro ekonomik politikalara karar vermeli. Ülkelerin makro ekonomik politika düzenlemesini güçlendirmesini ve birlikte, dünya ekonomisini birlikte sürdürülebilir ve dengeli kalkınmasını sağlamasını onaylıyoruz. İlgili uluslararası finans örgütleri referans olarak tavsiyede bulunabilir'' ifadeleri yer aldı.

Uluslararası Para Fonu'nun küresel ekonomide önemli çalışmalar yaptığı belirtilen açıklamada, ''Şu anda IMF'nin temel görevi yönetim yapısındaki reformu hızlandırmak ve gelişmekte olan ülkelerin temsil ve konuşma hakkını gerçekten yükseltmektir'' ifadesini kullandı.

Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin (BRIC), IMF'de yüzde 7 ve Dünya Bankası'nda yüzde 6 olan kotalarının değiştirilerek gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında oy hakkı dağılımının eşit olmasını istiyor.

IMF Başkanı Dominique Strauss bugün yaptığı açıklamada, Avrupa ülkelerinin, IMF'de oy hakkında reform konusunda harekete geçme zamanının geldiğini anlaması gerektiğini ve Çin'in, uzun zamandır beklenen reform 2011 yılında tamamlandığında oy hakkı en fazla yükselen ülke olacağını söyledi.

Öte yandan Brezilya Dışişleri Bakanı Guido Mantega, G-20'nin finans sistemini izlemeye ve bankaların daha fazla sermaye ihtiyacı olup olmadığını belirlemek için ''dayanıklılık testleri'' yapmaya odaklanması gerektiğini bildirdi.

Hindistan Başbakanı Manmohan Singh de, G-20'nin ticaret ve uluslararası finans akışında korumacılığa karşı güçlü bir mesaj bırakması gerektiğini vurguladı.

Zirvede, G-20 liderleri, birçoğunun finans krizinin başlamasının sebebi olarak gördüğü küresel ekonomideki dengesizliklerin düzeltilmesinin yollarını değerlendirecek. Zirvede, ayrıca finans kurumları üzerinde sıkı önlemler alınması konusunun ele alınması bekleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler