G-8'den sonuç bildirgesi
G-8 liderleri, küresel ekonomideki toparlanmanın güç kazandığını, ancak yüksek emtia fiyatlarının daha fazla büyümenin önünde engel teşkil ettiğini bildirdi.
Fransa'nın Normandiya kıyısındaki Deauvılle kasabasındaki G-8 liderler zirvesinin sonunda yayımlanan sonuç bildirgesinde, Avrupalı ülkeler, ABD ve Japonya, kamu finansmanlarının sürdürülebilir olmasını sağlama alma konusunda anlaştı.
Bildirgede, ''Küresel ekonomideki toparlanma güç kazanıyor ve daha fazla kendi ayakları üzerinde duruyor. Ancak aşağı yönlü riskler devam ediyor, iç ve dış dengesizlikler halen kaygı veriyor'' ifadesine yer verildi.
Emtia fiyatlarındaki hızlı yükselişin ve aşırı dalgalanmanın toparlanma için önemli bir engelleyici rol oynadığına işaret edilen bildirgede, ''Bu kapsamda, kamu finansmanının sürdürülebilirliğini geliştirmek, toparlanmayı güçlendirmek ve istihdamı desteklemek, riskleri azaltmak, yapısal reformlar dahil güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyümeyi sağlamak almak için gerekli faaliyetlere odaklanmaya devam etmede hemfikiriz'' değerlendirmesinde bulunuldu.
Borç kirizi için paket
Bildirgede, Avrupa'nın, borç krizinin üstesinden gelmek için kapsamlı önlemler paketini kabul ettiği ve büyümeyi desteklemek için yapısal reformların yanı sıra duruma kararlılıkla yaklaşmaya ve özenli mali konsolidasyonu izlemeye devam edeceği belirtildi. Bildirgede, ABD'nin, istihdam yaratma ve ekonomide büyümeyi sağlama düşüncesiyle uyumlu olarak açık ve güvenilir orta vadeli mali konsolidasyon planını devreye sokacağı kaydedildi.
Bildirgede, Japonya'nın, 11 Mart'taki deprem ve tsunami felaketinden sonra yeniden yapılanmaya kaynak sağlamakla birlikte yetkililerin kamu finansmanının sürdürülebilirliği konusunun üzerine eğileceği de ifade edildi.
Fransa'nın Deauville kasabasında bir araya gelen liderlerin, 2 gün süren toplantının ardından yayımlayacağı sonuç bildirisinin taslağında Yemen'deki siyasi krize değinildi.
Yemen
Yemen'de yapılan barışçıl protestolara karşı şiddet gösterilmesinin kınandığı bildiride, Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'in 33 yıl süren iktidarına son vermek için verdiği sözü tutması çağrısı yapıldı ve ''Devlet Başkanı Salih'i, derhal taahhütlerini ve Yemen halkının yasal taleplerini yerine getirmeye davet ediyoruz'' denildi.
Libya lideri Muammer Kaddafi'nin gitmesi gerektiği ifade edilen bildiride, ''Kaddafi ve rejiminin Libya halkına karşı ciddi suçlar işlemeye devam ettiği açıktır. Kaddafi bütün meşruiyetini kaybetmiştir. Gitmelidir'' denildi.
Suriye'deki olaylar ve rejime ilişkin de değerlendirmelerin yer aldığı bildiride, muhaliflerin gösterilerinin bastırılmasına son verilmemesi halinde BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'ye karşı eyleme geçeceği belirtildi.
Bildiride, Suriyeli yetkililerin sayısız göstericiye karşı yoğun şiddet kullanmasından ve sürekli insan hakları ihlal edilmesinden dolayı ciddi endişe duyulduğu belirtildi ve ''Sadece temel reformlar ve diyalog yolu demokrasiye çıkar. Buradan da Suriye'de kalıcı refah ve güvenlik ortamı sağlanır. Suriyeli yetkililer bu çağrısı anlamazsa, Güvenlik Konseyi'nde eylem planlarız'' ifadesi yer aldı.
Yeni Arap demokrasilerini destekleme sözü verilen taslak bildiride, ''Ortadoğu'da ve Kuzey Afrika'da devam eden değişiklikler tarihidir ve Berlin Duvarı'nın yıkılmasından sonra Orta ve Doğu Avrupa'da ortaya çıkan değişim türüne kapıyı açan bir potansiyele sahiptir. Biz G-8 üyeleri olarak Arap Baharı'nın taleplerini kuvvetle destekliyoruz'' denildi.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza