Gaz anlaşmasının rehinesi oldular

Doğalgaz krizi bir türlü aşılamıyor. Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Avrupa ülkelerinin Rusya ve Ukrayna arasındaki gaz anlaşmasının rehinesi haline geldiğini söyledi. Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ise Avrupa ülkelerinin liderlerini, cumartesi günü Moskova'daki gaz zirvesine davet etti.

Yayınlanma: 14.01.2009 - 14:08
Abone Ol google-news

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Bulgaristan Başbakanı Sergey Stanişev, Slovakya Başbakanı Robert Fico ve Moldova Başbakanı Zinaida Greceani ile Moskova'da yaptığı görüşmede, ''Avrupalı partnerlerimiz Rusya ve Ukrayna arasındaki gaz anlaşmazlığının rehinesi haline geldi. Ancak bu anlaşmazlık tamamen Ukrayna'ya verilecek gazın şartları ve fiyatlarıyla ilgili bir durum. Hiç kimsenin, hiç bir transit ülkenin transit pozisyonunu ihlal etme ve spekülasyon yaparak tüketicileri rehine haline getirme hakkı yok'' dedi.

Ukrayna'nın transit gaz anlaşmasına uymamasının Rusya'yı rahatsız ettiğini kaydeden Putin, ''Tüm bu yaşananlar bizi çok üzüyor ve kendi açımızdan transit geçişi yeniden başlatmak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Avrupa Komisyonu'nun önerisi üzerine tavizde bulunduk ve gazın yeniden gönderilmesiyle ilgili protokolü imzaladık. Ancak bunun nasıl uygulandığını görmek bizi rahatsız ediyor. Daha açık olmak gerekirse bu Ukraynalı partnerlerimiz tarafından uygulanmıyor'' diye konuştu.

Putin, Ukrayna'nın Sudja istasyonuna gazın Rusya tarafından ön anlaşma olmadan tek taraflı gönderildiğini açıkladığını hatırlatarak, ''Bu Ukrayna'nın Rusya'nın gaz gönderdiğini ve bu gazın sınırlarından geçişini engellediğini kabul ettiği anlamına geliyor. Bu aynı zamanda Ukraynalı partnerlerimizin, Rusya, Ukrayna ve Avrupa Komisyonu tarafından imzalanan gaz akışının izlenmesi anlaşmasını tanımadığını da teyit ediyor'' dedi.

Ukrayna'nın engellemesine rağmen bugün yeniden gaz pompalamaya devam ettiklerini söyleyen Putin, ''Kendi açımızdan transit gazını yeniden vermek için her şeyi yaptığımızı söyleyebiliriz. Bunun ötesinde biz gaz vermeye başladık. Ukrayna'nın gaz akışına engel çıkarmadığı şeklindeki siyasi açıklamalarına karşın, iş ve şirket seviyesinde bu tip engeller çıkıyor'' ifadelerini kullandı.

Putin, Ukrayna'nın transitle ilgili bazı sorunların olduğunu açıkladığını hatırlatarak, ''Ama bunlar bizim sorunumuz değil. Bu transit ülkenin sorunları ve onların bunu halletmesi gerekiyor. Avrupa Komisyonu Avrupalı tüketicilerin çıkarlarını korumak için transit ülkeye daha fazla baskı yapması gerekiyor" dedi.

Konuk başbakanların bugün Gazprom merkezini de ziyaret ederek belgeler üzerinde çalışacağını ve burada uluslararası gözlemcilerle görüşeceğini kaydeden Putin, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Ukrayna'nın daha önce ve şimdi yaptığı gaz akışını engellemediği yönündeki açıklamalara karşın, gerçekte durum çok daha farklı görünüyor. Görüşmemiz sırasında ilgili belgeleri sizlere göstermeye hazırım. Ayrıca bugün uluslararası gözlemcilerle de görüşme şansınız olacak. Bu belgeler arasında Ukrayna'nın Gazprom'a gönderdiği ve Gazprom'un Sudja istasyonuna gazı tek taraflı gönderdiğini belirten mektup da bulunuyor. Gazın geçişi ve kontrolüyle ilgili anlaşma henüz imzalanmışken tek taraflı olarak gazı nasıl gönderebiliriz?''

 

Medvedev'den Moskova'da gaz zirvesi çağrısı

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Avrupa ülkelerinin liderlerini, cumartesi günü Moskova'daki gaz zirvesine davet etti.

Rus İtar-Tass ajansı, Medvedev'in Bulgaristan, Slovakya ve Moldova Başbakanları ile görüşmesinde, Avrupa ülkeleri liderlerinin katılacağı bir gaz zirvesinin cumartesi günü Moskova'da düzenlemesi önerisinde bulunduğunu duyurdu. Rus doğal gazını tüketen ülkelerin liderlerini Moskova'daki zirveye davet eden Medvedev, ''Rus gazını alan veya Rus gazının transit geçtiği ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarına, 17 Ocak'ta Moskova'da gaz zirvesi düzenlenmesi önerisinde bulunuyorum'' ifadelerini kullandı.

Medvedev, Moskova'da cumartesi günü düzenlenecek zirvenin krizi çözmeye ve gelecekte benzer durumların yaşanmamasına yardımcı olacağına inandığını da sözlerine ekledi.
Rusya Devlet Başkanlığı Basın Sekreteri Natalya Timakova da, Rus İtar-Tass ajansına yaptığı açıklamada, zirveye Ukrayna'nın da davet edileceğini söyledi.

Medvedev, Ukrayna'nın Avrupalı tüketicilere yönelik yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini belirterek, ''Avrupa ile birlik oluşturmak ve normal ilişkiler geliştirmek isteyen bir ülke olarak Ukrayna'nın yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekiyor. Bugün hepimiz kendimizi Ukrayna'yı vuran bu siyasi krizin, bu güç sisteminin rehinesi olarak görüyoruz'' diye konuştu.

Ukrayna Başbakanı Yulya Timoşenko ve Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko'nun da karşılıklı suçlamalarda bulunduğunu hatırlatan Medvedev, ''bu onların iç işi'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler