Gbagbo: Uattara'yı tanımıyorum

Fildişi Kıyısı'nda 28 Kasım'da yapılan devlet başkanlığı seçiminden sonra devlet başkanlığı koltuğunu bırakmamakta ısrar eden Laurent Gbagbo, Alassane Uattara'yı devlet başkanı olarak tanımadığını bildirdi.

Gbagbo: Uattara'yı tanımıyorum
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 05.04.2011 - 09:26

Gbagbo'ya bağlı güçlerin komutanı Philippe Mangou, Abidjan'da Fransızların bazı mevzilerine ve stratejik köprülere düzenlediği bombardımanın ardından, uluslararası toplumun devlet başkanı olarak tanıdığı Alassane Uattara'ya bağlı güçlerle çatışmaları durduklarını ve BM'ye ateşkes çağrısında bulunduklarını belirtti.

Bir ateşkesin, halkın ve askerlerin korunmasına olanak sağlaması gerektiğine dikkati çeken Mangou, BM'den yağmalama eylemlerinin engellenmesini istediklerini belirtti.

Bu arada bir diplomat, Alassane Uattara'ya bağlı güçlerin, sığınakta olduğu bildirilen Gbagbo'nun devlet başkanlığı rezidansını ele geçirdiğini belirtti. BM ve Fransız güçleri, dün devlet başkanlığı sarayı ile Gbagbo'nun cephaneliklerine yoğun saldırı düzenlemişti.

 

'Devlet başkanı teslim olacak'

Ali Kulibali, Fransız Info radyosuna yaptığı açıklamada, Gbagbo'nun, Uattara'ya bağlı birliklerin devlet başkanlığı sarayına büyük bir saldırı düzenlemesinin ardından teslim olmayı görüşmeye başladığını belirtti, ancak ayrıntılı bilgi vermedi.

Bu bilgiyi nereden edindiğini de açıklamayan Kulibali, Gbagbo'nun hala ülkenin en büyük kenti Abidjan'da olduğunu bildirdi.

BM ve Fransız birlikleri dün Gbagbo'nun rezidansına, askeri üslerine ve diğer hedeflere saldırı düzenlemiş, Gbagbo son günlerde pek çok kentin denetimini kaybetmişti.
Gbagbo'nun Paris'teki danışmanı Toussaint Alain ise Gbagbo'nun teslim olmayı planladığını yalanladı.

 

BM: Sivllerin durumu çok kötü

BM, Adidjan'da sivillerin durumunun "kesinlikle çok kötü" olduğunu bildirdi.
Cenevre'deki BM İnsani İşler Koordinasyon Bürosu'nun sözcüsü Elisabeth Byrs, çatışmaların devam ettiği Abidjan'da insani durumun daha da bozularak çok kötü bir düzeye ulaştığını belirtti.

Byrs, güvenlik sorunlarının sivil halka ulaşmalarını imkansız kıldığını, cesetlerin günlerdir sokaklarda yattığını kaydetti.

Sözcü, bu açıklamasında kısa bir süre önce de hastanelerin çoğunun görev yapamaz durumda olduğunu, buralarda oksijen eksikliği bulunduğunu, ambulansların da çalışmadığını, görevdeki ambulanslara da ateş açıldığını söylemişti. Bu arada BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, günlerdir ağır çapta silahlarla çatışmaların devam ettiği Abidjan'da onlarca ölü bulunduğunu bildirdi.

Öte yandan devlet başkanlığını bırakmayan Laurent Gbagbo'nun sözcüsü, dünkü saldırılarda rezidansın BM helikopteri tarafından en az 50 kez vurulduğunu söyledi.
Sözcü, dün önemli bir askeri kampın imha edildiğini de doğruladı. Gbagbo'nun halen Abidjan'da olduğunu söyleyen sözcü, Gbagbo'nun istifayı düşünüp düşünmediğine ilişkin açıklama yapmayı reddetti.

 

Her şey birkaç saat içinde çözülebilir

Öte yandan; Fransa Savunma Bakanı Gerard Longuet, Fildişi Kıyısı'ndaki krizin birkaç saat içinde çözülebileceğini söyledi. Longuet düzenlediği basın toplantısında, "Her şeyin birkaç saat içinde çözülebileceği bir durumdayız" dedi.

Fildişi Kıyısı'nda 28 Kasım'da yapılan devlet başkanlığı seçiminin ardından devlet başkanlığı koltuğunu bırakmamakta ısrar eden Laurent Gbagbo'nun teslim olmayı görüştüğü bildirilmişti.

Fransa Başbakanı Francois Fillon da "Gbagbo'ya yakın iki general teslim olma koşullarını görüşüyor" dedi.

 

Rusya, BM'nin güç kullanımını sorguluyor

Rusya'nın, Fildişi Kıyısı'nda Fransa'nın saldırı helikopterleri tarafından desteklenen BM Barış Gücü askerlerinin bugünkü güç kullanımı sorguladığı bildirildi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Gabon Dışişleri Bakanı Paul Toungui ile düzenlediği ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Durumun yasal boyutu üzerinde çalışıyoruz çünkü barış gücü askerleri tarafsız olma yükümlülüklerine uymak zorundalar" diye konuştu.

BM Güvenlik Konseyi'nde konuyla ilgili acil bilgilendirme toplantısı istediklerini ifade eden Lavrov, "Şu ana kadar sorularımıza net bir cevap alabilmiş değiliz" dedi.

Afrika'daki gelişmeleri, özellikle de Libya ve Fildişi'ndeki olayları büyük bir dikkatle izlediklerini ifade eden Lavrov, "Hem Rusya hem Gabon, akan kanın bir an önce durmasını, sivil nüfusun acı çekmemesini ve sivil halka karşı hiç kimsenin güç kullanmamasını istemekte" diye konuştu.

Sözkonusu bölgelerde tarafların biran önce müzakereye başlaması ve reformlar için gerekli adımları atmasını isteyen Lavrov, "Aynı zamanda biz Afrika halklarının gelecekleriyle ilgili kararı dış müdahale olmadan kendi başlarına alması taraftarıyız. Küresel ekonomi de diyaloğu teşvik etmeli ve buna yardımcı olmalı" dedi.

Fildişi Kıyısı'ndaki durumun her geçen gün kötüye gittiğini ve bu durumun da kendilerini son derece endişelendirdiğini kaydeden Lavrov, "Sivillerin toplu şekilde katledildiğine dair dedikodular çıkmış durumda. Uluslararası insan hakları kuruluşları Deukoue kentinde 800'den fazla kişinin öldüğünü bildirmekte. Bu insanların öldürülmesinin sorumlusu olarak Bay Outtara'yı destekleyen güçler gösterilmekte. Aynı zamanda Bay Gbagbo'nun destekçilerinin de sivilleri öldürdüğüne dair bilgiler bulunmakta" ifadesini kullandı.

Lavrov, BM Barış Gücü misyonunun ve onları destekleyen Fransız askerlerinin Fildişi Kıyısı'ndaki bu çatışmalarda Outtara'nın tarafını tutarak Gbagbo'nun askerlerine yönelik hava saldırıları düzenlediğine dair bilgiler geldiğini belirterek, "Bu BM Güvenlik Konseyi'nin 1975 sayılı kararının uygulanmasıyla ilgili bir sorun. Biz bu kararı tartıştığımızda, silahlı güçlerimizi uçuşa yasak bölge oluşturulması için kullanmaya hazır olduğumuzu vurguladık. Kararın aynı zamanda güç kullanımı limitlerini belirlemesini istedik. Bu son gelişmeler bu karar oylanırken Moskova'nın çekimser kalmasının nedenlerinden biri. Karar alınırken tek bir amaç olduğunun altı özellikle çizilmişti: Sivilleri koruyun" dedi.

Fransa, Gbagbo'ya sürekli görevini bırakması çağrısında bulunuyor.

Fransa Dışişleri Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, eski sömürgeleri olan Fildişi Kıyısı ile savaş halinde olmadıklarını belirterek, "Biz insanların demokrasi özlemlerini seslendiriyoruz. Fransız güçleri burada sadece BM Güvenlik konseyi kararının uygulanması için müdahalede bulunuyor" ifadesine yer vermişti.

 

Devlet Başkanı teslim oldu mu?

Gbagbo, BM'nin bu ülkedeki misyonu UNOCI'den de korunma talebinde bulundu. BM'ye iletilen bir belgede, "Devlet Başkanı Gbagbo teslim olarak UNOCI'den korunma talep etmiştir" denildi.

BM yalanladı

Bir BM yetkilisi verdiği bilgide, Gbagbo'nun teslim olmak istediğini ve BM koruması talep ettiğini belirtti.

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe de yaptığı açıklamada, Gbagbo'nun ülkeden ayrılmasının koşullarına ilişkin görüşmelerin, Fildişi Kıyısı'ndaki Fransa Büyükelçiliği'nde, Gbagbo'nun temsilcisi Alcide Djedje ile yapılmakta olduğunu açıkladı.

 

Gbagbo: Uattara'yı tanımıyorum

Gbagbo, Fransız LCI televizyonundan bir gazeteciye yaptığı açıklamada, Uattara'yı seçimin galibi olarak tanımayacağını söyledi.

Fransa ve BM'nin iktidardan vazgeçtiğine ve Uattara'yı devlet başkanı olarak tanıdığına ilişkin bir belgeyi imzalamasını istemesiyle ilgili olarak Gbagbo, "Uattara'nın zaferini tanımıyorum. Bunu imzalamamı neden istiyorsunuz?" dedi.

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, Fransa'nın Gbagbo'nun iktidardan vazgeçtiğine ve Uattara'yı devlet başkanı olarak tanıdığına ilişkin bir belgeyi imzalamasını istediğini, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un da aynı fikirde olduğunu söylemişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon