GDO'lu ürünler Meclis gündeminde

Meclis Genel Kurulu'nda bu hafta, kamuoyunda Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar(GDO) ve ürünlerine ilişkin tartışmalara neden olan Biyogüvenlik Kanunu Tasarısı ele alınacak.

GDO'lu ürünler Meclis gündeminde
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 14.03.2010 - 10:36

TBMM, haftaya, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi ile İsveç Parlamentosu'nda Ermeni "soykırımı" iddialarıyla ilgili tasarının kabul edilmesinin ardından yaşanan tartışmalarla başlayacak. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, tasarıların kabul edilmesinin ardından yaşanan gelişmeler hakkında bilgi verecek.


GDO'lu ürünler tartışılacak

Meclis Genel Kurulu ise, 16 Mart Salı günü sözlü soruların görüşülmesinin ardından Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar(GDO) ve ürünlerine ilişkin düzenlemeleri de içeren Biyogüvenlik Yasa Tasarısı ele alınacak. Tasarıya göre, GDO ve ürünleriyle ilgili Biyogüvenlik Kurulu oluşturulacak. Kurul, Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca dört, Çevre ve Orman Bakanlığınca iki, Sağlık Bakanlığınca bir, Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca bir ve Dış Ticaret Müsteşarlığınca bir üye olmak üzere, üç yıllık süre için, ilgili Bakanlar tarafından belirlenen toplam dokuz üyeden oluşacak. GDO ve ürünlerinin; insan, hayvan ve bitki sağlığı ile çevre ve biyolojik çeşitliliği tehdit etmesi, çevrenin ekolojik dengesinin ve ekosistemin bozulmasına neden olması, GDO ve ürünlerinin çevreye yayılma riski olması durumlarında başvurular reddedilecek. GDO ve ürünlerinin onay alınmaksızın piyasaya sürülmesi, Biyogüvenlik Kurulu kararlarına aykırı olarak kullanılması veya kullandırılması, genetiği değiştirilmiş bitki ve hayvanların üretimi, GDO ve ürünlerinin kurul tarafından piyasaya sürme kapsamında belirlenen amaç ve alan dışında kullanımı yasaklanacak.

Her bir GDO ve ürününe ayırt edici kimlik verilerek kayıt altına alınacak. Kayıt altına alınan GDO ve ürünlerine ilişkin belgelerin 10 yıl süreyle saklanması zorunlu olacak. GDO ve ürünlerini, yasaya aykırı olarak ithal eden, üreten veya çevreye serbest bırakanlar, 5 yıldan 12 yıla kadar hapis ve 10 bin güne kadar adli para cezasına çarptırılacak. Meclis Genel Kurulu, 16 Mart Salı günü 15.00-20.00, 17 Mart Çarşamba ve 18 Mart Perşembe günleri ise 13.00-20.00 saatleri arasında çalışacak.


Komisyonların gündemi de yoğun

Meclis'te komisyonların gündemi de yoğun olacak. TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda, 17 Mart Çarşamba günü ilköğretim müfettişliğinin eğitim müfettişliği adı altında yeniden yapılandırılmasını öngören tasarıyı ele alacak. Kamu Hastaneleri Birlikleri Uygulaması Hakkında Kanun Tasarısı da TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda 18 Mart Perşembe günü görüşülecek. AB Uyum Komisyonu da 18 Mart günü Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu Tasarısını ele alacak.


Kayıp çocuklar komisyonu çalışmalarına başlıyor

Araştırma komisyonları da bu hafta çalışmalarını sürdürecek. BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasıyla ilgili yeniden kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, 18 Mart Perşembe günü; AVEA, TURKCELL, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı yetkilileri ile başkanlıkta görevli Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı temsilcilerini dinleyecek. Madencilik Araştırma Komisyonu, 17 Mart ve 18 Mart'ta yapacağı toplantılarda Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Lütfü Akça ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer'i dinleyecek.

Deprem Riski Araştırma Komisyonu da 16 Mart'ta toplanarak MTA, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı yetkililerinden bilgi alacak.
Bu hafta ayrıca Kayıp çocuklar başta olmak üzere çocukların mağdur olduğu sorunların araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, 16 Mart Salı günü toplanacak ve komisyonun çalışma yöntemini belirleyecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler