Gecikmiş bir karar

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 30 şirketinin yönetim kurulu başkanları ve vekilleri istifalarını verdi. Şirketlerin genel müdürleri de görevden alındı.

Yayınlanma: 19.07.2019 - 20:11
Abone Ol google-news

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu 28 Haziran’da mazbatasını alarak göreve başladığı günden beri tartışma yaratan belediyeye bağlı 30 şirketin yönetim kurulu başkanları ve vekillerinin yüzde 90’ının istifa ettiğini açıkladı. Genel müdürlerin de görevden alındığını belirten İmamoğlu, “Gecikmiş bir karar” dedi. İmamoğlu önlerindeki sürecin kısmen açıldığına dikkat çekerek, “Biz yetkimizi kullanarak görevlendirmelere başlayacağız” diye konuştu.
İmamoğlu, Saraçhane’deki İBB merkez binasında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin belediye şirketi yönetimlerinde istifaların olduğuna ilişkin duyumları sorması üzerine İmamoğlu, 2 gün önce İBB Meclis 1. Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ, 2. Başkan Vekili Ömer Faruk Kalaycı ve AKP Grup Başkan Vekili Tevfik Göksu ile bu konuda bir görüşme yaptıklarını söyledi. “Görüşmede kendilerine bunun doğru olmadığını, bu sürecin siyaseten kendilerine de zarar vereceğini, topluma zaten zarar verdiğini ve bunu toplumla da her anını açık ve net paylaştığımızı ve paylaşmaya da devam edeceğimizi söyledim” diyen İmamoğlu şöyle devam etti:
“Kendi aralarında istişare etmek istediklerini dile getirdiler. Dün (önceki gün) itibarıyla istifa edecekleri yönünde bana Meclis 1. Başkan Vekili dönüş yaptı Göksel Bey. Ben de açıkçası bunu yapmalarının doğru olacağını belirterek, “Bizim yönetimi devralarak vatandaşa hesap vermeye başlayacağımız anı belirlemiş olacaksınız dedim.”
İmamoğlu görevden almalarla şirket yönetimlerinin otomatikman düşüp düşmediğine ilişkin soruya da “Biz, ilk etapta otomatik olarak yönetimin içine girmiş olacağız. Ondan sonraki süreci de paylaşacağız. Genel kurullar ve tarihi değişmiş olmuyor; ama biz, yönetimin içine girmiş olacağız. Bu önemli ve bizim için değerli. Şu anda dediğim kişiler istifa etmiş oluyor. Bunların birçoğu da siyasi kimlikler. Onların yerine biz, düşündüğümüz arkadaşlarımızı atayacağız. Şirketlerin yönetimlerine, genel müdürlerimizle, yöneticilerimizle beraber dahil olmuş olacağız. Şirketle ilgili idari sıkıntılarımız olmazsa diğer değişiklikler üzerinden, tahmin ediyorum bu süreci Kurban Bayramı’na kadar, aksilik olmazsa toparlarız diye düşünüyorum. İyi niyetle de böyle olmalı” yanıtını verdi.

İETT ve İSKİ atamaları
“İETT ve İSKİ yönetimleriyle ilgili tasarrufunuz olacak mı” sorusunu İmamoğlu şöyle cevapladı:
“Tabii ki, ona da hazırlığımız var. Onunla ilgili ben, dünkü (önceki günkü) İSKİ yönetim kurulu toplantısına katıldım. Ben, oranın doğal yönetim kurulu başkanıyım. Kendileriyle de konuştum. Elbette tasarruflarımız olacak. Orada başka bir usul var. Bakanlık onayı gerekiyor atamalarda. Olabildiğince hızlı olması yönünde talebimiz var. Hem siyasi ahlaka, hem toplumsal ahlaka hem de işin ruhuna uygun bir süreç tanımlansın istiyoruz. Mevcuttaki arkadaşlarımızın bir direnci yok. Bir usul işleyeceği için, o usulle ilgili girişimlerimiz olacak. Bakana önerimizi sunacağız.”

‘Öncelik başkaydı’
İmamoğlu, Maliye’den gelen ve temmuz ayında kullanılması gereken 980 milyon liralık tüm nakidin 1 hafta içerisinde kullanılmasına ilişkin incelemelerinin tamamlanıp tamamlanmadığının sorulması üzerine de şöyle konuştu:
“O dönemde yapılan tüm ödemeleri inceliyoruz. Kamulaştırmayla ilgili 1.5 milyar TL’nin üzerinde ödemeyi de katarsak, seçilmemizin 1 hafta öncesinde, tümüyle bu ödemelerin karakterlerine, kim kimdir vs. bakıyoruz, inceliyoruz. Kamuoyuna kişilere, firmalara sıkıntı vermeden, burada bir kayırmacılık varsa, bir acil ihtiyaç varken başka bir ödeme varsa ki bu anlamda somut tespitlerimiz var, bize göre öncelikler başkaydı, bu manada da çalışmalarımız bittiğinde, tümüyle berraklaştığında sizinle paylaşacağım.”

İMAMOĞLU'NA ZİYARETLER
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’na tebrik ziyaretleri dün de sürdü. İmamoğlu Fransa Büyükelçisi Charles Fries ile İspanya Büyükelçisi Juan Gonzalez-Barba’yı , Saraçhane’deki makam odasında ağırladı. Fries ve İmamoğlu’nn gündeminde küresel ısınma ve bu konuda yapılabilecek işbirliği vardı.

İmamoğlu, Cuma namazını, SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile birlikte Şehzadebaşı Camisi’nde kıldı. Daha sonra İBB binasına geçen Karamollaoğlu, İmamoğlu’na görevinde başarılar diledi. Karamollaoğlu’na “Darbenin siyasi ayağı AK Parti’dir” açıklamasına AKP Sözcüsü Ömer Çelik’in tepkisi de soruldu. Karamollaoğlu “İfadem çok açık. Bu darbe girişimini yapanları geçmişte yönetime getirenler, yetki verenler, arkasında duranlar, hatta savcılığını üstlenenler kimdi? Onun cevabını kendileri versinler” dedi.

 

İMAMOĞLU: HERKESİ EŞİT SEVİYORUM
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Üsküdar’daki Karacaahmet ve Küçükçekmece’deki Garip Dede cemevlerini ziyaret etti. Karacaahmet Sultan Türbesi’nde dua eden İmamoğlu, cemevinin konferans salonunda toplanan yüzlerce yurttaş tarafından sevgi gösterisiyle karşılandı. İmamoğlu, “Kendimi, cemevlerinde de huzurlu ve güvende hissediyorum. Alevi vatandaşlarımızın, Alevilik felsefesinin, bu ülkenin teminatlarından olduğunu iyi biliyorum. Bu derin felsefenin hissettirdiği başka şey, adalet duygusu. Burada adaleti hissediyorum” diye konuştu. İmamoğlu’na tablo içerisinde “zülfikar” kılıcı hediye edildi. 

İmamoğlu daha sonra Garip Dede Cemevi’ni ziyaret etti. Yurttaşlara seslenen İmamoğlu, “Bu ülkede, azınlık diye bir tanımı kabul etmiyorum. Orada barışı sağladık mı ülkede barışı sağlamış olacağız. İnanç üzerinden siyaset yapma anlayışı bitecek. Herkesin inancı kendine. Herkesi eşit seviyorum” dedi. İmamoğlu’na, konuşmasının sonunda saz hediye edildi. 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler