Geçit töreninde şort, fanila ve buluz giyilemeyecek

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), yürürlükten kaldırılan 1965 tarihli "Okulların Merasim Geçişi Yönetmeliği"nin yerine hazırladığı yönergede, eski yönergede öğrencilerin kıyafetleri arasında yer alan şort, buluz ve fanilanın giyildiği "spor kılığı"na yer verilmezken, öğrencilerin yalnızca okullardaki kıyafetleriyle törenlere katılabilecekleri belirtildi.

Geçit töreninde şort, fanila ve buluz giyilemeyecek
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 22.04.2009 - 10:27

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nca hazırlanarak 23 Nisan öncesi yürürlüğe konan yeni yönerge, MEB’e bağlı her derece ve türdeki resmi/özel örgün ve yaygın eğitim okul/kurumlarının Ulusal Bayram, resmi bayramlar, Atatürk’ün il, ilçe ve diğer yerleşim birimlerine yaptığı ziyaret ve gezi tarihlerinin yıl dönümü olan günleri ve mahalli kurtuluş günlerindeki geçit töreni uygulamasına ilişkin usul ve esasları düzenliyor.

Yönergeye göre, koordinasyonu MEB’de olan bayram kutlamalarının, programa göre akışını sağlamak üzere il/ilçe eğitim müdürlüklerince önerilen, mülki idare amiri tarafından onaylanan teknik komitede görevli bir beden eğitimi öğretmeni tören yöneticisi olacak. Törene katılacak okullar, tören alanının konumuna göre tören düzeni alacaklar.

kullar arasında üç adım aralık bulunacak. Bayram kutlaması için protokol mensupları öğrenci grubuna yaklaşınca, tören yöneticisi “Hazır ol”, “Dikkat”, “Sağa/Sola Bak” komutunu verdikten sonra “Sayın valim-kaymakamım gruplar törene hazırdır. Arz ederim” şeklinde takdimini yapacak. Öğrenciler, bayramı kutlayan protokol mensuplarını karşılarına gelinceye kadar hazır ol duruşta başları ile takip edecekler ve vali/kaymakamın “...Bayramınız kutlu olsun” seslenişine hep birlikte ve yüksek sesle “Sağ ol” şeklinde karşılık verecekler. Tören yöneticisinin, “Geçit töreni. Hazır ol. Yerinde say. Marş!” komutunun ardından belli bir düzene göre sıralanan öğrenciler, yöneticinin “ileri marş” komutuyla geçiş törenini yapacaklar. Geçit töreninde gruplar arasında altı adım aralık bulunacak.

 

Kız ve erkek öğrenciye ayrı selamlama

Yönergeyle, tören yöneticisinin, bayrak grubunun, flama grubunun, teknik komite üyeleri ve diğer görevli öğretmelerin, grup sorumlusu izci liderinin, kız ve erkek öğrenci gruplarının selamlama şekilleri ayrı ayrı düzenlendi. Kız öğrenci grupları, kırmızı işaret levhaları arasındaki yürüyüş güzergahında ayak parmakları önce, taban sonra yere değecek şekilde kolları sallayarak, erkek öğrenci grupları ise aynı güzergahta diz çekip, kolları sallayarak uygun adımla yürürken sıraların sağ başındakiler ileri bakarak, diğerleri ise şeref tribününde geçit törenini ayakta kabul eden protokol mensuplarını başlarıyla ve bakışıyla takip ederek selamlayacak.

 

Şort kıyafetler arasından çıkarıldı

Yönergeye göre, öğretmen ve öğrencilerin kıyafetleri, “Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik” ile “Milli Eğitim Bakanlığı ile Diğer Bakanlıklara Bağlı Okullardaki Görevlilerle Öğrencilerin Kılık Kıyafetlerine İlişkin Yönetmelik”te belirtilen hükümlere uygun olacak. Yönetmeliğe göre lise ve dengi okullardaki kız öğrenciler vücut hatlarını belli etmeyecek şekilde, yırtmaçsız, kolsuz ve diz kapağını örtecek boyda bir forma ile forma içine kapalı yakalı uzun veya yarım kollu buluz ya da kazak giyecek. Erkek öğrenciler ise ceket, gömlek ve pantolon giyip kravat takacak. Eski yönergede öğrencilerin kıyafetleriyle ilgili bölümde yer alan “merasimlerde spor kılığı” maddesine ilişkin düzenleme yeni yönergede yer almadı. Buna göre törenlerde kız öğrenciler “beyaz buluz, beyaz şort, beyaz kısa çorap, beyaz lastik ayakkabı” ile erkek öğrenciler, “beyaz atlet, fanila, siyah şort, beyaz kısa çorap, beyaz lastik ayakkabı” giyemeyecek. Yönetmeliğe göre, öğrenciler beden eğitimi derslerinde ve spor faaliyetlerinde okul yönetiminin uygun göreceği kıyafeti giyebilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler