Geçme notu 65 mi oldu?
AB'ye uyum için üniversitede sınıf geçme notunun 65'e çıktığı iddia edildi. YÖK'ten konuyla ilgili açıklama geldi.
Avrupa Birliği’ne üyelik kapsamında yükseköğrenimde kaliteyi artırmak, Avrupa’daki üniversitelerle uyumu sağlamak açısından başlatılan Bologna Süreci nedeniyle birçok öğrenci okulu uzattığını ve eğitim hayatını sonlandırma aşamasına geldiğini söyledi.
Kocaeli Üniversitesi’nde de uygulamaya konulan süreç birinci ve ikinci sınıf öğrencilerini kapsıyor. Bologna süreci öncesinde ders geçme notu 50 olduğu halde bu süreç uygulamaya konulduktan sonra ders geçme notu 65’e yükseltildi.
Gazetevatan'ın haberine göre; ayrıca bütünleme sınavları kaldırılarak öğrencilerin derslerini kurtarma olanakları ellerinden alındı. Bugün ikinci dönrem harçlarını yatırmak için banka şubesi önünde kuyruğa giren öğrencilerinden İşletme Fakültesi 2’nci sınıf öğrencisi Suray Apaydın ve Yeliz Akın bu sistemin değişmesini ve en azından bütünleme sınavlarının tekrar konulmasını istediklerini belirterek şunları söyledi, “Diğer üniversitelerdeki arkadaşlarımızın dersten geçme notu 45-50 iken ve onlarda yaz okulu, bütünleme ve çan eğrisi varken bizim geçme notumuz 65’e çıktı. Bizde ne çan eğrisi ne yaz okulu ne de bütünleme gibi sistemlerin hiç birisi yok. Bu sistem bize hiç bir şey getirmediği gibi bizden çok şey götürdü. Ayrıca arkadaşlarımızdan okulu bırakanlar oldu. Bu konuda bir çözüm bulunmasını ve mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz.”
Kocaeli Üniversitesi web sayfasında uygulanan Bologna süreci 2010 yılına kadar Avrupa Yüksek Öğretim Alanının oluşturulması için ortaya konan hedef ve reformları ifade etti.
YÖK'ten açıklama
YÖK, ''AB'ye uyum için üniversitede sınıf geçme notu 65'e çıktı'' iddialarına yanıt verdi.
Bologna sürecinin, Avrupa Yükseköğretim Alanı yaratmayı hedefleyen bir reform süreci olduğu savunulan açıklamada, sürece üyeliğin hükümetler ve devletler arası herhangi bir anlaşmaya dayanmadığı belirtildi.
Bologna süreci kapsamında yayımlanan bildirilerin yasal bir bağlayıcılığının bulunmadığı, sürecin tamamen her ülkenin özgür iradeleriyle katıldığı bir oluşum olduğu ifade edilen açıklamada, sürecin öngördüğü hedefleri kabul edip etmeme hakkına sahip bulunulduğu vurgulandı. Açıklamada, şunlar kaydedildi:
''Sürece ülke bazında üyelik vardır ve ülkelerin yükseköğretim kurumları sürecin doğal üyesidir. 19 Mayıs 2001 Prag Bakanlar Konferansı'nda Türkiye Bologna Sürecine katılmış ve üye olduğu 2001 yılı itibariyle ülkemizdeki tüm üniversiteler Bologna süresinin bir parçası olmuştur. Dolayısıyla 'Bologna sürecinin pilot uygulayıcıları olan üniversiteler' gibi bir tanımlama yapmak mümkün değildir.''
''Bologna, not sistemine müdahale eden bir süreç değil''
Avrupa yükseköğretim alanında en gerçekleşmesi arzulanmayan şeyin, üye ülkelerin eğitim sistemlerinin tek tip yükseköğretim sistemi haline getirilmesi olduğu ifade edilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:
''Avrupa yükseköğretim alanında asıl hedeflenen, çeşitliliktir. Amaç, yükseköğretim sistemlerinin kendilerine özgü farklılıkları korunarak birbirleriyle karşılaştırılabilir olması ve uyumlu hale getirilmesinden ibarettir. Bu şekilde, bir ülkeden ya da yükseköğretim sisteminden bir diğerine geçişin kolaylaşması ve böylece öğrenciler ve öğretim elemanları hareketliliği ve istihdamının artırılması planlanmaktadır.''
Bologna sürecinin üniversitelerin not sistemine müdahale eden bir süreç olmadığı ve her üniversitenin not sistemine kendisinin karar verdiğinin savunulduğu açıklamada, ''Bologna süreciyle asıl hedeflenen ulusal kredi sistemlerinin Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) ile uyumlaştırılmasıdır'' vurgusu yapıldı.
Açıklamada, 13 Ocak 2011 tarihli 6111 sayılı kanunla 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 44. maddesinde yapılan değişiklikle, ders kredilerinin hesaplanmasına ilişkin çerçevenin belirlendiği anımsatılarak, şunlar kaydedildi:
''İlgili madde, yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenen ilkeler çerçevesinde ders kredilerinin hesaplandığını belirtmektedir. Nitekim çevremizdeki birkaç üniversiteyi bu anlamda gözden geçirmemiz bile farklılığı ortaya koymak için yeterli olacaktır.
'Üniversitede sınıf geçme notu 65'e çıktı' haberleri gerçeği yansıtmamakta olup, internet ortamındaki bilgi kirliliğinin genel bir kanıya dönüşmemesi adına bu açıklama yapılmıştır.''
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!