Geleceğin yakıtı, su yosunlarında mı saklı?

İklim değişikliğinin yarattığı tehdit ve dalgalanan petrol fiyatları, yenilenebilir enerji arayan uzmanların dikkatini su yosunlarına yöneltti.

Yayınlanma: 21.10.2009 - 09:27
Abone Ol google-news

Sera etkisine yol açan karbondioksit gazını emme kapasitesi müthiş olan su yosunlarının içindeki yağların ucuz yoldan yakıta çevrilmesini sağlayacak teknoloji üretilmeye çalışılıyor. Çok hızlı büyüyen ve yağlı maddeleri "mideye indiren" su yosunları, bakımsız havuzlardan, sivrisinek üreten bataklıklara ve lağım sularına kadar hemen her yerde yetişebiliyor.

Şimdi bütün mesele, yosun üretimini devasa boyutlarda yapabilmek ve yosundan yakıt elde edebilmek... Bunun için yarış başladı bile. Birçok üniversite ve şirket laboratuvarında bu konuda kafa yoruluyor. ABD'nin büyük petrol şirketlerinden biri de, bir biyoteknoloji şirketiyle işbirliği yaparak su yosunu araştırmasına 600 milyon dolarlık bütçe ayırdı.
Bu araştırmalar sonuç verirse, su yosunlarının bünyesindeki lipid (yağ), düşük maliyetle yakıta çevrilebilecek.

Miami'deki Florida üniversitesinden kimya mühendisi George Philippidis, araştırmaları "çok gerçekçi" buluyor ve "Bu işin öyle 20 sene falan süreceğini sanmam, birkaç seneye sonuç alınır..." diyor. Su yosunları araştırmalarının heyecan yaratmasının bir sebebi de, bu su canlılarının fosil enerji kaynaklarının yakılmasıyla ortaya çıkan karbondioksidi emme iştahı... Philippidis, "Sanayinin yol açtığı hava kirliliğinden su yosunları sayesinde kurtulabiliriz. Yosunlar baca ve egzozlardan yayılan karbondioksidi emerek beslenecek, böylece Co2'nin iklimi değiştirmesi önlenecek..." şeklinde konuşuyor.

Orta Batı Araştırma Enstitüsü Müdürü Roy Swiger de, "Su yosunlarının güzel tarafı, hemen çoğalmaları. Her yerde hazır ve nazırlar. Fazla bir şey yapmanıza gerek yok..." diyor. Şu aşamada yosundan yakıt elde etmenin maliyetinin yüksek olduğuna dikkati çeken Swiger, "Şu anda 3,8 litre yakıtın maliyeti 100 doları buluyor. Hiç de ekonomik değil" diye konuşuyor.

Maliyetin düşürülebilmesi için yosunların daha düşük maliyetle kurutulabilmesi ve bünyelerindeki yağın çıkarılmasını sağlayacak teknolojinin geliştirilmesi gerekiyor. Swiger, 3,8 litre (bir galon) yakıtın maliyetinin, 5 seneye kadar 100 dolardan 40 dolara düşürülebileceğini düşünüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler