Gelecek, dijital kütüphanelerde

75. Uluslararası Dünya Kütüphanecilik Kongresi, 4 bin kütüphaneciyi Milano'da buluşturdu.

Yayınlanma: 29.08.2009 - 09:19
Abone Ol google-news

Milano’da dünya kütüphanecilerini buluşturan 75. Uluslararası Dünya Kütüphanecilik Kongresi’nde konuşan IFLA Başkanı Claudia Lux, "Dünya kütüphanelerinin geleceği dijital kütüphanelerde. Bu yönde Paris Ulusal Kitaplığı ya da Floransa Kütüphanesi’nin Google’la işbirliği yapması sakıncalı değil" dedi. Lux, "Dijitalleşme yüksek bütçe gerektiren bir süreç. Telif haklarının, özellikle yeni yapıtların güvence altına alınması çok önemli, ayrıca tüm okurların erişebileceği, kamu kütüphanesi işlevini korumalı dijital kütüphaneler" açıklamasını yaptı.

IFLA'ya ev sahipliği yapan İtalya'nın Kütüphaneciler Derneği Başkanı Mauro Guerrini de Lux’un dijital kütüphaneler konusundaki yaklaşımını paylaştıklarını ifade ederek "Dijital teknik, bir kitabın çok hızlı biçimde birçok okura ulaşmasına katkıda bulunuyor. Özellikle Kuzey İtalya’da gerçekleştirdiğimiz kütüphane ağı sayesinde yüzlerce kütüphane, arşivlerinde mevcut kitaplar ve çok sayıda belgeyi online sistemde okurların hizmetine sundu" diye konuştu. Guerrini, "Kütüphanelere taze bir soluk kazandırmak konusunda kurumlar üstlerine düşeni yapmadıkları sürece, bu mekânları yaşatabilmek adına Google ve benzeri arama motorlarına hoş geldin demekten başka çare kalmıyor" dedi.

Milano’da 4 bin kütüphaneciyi buluşturan kongrede, geleceğin kütüphanelerinde okuma salonlarının daha aydınlık mekânlara dönüştürülmesi ve bürokratik işlemlerin en aza indirilmesi de önerildi. Modern kütüphanelerin bir tür meydan işlevi görmesi, yüzlerce okuru çeken, fikir alışverişinin yapılabileceği salonlar olması gerektiği vurgulandı. "Bilgi Meydanları: Kütüphaneler ve Özgürlük" adlı kitabın yazarı Antonella Agnoli ise, kütüphanelere yeni ve daha renkli mimari bir kimlik kazandırılmasının okuyucu sayısını arttırdığını belirterek, 96 bin nüfusa sahip Pesaro’da 26 bin kişinin San Giovanni Kütüphanesi’ne üye olduğunua dikkat çekti. Pesaro sakinlerinin yüzde 30’unun kütüphaneyi sürekli kullandığını hatırlatan Agnoli, yeni bir mimari anlayışla yaratılan ferah ve aydınlık yüzlü okuma salonlarının okurları mıknatıs gibi çektiğini dile getirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler