Gelir Vergisi Kanunu değişiyor

Gelir Vergisi Kanununda değişiklik öngören tasarının 4. maddesi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. AKP'li milletvekilinin verdiği ancak Hükümet ve Komisyonun katılmadığı önergenin muhalefetin oy çokluğu sonucu kabul edilmesi, gerginliğe neden oldu.

Gelir Vergisi Kanunu değişiyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 09.06.2009 - 20:59

Temel yasa olarak görüşülmesine devam edilen tasarının tarım ürünleri lisanslı depoculuk kapsamındaki ürünlere vergi muafiyeti tanınan 4. maddesi üzerinde 7 önerge verildi.

Tasarıda, 31 Aralık 2013 tarihine kadar tanınan vergi muafiyetinin bir yıl daha uzatılması amacıyla AK Parti, CHP ile MHP'li milletvekilleri tarafından önergeler verildi.

MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, tasarının 2008 yılında hazırlandığını belirterek, vergi muafiyetinin 5 yıllık dönem halinde düşünüldüğü için uygulamanın son bulduğu tarihin de 2013 olarak planlandığını bildirdi.

Hükümeti temsilen oturan Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz'ın konuya vakıf olmadığı için önergeye katılmadığını ifade eden Uzunırmak, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in vergi muafiyetinin 2014 yılına kadar uzatılması konusunda destek verebileceğini kaydetti.
AK Parti, CHP ve MHP'li milletvekillerinin ayrı ayrı verdiği aynı içerikli önergeler, birlikte oylandı. Kabul edilen önergeye göre, Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu kapsamında düzenlenen ürün senetlerinin elden çıkarılmasından doğan kazançlar, 31 Aralık 2014'e kadar gelir ve kurumlar vergisinden müstesna tutulacak.
 

Gerginlik yaşandı

Tasarının, gelir ve kurumlar vergisi indirim kalemlerine, iktisadi işletmeleri hariç, Türkiye Kızılay Derneğine yapılan nakdi bağış ve yardımların dahil edilmesini öngören 5. madde üzerinde tartışma yaşandı.

AKP Konya Milletvekili Kerim Özkul, maddede geçen ''ve'' yerine ''veya'' bağlacının kullanılması doğrultusunda önerge verdi. Komisyon ve Hükümetin de katılmadığı önerge kabul edildi.

TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın itirazı üzerine muhalefet milletvekillerinin oyunun çoğunlukta olduğunu, AKP'li bazı milletvekillerinin oylama sırasında el kaldırmadıklarını söyledi. Önergenin kabul edilmesi muhalefet milletvekilleri tarafından alkışlanırken, iktidar partisi milletvekillerinin tepkisine neden oldu.

AKP Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş, TBMM Başkanvekili Mumcu'ya tepki göstererek, oylama sonucunu katip üyelere danışmasını istedi. Mumcu, katip üyelere danışılacak bir tartışmanın söz konusu olmadığını söyledi.

CHP Edirne Milletvekili Bilgin Paçarız ile AKP'li Daniş arasında karşılıklı bağrışma yaşandı. Birbirlerinin üzerlerine yürümeye çalışan Paçarız ile Daniş'i arkadaşları engelledi.

Mumcu, Genel Kurul'un tansiyonunun yükseldiğini belirterek, birleşime ara verdi. Aranın ardından CHP'li Paçarız, verdiği bir önerge üzerinde söz aldı. Paçarız, sinirlerine hakim olamadığını belirterek, sözlerini geri aldığını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler